Убунту филозофија. "Сум, затоа што сме"

Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
Што е Убунту?
Ubuntu е социо-религиозно-филозофски правец кој ги има своите корени во суб-сахарска Африка. Тоа е обично поврзан со Банту црнци и култура. На самиот збор доаѓа од Убунту Банту јазици (множина). Зулу луѓе имаат навика да се каже "Umuntu Ngumuntu Ngabantu", што значи "дека еден човек може да стане човек, само преку други луѓе", што е всушност суштината на филозофијата на Ubuntu.
Ubuntu филозофија вели дека вашата болка и мојата болка, што е вашето богатство, мојата среќа, вашата среќа е мојата среќа. Основата е одговорност и сочувство кон другите луѓе околу нас. Ubuntu е единство, колективитет, чувство на припадност кон нешто поголемо и пошироко од нас самите. Хармонијата на хуманоста и сочувството со цел да се изгради една заедница, заедница на луѓе, еднаква луѓето по сите основи. Нашиот пријател, кој им помага на својот пријател во неволја, тогаш и јас сум во неволја, ние ќе му помогне да се надминат, а индиректно помогне и неговиот пријател, и ние се земе врз себе дел од таа болка и страдање, свесно или не, е неважно. Само еден човек не може да биде човек, ако јас се изолирани. Со цел да стане човечко суштество, еден мора да се чувствуваат другите луѓе околу него, да се чувствуваат сочувство, милост, љубов, за да добијат помош. Да учат и да се разбере важноста на давање и помогне, затоа што ако ви даде дел од себе и не им помогне на оние на кои им треба помош, тогаш ти си човек, не носат Ubuntu или Ubuntu не е дел од вас.
Сите мажи се неразделно поврзани со луѓето во нивната близина. Сите ние имаме пријатели кои се уште имаат нивните пријатели. Секој ден ние им помагаме на нашите соседи и да го прифатат помош од пријателите, а нашите пријатели ни помогне и да добијат помош од своите пријатели. Ова создава голем нераскинлива мрежа се состои од индивидуални лица. Преку мрежата за пренос на знаење, вештини, љубов и сочувство. Со пренесување на знаењето на поединци од нивната околина, ние продолжуваме да ги учат на знаење дека преку нив на нивната животна средина во која ние сме дел, исто како што го прифаќаме она што ни доаѓа од непосредната околина, а тоа е нешто што отиде кој знае каде. Јасно е дека заедницата како таква нема граници и нема крај. Од сите луѓе се поврзани едни со други, тие се сите пријатели на луѓето едни со други, директно или индиректно.
 
Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Има денес некој кој не е егоист?
Има, јас познавам такви што не се егоисти.
Може пречесто сум се нашла во ситуации каде вистинскиот пријател се познава и затоа знам.

Прв пат читав за убунту племињата и таму заедници што имаат, кога го употребив убунту фонтот што е бесплатен со лиценца copy left - значи дека секој може да го употреби и да заработи од продукти кои го содржат бесплатно и без никаква обврска. Не е шкарт. Затоа го има ова име.
 
D

deli

Гостин
ova me potcetuva na nuspojava koja e onaka debilski forsirana tuka "sum zatoa shto sme " no vo nerazumna nasoka koja za zal si zazema poprilicno zastrasuvacki intenzitet osobeno poslednite 3/4 godini.ona sto se bara za zal e 'kolektivna odgovornost' koja vsushnost neli e mindfuck koj e alatka za fejk genetsko modificiranje i slicni farsi koi gi koristat vrz neuko naselenie koe u praksa odlucuva vo koja nasoka site ko kolektiv ke ne odnese.
 
Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Јас заправо сум отишла оф топик без да видам дека за убунту во македонија се работи

Поимот убунту македонија е само смешен ... никогаш нема да им успее
Колку и да е човек обичен и неедуциран веќе научил да не верува никому овде

А странецов вика милиони луѓе се будат... мисли сега ќе им земам по некој долар на некој начин, чек да видам
Владата да правела тоа што сакал народот... божем сме 250 стари грци во светов... џабе слушам ова е само смешно

Да си ја кажам својата страна од приказната, во иднина фриленсерите и продавачите по интернет продавници = ќе се водечки столб на светската економија, заземаме се поголем замав, работиме во сите земји од светот, креираме цени на светско ниво. Сега сме малку и не сме баш малку.
За некој 20 години ќе креираме и закони и услови зошто ќе сме значително голем број луѓе што не зависат од своите влади.

Ова убунту нешто, простата филозофија на малите народи некој решил да ја искористи и сака да каже друго име за комунизам.
 
Последно уредено:

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Интересно!
Во секој случај се појачува колективната свест кај луѓето.
Свеста ни еволуира и ... чуда ќе се дешаваат.
 
Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
[DOUBLEPOST=1428527137][/DOUBLEPOST] 17773_626526090812047_784593927867124057_n.jpg
 
Последно уредено:

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Браво многу другарче за постов.
Еве гледам сега видеава и прекрасно е се!
Фала ти многу за споделувањето. :)
 
Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
[DOUBLEPOST=1428707727][/DOUBLEPOST]
Pilots, Doctors & Scientists Tell Truth about Chemtrails
A critical video - court room testimony by experts, biologists, pilots, scientists, ex military workers - exposing the war on HUMANITY with Chemtrails - the silent war from the sky. Watch it and share it. Our governments and secret military factions are involved in mass global genocide - exterminating the human population.
Join the UBUNTU movement and become the seed of consciousness in your area. Let us continue neutralising these atrocities against humanity from the spiritual, conscious and political sides. As soon as we have truly conscious people in positions of political power, we can start to inject this seed of consciousness into every municipality and every governmental office imaginable - and we can stop the genocide and liberate the people through their own awakening. Time to recreate paradise on Earth.
In love and unity - Michael Tellinger
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom