Риба

Дискусија во форумот 'Гурманско катче' започната од The`bItCh, 4 мај 2005.

  1. JellyBean

    JellyBean

    Член од:
    8 септември 2009
    Мислења:
    130
    Допаѓања:
    4
    дали има некој добар рецепт за пастрмка?
  2. AL.

    AL.

    Член од:
    22 јануари 2009
    Мислења:
    10.768
    Допаѓања:
    4.255
    Јадам риба.но повеќе туна!:smir:
  3. CrazyBich

    CrazyBich

    Член од:
    6 јули 2009
    Мислења:
    497
    Допаѓања:
    15
    Риба јадам, али најубава ми е ослич и оние мали рипчиња гирици мислам се викаат, испржени, да крцкаат, со бело винце ммм :pipi:
    На gata salvaje му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gerasim

    gerasim

    Член од:
    17 јануари 2008
    Мислења:
    933
    Допаѓања:
    48
    обожавам да конзумирам риба особено морска, добро приготвена со додатоци од зеленчук и добра капка вино, од наша винарска визба се подразбира .....
  5. Anon

    Anon /b/ House /b/

    Член од:
    13 декември 2007
    Мислења:
    4.438
    Допаѓања:
    5.736
    едно убаво 2+ годишно бампче

    Добар ден љубители на рибата.
    Уште како мал сум се гадел и до ден денес се гадам од самата помисла/мирис/вкус на риба. Сакам да почнам да јадам... совети? Која е со најнеосетлив мирис/вкус?
    На ʐṃεј gσrjαnín му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zmej gorjanin

    zmej gorjanin Hey buddy, over here, in the shadows.

    Член од:
    26 јануари 2009
    Мислења:
    3.803
    Допаѓања:
    3.567
    Нешто слично ко тебе, само доколку на овој начин е припремена рибата можам да ја вкусам, инаку ми се гади и ми се повраќа.
  7. ShakaZulu

    ShakaZulu " Тој Сум Бре "

    Член од:
    29 јули 2008
    Мислења:
    1.547
    Допаѓања:
    1.082
    Да претпоставам... како мал ти буткале со сила некоја глупо приготвена никаква (по квалитет и хранливост) риба која во денешно време никој не би ја ни погледнал а не купил и почнал да ја готви...

    Зависи што сакаш да пробаш, Би ти препорачал пастрмка за почеток за друго колку сакаш да експирементираш (во кеш и начин на спремање) слободно кажи прашај...

    Со едно мало рибче пред година и нешто...
    [​IMG]
  8. Anon

    Anon /b/ House /b/

    Член од:
    13 декември 2007
    Мислења:
    4.438
    Допаѓања:
    5.736
    папапапап чудовиште си фатил шака :)) браво
    не бе не ми бутале нишо, едноставно и јас и брат ми уште од мали никако не сме можеле да поднесеме мирис на риба... не се сеќавам дека некогаш сум пробал
    можеби само еднаш, врска неам, можеби си и во право

    за кеш нема везе, само ти кажав да не е многу јака на вкус/мирис
    На ShakaZulu му/ѝ се допаѓа ова.
  9. -Sluzbarski-

    -Sluzbarski-

    Член од:
    31 мај 2011
    Мислења:
    2.754
    Допаѓања:
    1.276
    сакам да конзумирам риба,посебно пастрмката,крапот,плашицата и лососот зготвени,а немам против ни кон туната и сардината иако конзервирани.....интересно е што секоја риба ти дава различно задоволство во јадењето,на пример со пастрмката не се мачиш да требиш коски и се конзумира најбрзо и има одлично месо,кога станува збор за крапот треба мнооогу да внимаваш во чистењето на коските - но вкусот му е неприкосновен,лососот (на парчиња)приготвен во фолија со лук,лимон и маслиново внатре дава одличен вкус,како и плашицата подпржната па си грицкаш без да чистиш ништо од неа......СЕ на се одлична храна и задоволство
  10. ShakaZulu

    ShakaZulu " Тој Сум Бре "

    Член од:
    29 јули 2008
    Мислења:
    1.547
    Допаѓања:
    1.082
    Да бре јас сум фатил хахах, фатил некој некаде, јас му го чистев и средував + сликав :) ... инаку тоа е беше 19 килско што и не е баш многу за сом...

    А бе види има разлика помеѓу Харинга од 100ка кило и свеж лосос од 700 да речеме (да не споредуваме со бакалари, јастози, ајкула...) ... затоа прашав за што си подготвен за тоа да ти кажам...

    Реков за старт пастрмка, мирис 2 од 10 , коски 2 од 10, лесна за спремање, лесно достапна... Тоа за маринадите е мит кој е зависен за секој од луѓето, некој сакаат лимон, ако немаат ставаат чиста оцетна киселина, со рибата јас лично мразам киселкав вкус во риба на било кој начин...
  11. Disconnect

    Disconnect

    Член од:
    21 септември 2011
    Мислења:
    185
    Допаѓања:
    571
    За добра риба ги давам и 100-те печени прасиња во Драчево за Нова Година:)
    На karan му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anon

    Anon /b/ House /b/

    Член од:
    13 декември 2007
    Мислења:
    4.438
    Допаѓања:
    5.736
    фала шака
    ќе пробам пастрмка кога ќе сум во можност и псичики спремен :) па ќе ти пишам
  13. POWER-MKD

    POWER-MKD Per aspera ad astra

    Член од:
    1 март 2008
    Мислења:
    4.517
    Допаѓања:
    526
    Според мене најубава и најнесложена риба е Осличот. Сечење на главата, се раздвојува на две филети, има само една голема коска која лесно се вади и бутај :).
    За да биде посочна пред да ја ставите да се пржи, извалкајте ја во пченкарно брашно.
  14. ShakaZulu

    ShakaZulu " Тој Сум Бре "

    Член од:
    29 јули 2008
    Мислења:
    1.547
    Допаѓања:
    1.082
    Прво да напоменаме дека муабетов ми е еако живееш во македонија... ако не сметај дека не сум пишал :)
    Батко малку ме збуни или нешто се помешало... искрено ако за 5 години до сега “ми поминале низ раце“ 5000 пакети (лупам) (што е помалку сигурно од вистинскиот број) дал во 2 пакети случајно на јужно американците им заминале осличи со глава и утроба... или зборуваме за различни риби или можеби тебе ти паднало лото кога се работи за замрзната риба... :D
  15. POWER-MKD

    POWER-MKD Per aspera ad astra

    Член од:
    1 март 2008
    Мислења:
    4.517
    Допаѓања:
    526
    Зборам за целосно чистење риба, иначе аргентинскиот ослич си иде без глава, нормално :)

Сподели преку: