Свадба (во ресторан) ДА или НЕ?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
За 300 души чини околу 7 8000 евра, и плус секое прасе од 4000 до 6000 ден.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Многу. Пресметај колку е една порција (не знам точно информации ама ќе лупнам 10-15 па и 20 евра во Палас). За сто души по 10, 1000 евра плус ракија, салата (ваљда сеуште е по договор) од свои залихи, за невестата/момчето што се се дарува, возило, сликање, музика ....Не знам, над 2000 евра онака од шега со стегање :)
А, да...одело/фустан за младите, пиењето дома и јадењето...мислам дека без двеипол не поминуваш.
Ако ги прескокнеш овие матракуки,ќе те чини многу помалку...само музика, порции и пијалок. Музиката чини бааги ама па дига расположение
Што значи за поскромна свадба до 100 гости испод 3000Е не си
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.692
Поени од реакции
12.089
Што значи за поскромна свадба до 100 гости испод 3000Е не си
По пола со родителите на жената :)
Не ги знам цените ама кога ние правевме свадба чинеше бааги во марки. Сега за овие цени горе немам осет што и колку е па може и да грешам. Во најмала рака 300-500 евра мислам дека е музика, сватови по 10-15 евра, се тоа поделено по пола. Младите имаа ќар од друга страна ако невестата прави прави бацирака :pos: Со парите од такво поздравување земавме основна покуќнина. Мада...можело тие 2-3000 евра да им ги дадат на младите...како да се свртиш, ако сакаш права свадба, трошоци се :)
 
Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Машка свадба се исплаќа, од кај женската страна ќе бидат зијан :D
 

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Ahh tie makedonski obicai i adeti :facepalm:
Ko komsijata, nema pari leb da jade(taka ide zborot), od kukja ne mrda nadvor, ni rabota, ni sabota, a pred nekoj mesec napravi svadba site(cela naselba), da go zapametat za navek !!!
Sigurno deka imase preku 200 dusi, od koi 70% mu bea totalno nepoznati lugje/gosti, rodnini od 9to koleno, koi ili gi videl samo ednas vo zivotot ili nikogas, nitu gi videl, nitu pak cul, pa prijateli i prijatelki na zena mu, pa od nejzina strana isto taka do 9to koleno ''rodnini'' i.t.d. E sega kolku go kostase seto toa neznam, no sigurno mnooooooooogu, a navistina zivee vo beda covekot, go poznavam od dete i nego i negovata familija !!!
Ama toa e toa Makedonska tradicija, obicai, adeti, JBG !!!
Prvo doma, pa otidoa po nevestata vo edno dalecno selo nekade pomegju Skopje i Kumanovo, pa posle vo crkvi, pa po opstini, pa vo restorant i.t.d.
Jas nikad toa ne bi go napravil, ne deka nemam dovolno sredstva za toa, tuku mi e navistina smesno i glupo ............... samo edna mala proslava so najtesnoto semejstvo + so prvi bratucedi max. drugi nepoznati posetiteli t.e. "rodnini" od 15to koleno, koi nitu sum gi videl, nitu pak cul, ne mi se potrebni u nikoj slucaj !!!
Narodni muziki, ora, zurli, tapani, odenje po nevestata, kitenje i svirenje so avtomobili, ukrasuvanje na kukji i dvorovi i sl. seljacaanski raboti YOK !!!
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.668
Поени од реакции
4.397
Во голема заблуда сте.
Вистина е не викам не ќе си поминеш повеќе од убаво со 10000 евра и многу места ќе посетиш и што не.
Ама не е тоа поентата денес луѓево се повеќе и повеќе се асоцијализираат па заради тоа ваквите традиции се добри.
Сите луѓе денес живеат прилично динамичен живот и не постигнуваш да се видиш со први братучеди ,а не пак со 2 или 3-ти.
И сега размислете ако престанат свадбите,крштевки итн.(значи кратко прослави каде што се собира фамилијата) колку вие ќе бидете запознаени со нив???
Еве јас ќе кажам од лично искуство кога се женеше брат ми се изненадив и застрамив колку малку си ја познавав фамилијата(од страната на мајка ми)пошто живеат подалеку па не се гледаме многу.
Вистина е многу жална ситуацијата.
Имам праено муабети со баб ми тие порано ниту мобилен ниту кола па иделе по 100-ина километри да се видат со фамилија 1,2,3 колено барем еднаш месечно,а денес имаш мобилен,скајп,автомобил,автобус,фејсбук па се слушаш 1 годишно.
И сега можам да филозофирам до утре ама да ви кажам дека во ОГРОМНА ЗАБЛУДА сте ако мислите дека не чинат овие традиции каде се собира фамилијата.
П.С Бројката на свадба не е важна се додека си ги поканил оние кои мислиш дека ти се фамилија дали биле 5 или 500 нема врска.
 

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
Мене па искрено ми се гади од тие стари народни традиции ............ денеска животот на градските луѓе е толку динамичен, брз и стреслив, што човек неможе дома со фамилијата(мајка,татко,баба,дедо,сестра и.т.н.) да седне и да се види, денес човек нема време да се види со првите братучеди, а камо ли па со некои непознати роднини од 10то колено ....
И да правам и да неправам прослава, таа жена пак ќе ми биде жена, бракот е правен документ, а свадбата/прославата сакаш прави ја, сакаш не............. јас лично би направал нешто скромно, само со најблиското семејство и со првите братучеди секако(ако имаат можност да дојдат, секако), воопшто не збирам роднини од 10то колено, кои нити сум ги чул, нити пак видел, исто така мирна прослава без народни традиции и церемонии, без селска/народна музика, без зурли, кавали, ора и тапани, без украсувања на дворови, куќи, автомобили, без свирење на автомобилите, одење по невестата и сл. такви ствари у никој случај ............. само скромна и мала прослава со најтесното семејство + први братучеди макс.
 
Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.099
Свадба ко свадба баш како што се стиховите на една песна на Балашевич -
свадба беше ко свадба и шта да се прича
парада пијанства и кича...
 
Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Vo restoran sekako, i toa nekoj pogolem.
Citam tuka nekoi postovi, do 100 luge. Auuuu, pa jas samo za maturskata moja i diplomskata imav po 100 i kusur luge...Za svadba barem uste 60 luge plus..samo od moja strana...
 
Член од
12 март 2008
Мислења
1.029
Поени од реакции
711
Да не ме сфатите глупаво али пошо имам стварно низ некои заебани проблеми поминато сам со моето семејство во минатите неколку години, ако/кога ќе дојде ред да праам свадба, дефинитивно нема да има повеќе од 20/30 луѓе повикано од моја страна. Искрено не мислам ни дека со повеќе од 50, 60 луге, од двете страни вкупно, не би праел свадба. Све тоа шо ти доаѓа на свадба, а го ставаш у зборот фамилија, никад за ништо нема да ти се најде. Еден куп луѓе кои ти биле, ти се и ќе ти останат засекогаш непознати, али по некој глуп основ си поврзан со нив.

Друга страна е шо годишна плата, ако си среќен да си вработен, у оваа земја е некаде околу 3000-4000 евра. Простата логика вика дека овие пари x 2 треба да се фрлат за само 24 часа. Јас се трудам моите постапки никогаш да не се косат со логиката како таква, така да и кога ќе дојде време за тој чекор, сигурно нема да праам свадба со 500 луѓе.
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Стварно не можам да го разберам тој стрес наречен свадба. Можда свадбата би била убава ама да е се природно и опуштено, за жал јас никогаш не сум присуствувала на таква свадба, сите се исти, класични и досадни и по список, плански се одвиваат, што е мноооогу глупаво.
И затоа нема да правам свадба.
 

^amfibija^

vodozemec
Член од
31 јануари 2012
Мислења
38
Поени од реакции
14
за мојата свадба јас сакав да ми ги дадат парите што се наменети за тоа и фино лепо да одиме со мажот да видиме бел свет, да прошетаме. добив одговор-НЕМА! моите, па и неговите за да направат свадба, оти морало така, требаа да зајмат пари за да имаат доволно да ја направат таа церемеонија. и мајка ми ми рече, ако ти е за шетање, со која цел јас ќе зајмувам пари и што ке кажам на пријатели?? и уште додаде: мене повеќе ќе ми е трошок кога секој ден ќе иди по некој да честита, вие за тоа време ќе си шетате, а јас цела недела најмалку гости ќе чекам, ке чистам и ке месам... и кога ке прашаат каде се младите?-ами на шетање...аааааа... од кој зајми пари ти? затоа најубаво е ако си при пара и едното и другото. во мојот случај(јас си сум разумно чоече:cool:) си прифатив свадба. не ми е криво за тоа. ако имаш убав живот потоа со партнерот, собери си пари и оди крстари-кој ке те спречи.
 
Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
ја сакам голема свадба со сите адети...во некој убав ресторан.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom