Да не искочам хејтер, само да наоѓам маани, ама...Технички, не мора месење... Ако се стави помала количина квасец и се остави тестото да стасува преку ноќ, квасецот преку ферментацијата ќе "направи" глутен и без месење (глутенот и е главната причина за месењето).
Рецептот:
http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html?_r=1
Лебот што се добива е позбит, потврд, помалку возудшест од купечките, но повкусен (за мене барем).
Обичните емајлирани тенџериња се побезбедни и од тефлонот и од керамичките. Иноксните од Братство се ОК, но се инертни, им треба повеќе време да се загреат (и да се изладат потоа).Само да не беше ова со тефлонов... Иако, што е безбедно? Читам за новиве керамики исто како за тефлонот, којзнае што има и во тенџерињава што ги купуваме од пазар...
[DOUBLEPOST=1396808113][/DOUBLEPOST]Fala, a so ti znaci tsp i tbs i sl...?За што ќе правиш лебот, да отвориш пекара или лично за домашна употреба??
[DOUBLEPOST=1396808153][/DOUBLEPOST]Baj d vej imalo razlika od masina do masina i kopmatibilnost na receptita, taka da dokolku e toa vistina mojata e NEO.Црно лепче
1 мала лаж.квасец
2 мали лаж.сол
1 голема лаж. шеќер
200 гр.вода + 200 гр млеко(или може само 400 гр.вода,без млеко)
300 гр.бело брашно
300.гр.ржово брашно
25 гр.зејтин
семенки по желба(сончоглед,ленено семе,семки од тиква,сусам...)вкупно 3,4 лажици
Пченкарен
1 1/3 cup топла вода
3 tbs зејтин (јас ставам маслиново)
1 tbs шеќер
1 1/2 tsp сол
3/4 cup пченкарно брашно
3 1/4 cup бело брашно
1 1/2 tsp сув квасец
Програма: стандард за 1 kg леб.
Бел леб
1 tsp сув квасец
520 gr бело брашно
2 1/2 tbs шеќер
2 tsp сол
2 tbs путер
200 ml mleko
160 ml вода
Програма: Бел леб/Француски леб за 1 kg.
Tomato Foccaacia - средна големина/програм за бело лепче
квасец 3/4 tsp - мала лажичка
400гр. бело брашно
1 tsb шеќер
150мл. салце или сок од патлиџан
120мл. вода
50гр. маслинки ( исечкани на пола)
50гр. суви патлиџани ( но немора да ги ставаш)
Маслинките и сувите патлиџани се ставаат во диспанзерот за ореви, а ако го немаш за 5 минути одкако ќе почне машината со работа.
Пица лепче - средна големина/програм за бело лепче
1/2 tsb квасец
400гр. бело брашно
1tbsp шеќер
15гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав...... немора да го ставаш
1 tsb сол
2 tsb оригано
280мл. вода
75гр. феферонки и салама ситно сечкани
50гр. маслинки (сечкани)
Саламата и маслинките се додаваат во диспанзерот на самиот почеток пред да ја вклучиш машината, а ако го немаш дисапанзерот, 5 минути одкога ќе ја вклучиш машината да работи.
Seeded bread - големо лепче/програм за бел лебче
1 tsb квасец
500гр. бело брашно
1 tbsp шеќер
25гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав.... немора да го ставаш
1tsp сол
350мл. вода
2 tbsp сусам
1-1/2 tbsp семки од тиква
1-1/2 tbsp семки од сончоглед
Ставањето на семките и сусамот е исто како и кај останатите рецепти.
tsp-tea spoon(мала лажица)Fala, a so ti znaci tsp i tbs i sl...?
Че ги пробам рецептиве,поготово за црниот леб,зш имам поголема потреба од таков леб во овој период ...Црно лепче
1 мала лаж.квасец
2 мали лаж.сол
1 голема лаж. шеќер
200 гр.вода + 200 гр млеко(или може само 400 гр.вода,без млеко)
300 гр.бело брашно
300.гр.ржово брашно
25 гр.зејтин
семенки по желба(сончоглед,ленено семе,семки од тиква,сусам...)вкупно 3,4 лажици
Пченкарен
1 1/3 cup топла вода
3 tbs зејтин (јас ставам маслиново)
1 tbs шеќер
1 1/2 tsp сол
3/4 cup пченкарно брашно
3 1/4 cup бело брашно
1 1/2 tsp сув квасец
Програма: стандард за 1 kg леб.
Бел леб
1 tsp сув квасец
520 gr бело брашно
2 1/2 tbs шеќер
2 tsp сол
2 tbs путер
200 ml mleko
160 ml вода
Програма: Бел леб/Француски леб за 1 kg.
Tomato Foccaacia - средна големина/програм за бело лепче
квасец 3/4 tsp - мала лажичка
400гр. бело брашно
1 tsb шеќер
150мл. салце или сок од патлиџан
120мл. вода
50гр. маслинки ( исечкани на пола)
50гр. суви патлиџани ( но немора да ги ставаш)
Маслинките и сувите патлиџани се ставаат во диспанзерот за ореви, а ако го немаш за 5 минути одкако ќе почне машината со работа.
Пица лепче - средна големина/програм за бело лепче
1/2 tsb квасец
400гр. бело брашно
1tbsp шеќер
15гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав...... немора да го ставаш
1 tsb сол
2 tsb оригано
280мл. вода
75гр. феферонки и салама ситно сечкани
50гр. маслинки (сечкани)
Саламата и маслинките се додаваат во диспанзерот на самиот почеток пред да ја вклучиш машината, а ако го немаш дисапанзерот, 5 минути одкога ќе ја вклучиш машината да работи.
Seeded bread - големо лепче/програм за бел лебче
1 tsb квасец
500гр. бело брашно
1 tbsp шеќер
25гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав.... немора да го ставаш
1tsp сол
350мл. вода
2 tbsp сусам
1-1/2 tbsp семки од тиква
1-1/2 tbsp семки од сончоглед
Ставањето на семките и сусамот е исто како и кај останатите рецепти.
Едното значи мала лажичка, а другото големаZa domasna upotreba.
[DOUBLEPOST=1396808113][/DOUBLEPOST]Fala, a so ti znaci tsp i tbs i sl...?
[DOUBLEPOST=1396808153][/DOUBLEPOST]Baj d vej imalo razlika od masina do masina i kopmatibilnost na receptita, taka da dokolku e toa vistina mojata e NEO.