Риба

Дискусија во форумот 'Гурманско катче' започната од The`bItCh, 4 мај 2005.

1. Офлајн

JellyBean

Член од:
    8 септември 2009
    Број на мислења:
    118
    Допаѓања:
    4
    Поени од трофеи:
    58
    дали има некој добар рецепт за пастрмка?
  2. Офлајн

AL.

Член од:
    22 јануари 2009
    Број на мислења:
    8.821
    Допаѓања:
    3.318
    Поени од трофеи:
    205
    Јадам риба.но повеќе туна!:smir:
  3. Офлајн

CrazyBich

Член од:
    6 јули 2009
    Број на мислења:
    497
    Допаѓања:
    15
    Поени од трофеи:
    0
    Риба јадам, али најубава ми е ослич и оние мали рипчиња гирици мислам се викаат, испржени, да крцкаат, со бело винце ммм :pipi:
    На gata salvaje му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Офлајн

gerasim

Член од:
    17 јануари 2008
    Број на мислења:
    912
    Допаѓања:
    38
    Поени од трофеи:
    80
    обожавам да конзумирам риба особено морска, добро приготвена со додатоци од зеленчук и добра капка вино, од наша винарска визба се подразбира .....
  5. Онлајн

Anon /b/ House /b/

Член од:
    13 декември 2007
    Број на мислења:
    3.395
    Допаѓања:
    3.217
    Поени од трофеи:
    205
    Локација:
    Скопје
    едно убаво 2+ годишно бампче

Добар ден љубители на рибата.
    Уште како мал сум се гадел и до ден денес се гадам од самата помисла/мирис/вкус на риба. Сакам да почнам да јадам... совети? Која е со најнеосетлив мирис/вкус?
    На ʐṃεј gσrjαnín му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Офлајн

zmej gorjanin Татко на сите змејои..

Член од:
    26 јануари 2009
    Број на мислења:
    2.954
    Допаѓања:
    2.381
    Поени од трофеи:
    175
    Нешто слично ко тебе, само доколку на овој начин е припремена рибата можам да ја вкусам, инаку ми се гади и ми се повраќа.
  7. Офлајн

ShakaZulu " Тој Сум Бре "

Член од:
    29 јули 2008
    Број на мислења:
    1.085
    Допаѓања:
    586
    Поени од трофеи:
    150
    Да претпоставам... како мал ти буткале со сила некоја глупо приготвена никаква (по квалитет и хранливост) риба која во денешно време никој не би ја ни погледнал а не купил и почнал да ја готви...

Зависи што сакаш да пробаш, Би ти препорачал пастрмка за почеток за друго колку сакаш да експирементираш (во кеш и начин на спремање) слободно кажи прашај...

Со едно мало рибче пред година и нешто...
  8. Онлајн

Anon /b/ House /b/

Член од:
    13 декември 2007
    Број на мислења:
    3.395
    Допаѓања:
    3.217
    Поени од трофеи:
    205
    Локација:
    Скопје
    папапапап чудовиште си фатил шака :)) браво
    не бе не ми бутале нишо, едноставно и јас и брат ми уште од мали никако не сме можеле да поднесеме мирис на риба... не се сеќавам дека некогаш сум пробал
    можеби само еднаш, врска неам, можеби си и во право

за кеш нема везе, само ти кажав да не е многу јака на вкус/мирис
    На ShakaZulu му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Офлајн

-Sluzbarski-

Член од:
    31 мај 2011
    Број на мислења:
    2.756
    Допаѓања:
    1.269
    Поени од трофеи:
    150
    Локација:
    Битола
    сакам да конзумирам риба,посебно пастрмката,крапот,плашицата и лососот зготвени,а немам против ни кон туната и сардината иако конзервирани.....интересно е што секоја риба ти дава различно задоволство во јадењето,на пример со пастрмката не се мачиш да требиш коски и се конзумира најбрзо и има одлично месо,кога станува збор за крапот треба мнооогу да внимаваш во чистењето на коските - но вкусот му е неприкосновен,лососот (на парчиња)приготвен во фолија со лук,лимон и маслиново внатре дава одличен вкус,како и плашицата подпржната па си грицкаш без да чистиш ништо од неа......СЕ на се одлична храна и задоволство
  10. Офлајн

Член од:
    29 јули 2008
    Број на мислења:
    1.085
    Допаѓања:
    586
    Поени од трофеи:
    150
    Да бре јас сум фатил хахах, фатил некој некаде, јас му го чистев и средував + сликав :) ... инаку тоа е беше 19 килско што и не е баш многу за сом...

А бе види има разлика помеѓу Харинга од 100ка кило и свеж лосос од 700 да речеме (да не споредуваме со бакалари, јастози, ајкула...) ... затоа прашав за што си подготвен за тоа да ти кажам...

Реков за старт пастрмка, мирис 2 од 10 , коски 2 од 10, лесна за спремање, лесно достапна... Тоа за маринадите е мит кој е зависен за секој од луѓето, некој сакаат лимон, ако немаат ставаат чиста оцетна киселина, со рибата јас лично мразам киселкав вкус во риба на било кој начин...
  11. Офлајн

Sase_Mk

Член од:
    21 септември 2011
    Број на мислења:
    120
    Допаѓања:
    369
    Поени од трофеи:
    85
    За добра риба ги давам и 100-те печени прасиња во Драчево за Нова Година:)
    На karan му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Онлајн

Anon /b/ House /b/

Член од:
    13 декември 2007
    Број на мислења:
    3.395
    Допаѓања:
    3.217
    Поени од трофеи:
    205
    Локација:
    Скопје
    фала шака
    ќе пробам пастрмка кога ќе сум во можност и псичики спремен :) па ќе ти пишам
  13. Онлајн

POWER-MKD Per aspera ad astra

Член од:
    1 март 2008
    Број на мислења:
    4.446
    Допаѓања:
    473
    Поени од трофеи:
    160
    Според мене најубава и најнесложена риба е Осличот. Сечење на главата, се раздвојува на две филети, има само една голема коска која лесно се вади и бутај :).
    За да биде посочна пред да ја ставите да се пржи, извалкајте ја во пченкарно брашно.
  14. Офлајн

Член од:
    29 јули 2008
    Број на мислења:
    1.085
    Допаѓања:
    586
    Поени од трофеи:
    150
    Прво да напоменаме дека муабетов ми е еако живееш во македонија... ако не сметај дека не сум пишал :)
    Батко малку ме збуни или нешто се помешало... искрено ако за 5 години до сега “ми поминале низ раце“ 5000 пакети (лупам) (што е помалку сигурно од вистинскиот број) дал во 2 пакети случајно на јужно американците им заминале осличи со глава и утроба... или зборуваме за различни риби или можеби тебе ти паднало лото кога се работи за замрзната риба... :D
  15. Онлајн

POWER-MKD Per aspera ad astra

Член од:
    1 март 2008
    Број на мислења:
    4.446
    Допаѓања:
    473
    Поени од трофеи:
    160
    Зборам за целосно чистење риба, иначе аргентинскиот ослич си иде без глава, нормално :)

Сподели преку: