Регистрирање на фирма?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
..занимливо pLaToOn,...владава се скрши од пари давање за промоција на мал бизнис, па од разни case study за разноразни Хонди, Опри, Џобсови и слични, апсолутно смешни и несоодветни за наши прилики осмелувачи , а не најде време да состави еден практичен едноставен прирачник во кој јасно,едноставно и вистинито ќе биде објаснето што го чека секој наш мал и микро претприемач...со најпрости зборови на ниво на чекор по чекор инструкции и објаснувања, со барем 10 реални наши случаи како пример.;)
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.538
Поени од реакции
747
Добра фора,само мислам дека ова ќе важи за во Скопје и поголемите градови кадешто луѓето не се познаваат помеѓу себе.
Сакаш образложение? Па еве,ти влегува човек со лаптопче во рака и ти вели ми треба нов windows,стариот ми се заеба од вируси.Е сега ако си во Скопје од кај ќе знаеш дека типов не е некој инспектор кој те мести за да види дали на крај ќе му дадеш фискална за услугата,а ако башка му продадеш компјутер со нелиценциран windows има дупло да наебеш.Е сега во помаллите градови кадешто луѓето се познаваат до трето колено,биди сигурен дека издавањето на фискални за формати и сл.услуги ќе биде сведено на минимум.Така да,има простор за манипулирања во зависност од локацијата и градот во кој живееш.
Епа сега сакаш фирма, а не сакаш правилна работа. Воопшто и не отворај фирма ако мислиш да се криеш, да не издаваш сметки, помали се казните така. Прочитај го претходниот пост на pLaToOn во кој има добро објаснето за тоа како функционираат работите.
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Добив неколку прашања од Топче како приватна порака но во консултација со него заклучивме дека е подобро дискусијата да се продолжи тука, затоа што може и на некој друг „да му се погоди“ или пак ако нешто грешам некој да ме исправи.

Платоон извини што те гњавам ама гледам се доста запознаен па би сакал ако може да ми разјасниш уште некоја работа.
Секако дека ќе одам да правам муабет со сметководител/книговодител неделава или идната ама сакам барем нешто да знам пред да идам таму за да знам што све ќе треба да го прашам.
Значи во план ми е да отворам фирма, како косопственик. Во план ми е и да имам вработени.
Е сега, спомна дека може да работат од дома, што уствари мислеше со тоа?
  • Со оглед на она што го работите многу е лесно да ја организирате работата и преку интернет. Запознат сум како функционира мала веб девелопмент компанија и тврдам дека нема потреба од канцеларии. Еден брифинг состанок во неделата со кафе и пиво кое го плаќа фирмата во било кој кафич (каде што се пуши ) а останатата работа секој дома, вклучен Skype, SVN сервер, DEV сервер, VPN и готово. Трошоците за домашно работење се 0, затоа што секој од вас има интернет гарант и компјутер дома, а секако и попријатно е да се работи во пижами (патем се штеди и на гардероба и гориво) и сл. Но ова е една од ретките области каде тој тип на организација може да се примени и секако област каде резултатите од работењето се мерливи и видливи па работникот немора да стои пред работодавецот во став мирно или пак да се преправа дека работи.
Мене у план ми е да работиме во изнајмен стан кој веќе го имаме т.е. веќе работиме двајца тука, не е деловен простор или канцеларија буквално се води како стан. Дали тоа помага некако да се избегнат сите тие давачки за индустриска струја/вода и секакви други лиценци, ПП апарати и остали такви работи?
  • Ако претходното сценарио за оддалечено работење не одговара, тогаш изнајмување на стан е втора опција. Станот се закупува со договор за закуп помеѓу фирмата и сопственикот. Истата не мора (и не треба за ова сценарио) да ја пријавите како канцеларија. Давачките нема да претрпат промени ако режиските трошоци не се префрлат на име на фирмата, што е потполно легално. Значи договор за закуп во кој фирмата ќе се обврзе редовно да ги подмирува сите трошоци (струја, парно, вода и сл.). Значи трошоците ќе останат по тарифа како за физичко лице, а правното ќе ги подмирува. Ваквото решение единствено не дозволува да барате поврат на ДДВ за платените трошоци (што според многумина би било оправдано, а и јас мислам дека е, но УЈП често вакви постапки санкционира ... со примена на законот на посилниот), а во секој друг поглед е одлично. Но ако продолжите да растете и ако работата бара поинтензивна комуникација со клиенти, реклами, понизок спрат или поатрактивна локација ќе мора да преминета на „легализирање на канцеларија“ (елаборати и сл. биркотратски процедури).
  • Ако примети во трошоци не споменав телефон ... од телефон или откажете се целосно или земете ваш, за утре при преселба да го носите со вас нормално, но ако веќе планирате брзо селење или чести миграции нека тоа биде во реони во кои ќе го задржите истиот број или пак пакет кој тоа го овозможува. Телефон и интернет се ставки кои верувам дека во пакет со мобилни ќе бидат најголема ставка на трошок и затоа е пожелно истите да бидат регистрирани на фирмата ... ако го пресметата повратот на данокот тогаш разликите во тарифите помеѓу физички и правни лица се тотално занемарливи.
Дали фирмата е пожелно да се регистрира на оваа непостојана адреса (да се има во предвид дека можеби ќе се селиме од тука некогаш) или да се регистрира на мојата домашна адреса?
  • Не, седиштето на фирмата ќе си биде на домашната адреса. Можна преселба што би отворила административни трчканици за промена на адресата е повеќе од доволна причина. Мој совет е и целата коресподенција со клиентите да се одвива преку една адреса (домашна) која ви е најблиску до реонот во кој работите за да не ги известувате постојано клиентите за промена на адреси (ако на пример на секоја пола година растете за по 10 вработени и ви требаат поголеми станови ... дај Боже).
Следно, дали треба некоја посебна лиценца да изадам за дејноста со која ќе се бавиме - компанијата ќе биде за веб и веројатно и мобиле девелопмент.
  • Не, мислам дека постои ставка при регистрација – сите дејности (освен оние за кои треба посебна дозвола), а веб девелопмент ќе ја наведете само како примарна. Мислам дека истото во случај на промена сте должни да го доставите како известување до централен регистар (негде требаше да се извести но не сум сигурен каде).
За сите тие даноци ќе го потпрашам убаво и сметководителот, не планирам да работам ништо на црно меѓутоа имам доста странски клиенти па дали има разлика тоа што работиш со странски клиенти? Нешто разбрав дека си ослободен од двојно оданочување доколку клиентот е оданочен веќе на тие пари во својата држава?
  • Ако работиш со странство, фактурираш услуга во странска валута а во истиот не пресметуваш ДДВ затоа што правиш извоз. На домашен пазар нормално одиш со ДДВ, кој според нашите експерти за софтверски производ изнесува 5% а за услуга од тип програмирање 18%. Но, да не те бунам со дополнителни објаснувања зошто мислам дека не е тоа така едноставно како што сите тврдат ... почитувај што вели УЈП и така терај.
И за крај, што се морални трошоци за старт на фирмата освен целата таа боркратија за регистрација која ќе ја брка книговодител/сметководител?
  • Цената на стартната бирократија ти е безмалку најмала ставка, околу 6 илјади. Мораш да планираш редовно подмирување на сите обврски кон државата за вработените (плати ... и да одиш на пониски износи на плати пак нема да си испод 20.000 по вработен), разни фирмарини (9 илјади ако не грешам) и ТВ претплати (130 месечно), рента за сметководител (минимум 3 илјади), уште неколку илјадарки за разни уплати (поднесување на пресметки и сл.), банкарски провизии и паушални трошоци (топла препорака: користи токен за помали провизии и помало оштетување на сетилото за мирис), и сл.
  • За крај, ако нешто имам згрешено некој нека ме исправи ... но знам дека во ова не грешам:
  • Регистрација на фирма се прави за 3 дена, затворање во добри услови за 300.
  • Отворање ќе ве чини 6 илјади, затворање најмалку 10 пати повеќе.
  • Отворена неактивна фирма или фирма со блокирана сметка, како и секој друг облик на фирма оставена во чуден стадиум на мирување е голем товар за секој (нема социјално, неможе да се прават статусни промени, долгот расте, раководителот неможе да се одјави, продолжува обврската за поднесување пресметки и др.)
  • Затоа, пред да ја регистрирате фирмата сетете се на поговорката: три пати мери еднаш сестра и :)
 
Член од
13 октомври 2011
Мислења
29
Поени од реакции
2
Odlicno momci, go pozdravuvam vasiot poteg da go spodelite ova so ostanatite na forumov. Dosta korisni informacii...

Sega se sto ni preostanuva da se vturneme vo tie vodi i da vidime sto kje izleze, neli?
Iako mislam deka so vreme kje imame se povekje i povekje prasanja, no toa znaci deka sme pocnale malku da razmisluvame, ako ne prasuvame nisto, togas nisto ne ni znaeme:))

Se nadevam deka ke se slusmene za nekoe vreme so dobri informacii...

Pozdrav do site!
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Edno prasane ako otvoris Dooel dali po treba da zaposlis uste nekogo ( primer otvaras firma mozes li sam da rabotis od 8 do 8 se razbira so pauza 1-2 sati ili treba da imas uste nekoj vraboten ?? Razgovarav so eden mi rece pokraj direktorot mora da imas uste eden zaposlen jas mislam ,ne moras poradi toa sto si dooel koj gresi
Dali so dooel mozes da drzis dve delatnosti primer da podavas igracki i knizarnica vo eden ducan bas se cudam mnogu trgovci ne se osmeluvaat da drzat dve delatnosti vo eden ducan pa se razmisluvam dali e toa deka ce dojde edna musterija za edno druga za drugo ne ce imas vreme da gi posvetis vnimanie sto znam fantaziram ili e poslozeno za knigvoditel stvarno neznam ajde pomognete sto mislite... vie sto imate firmi

--- надополнето: 8 март 2012 во 01:19 ---
на фирмата и се трошоци:
-телефон
-струја
-вода
-ѓубретарина
-инернет
-кирија
-гориво
-чистење
-заедничка потрошња (ако е во зграда)
Ova se razbiram ama sto mislese so ova kakva vrska ima gorivo i cistenje so trosoci za firma
-гориво
-чистење
--- надополнето: 8 март 2012 во 01:32 ---
Абе човек или не ме разбираш што сакам да ти кажам или неубаво објаснувам трето нема. Ако продаваш услуги ти треба фискален апарат, ти тоа што сакаш или што несакаш да го имаш е друг муабет. На крај треба завршни сметки да правиш, даноци, ддв како ќе го изведеш тоа? И што има врска дали е мал или голем град, почни без фискален па ќе правиме муабет дали ќе те најдат или нема да те најдат. Уште кога ја регистрираш фирмата во УЈП носиш седиште на фирмата за да може да те најдат. Ова не ти го зборам од лошо или од инат, туку ти кажувам да не си правиш филмови зошто ќе налеташ на некој што не треба.
Немаат фискален само занаетчиите ти пишав погоре види дали таму можеш да се регистрираш со твојата дејност (во што се сомневам).
И на крај краева прај што сакаш и со среќа.
Te pocituvam leandra onie sto imaat firma znaat deka ne se moze bez fiskalen aparat uuh koj trgovec e lud da ima fiskalna da ne si gi stava site pari v djeb ama ne mu e jasno na deteto dobro ce otvori firma ce vidi deka ne moze taka edna inspekcija i 500 do 2000 eura kazna pa ce se opameti ne edna fiskalna 3 ce zeme .. Mozes da rabotis na crno po prijateli drugari da instaliras operativni sistemi prodavas delovi za PC ama koga imas ducan e toa e druga prikazna.... Nego mene me interesira za koi zanaeti ne treba fiskalna kasa ja kolku sto znam kaj mene ima eden semkar i nema fiskalna i ovie sto prodavaat na zelenite pazari nemaat fiskalni ...
 
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
714
Edno prasane ako otvoris Dooel dali po treba da zaposlis uste nekogo ( primer otvaras firma mozes li sam da rabotis od 8 do 8 se razbira so pauza 1-2 sati ili treba da imas uste nekoj vraboten ?? Razgovarav so eden mi rece pokraj direktorot mora da imas uste eden zaposlen jas mislam ,ne moras poradi toa sto si dooel koj gresi
Dali so dooel mozes da drzis dve delatnosti primer da podavas igracki i knizarnica vo eden ducan bas se cudam mnogu trgovci ne se osmeluvaat da drzat dve delatnosti vo eden ducan pa se razmisluvam dali e toa deka ce dojde edna musterija za edno druga za drugo ne ce imas vreme da gi posvetis vnimanie sto znam fantaziram ili e poslozeno za knigvoditel stvarno neznam ajde pomognete sto mislite... vie sto imate firmi

--- надополнето: 8 март 2012 во 01:19 ---


Ova se razbiram ama sto mislese so ova kakva vrska ima gorivo i cistenje so trosoci za firma
-гориво
-чистење
--- надополнето: 8 март 2012 во 01:32 ---


Te pocituvam leandra onie sto imaat firma znaat deka ne se moze bez fiskalen aparat uuh koj trgovec e lud da ima fiskalna da ne si gi stava site pari v djeb ama ne mu e jasno na deteto dobro ce otvori firma ce vidi deka ne moze taka edna inspekcija i 500 do 2000 eura kazna pa ce se opameti ne edna fiskalna 3 ce zeme .. Mozes da rabotis na crno po prijateli drugari da instaliras operativni sistemi prodavas delovi za PC ama koga imas ducan e toa e druga prikazna.... Nego mene me interesira za koi zanaeti ne treba fiskalna kasa ja kolku sto znam kaj mene ima eden semkar i nema fiskalna i ovie sto prodavaat na zelenite pazari nemaat fiskalni ...
ај со ред....
1. кога ке регистрираш дооел, можеш и без ниеден вработен во фирмата... се додека се плаќа данокот на време се е ок... лани донесоа закон во кој стоеше дека неможе да постои фирма која ке функционира, ке има движење на сметката и ке плаќа данок а сепак нема вработени... законов експресно го повлекоа, зашто на денот на стапување на сила се поднесоа илјадници барања за поништување на вакви фирми... фирми кои како така, по нешто плаѓаа во буџет...

2. со дооел можеш да имаш и 5 делатности, доколку во дуќанот има услови за тоа... на пример неможеш да продаваш бурек, леб и слично, а на соседниот рафт да продаваш киселини, пестициди и слично... инаку, примерот играчки+книжара е ок... може и никој не ти брани... дури на ове 2 можеш да додадеш и трета и четврта и тоа... да речеме можеш за трета да пордаваш пијалоци ладни (без алкохолни), па четврта да ти биде двд, видео, тв и слично...

3. чистење и гориво... сегде кај ке отвориш дукан (зграда, трговски центар или кај и да е освен ако не ти е дома во куќата од задна страна) сегде те штават некоја сума за чистење на ходници и скалишен простор... не си имун и ти на тоа... гориво... гориво е треошок кој е релаен додека трчкаш лево десно и го договараш твојот бизнис... со оглед на актуелниве цени по литар гориво кои немаат тенденција да се намалат туку да растат, тое ти е сериозен трошок... па и со автобус да идеш пак е трошок...

4. тие што немаат обврска за фискален апарат (незнам точно кои се дејностите) имаат паушален данок... лично мене не ми се свиѓа тоа...да речеме паднеш и скршиш нога (пу пу скраја да е) и лежиш во болница 2-3 месеци... државата ја боли уво што ти не си способен да заработиш... ке си платиш данок-паушалот или ке те гонат на суд... јас на пример немам фискален апарат, ама јас рабптам со жиро сметка... поентата е дека јас не нудам услуги од областа на трговијата, т.е. јас не работам со готовина. мене ми плаќаат искллучиво на жиро сметка и фирми и физички лица... јас морам со жиро сметка, поинаку и несмеам... не те сватив (не читев погоре) со што имаш идеа да се занимаваш, но ако е услуга (без трговија) и ти ке мораш да идеш на тој начин, т.е. да ти се плаќа на жиро сметка.. и да сакаш нема фискална за тебе... нагласувам ако е само услуга...

п.с. ДООЕЛ фирма не подлежи на законот за паушални даноци... фирма за паушал е ТП т.е. трговец поединец...
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
ај со ред....
1. кога ке регистрираш дооел, можеш и без ниеден вработен во фирмата... се додека се плаќа данокот на време се е ок...
.3. чистење и гориво... сегде кај ке отвориш дукан (зграда, трговски центар или кај и да е освен ако не ти е дома во куќата од задна страна) сегде те штават некоја сума за чистење на ходници и скалишен простор...

4. .не те сватив (не читев погоре) со што имаш идеа да се занимаваш, но ако е услуга (без трговија) и ти ке мораш да идеш на тој начин, т.е. да ти се плаќа на жиро сметка.. и да сакаш нема фискална за тебе... нагласувам ако е само услуга...

п.с. ДООЕЛ фирма не подлежи на законот за паушални даноци... фирма за паушал е ТП т.е. трговец поединец...
1. Na koj danok mislis ??? mislis na pridonesite za zadravstveno, penziono , i da pustis plata ili gresam ??
3. za cistenje mislese na djubrarina ?? ili e nekoj drug trosok sto ne go znam
4. trgovija a znam deka mi treba fiskalna kasa ...samo onaka me interesirase koj ne treba da ima fiskalna kasa

kano-eko-systemi otvaram firma otprilika vo juni sto treba uste sega da storam mislam kako de se pripremam da nabavam nesto sega da ne bide se vo 5 do 12 trci vamu trci tamu ajde nekoj sovet ako moze
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
1. Na koj danok mislis ??? mislis na pridonesite za zadravstveno, penziono , i da pustis plata ili gresam ??
3. za cistenje mislese na djubrarina ?? ili e nekoj drug trosok sto ne go znam
4. trgovija a znam deka mi treba fiskalna kasa ...samo onaka me interesirase koj ne treba da ima fiskalna kasa

kano-eko-systemi otvaram firma otprilika vo juni sto treba uste sega da storam mislam kako de se pripremam da nabavam nesto sega da ne bide se vo 5 do 12 trci vamu trci tamu ajde nekoj sovet ako moze
Неможе да имаш придонеси за здравство ако немаш вработен. На други даноци ваљда мислеше (ддв, добивка, ...). Трошоците кои ти се наведени се само пример и некои од нив не се задолжителни. Од задолжителни на пример не ти се наведени радиодифузна такса, такса за фирмарина, паушал за сетководител, и сл.
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Неможе да имаш придонеси за здравство ако немаш вработен. На други даноци ваљда мислеше (ддв, добивка, ...). Трошоците кои ти се наведени се само пример и некои од нив не се задолжителни. Од задолжителни на пример не ти се наведени радиодифузна такса, такса за фирмарина, паушал за сетководител, и сл.
pLaToOn ti ne citas ubavo pisuva ubavo citko i jasno 1. кога ке регистрираш дооел,..... znaci zboruvame za registriran dooel e sega sto ce pocne firmata da raboti od juni ...brzo proadja vremeto vraboten ce bidam samo jas i mislam da rabotam dve smeni so pauza od 1-2 sati ( da rucam i da se odmoram ) toa mi e zamislata pa ce vidime
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
pLaToOn ti ne citas ubavo pisuva ubavo citko i jasno 1. кога ке регистрираш дооел,..... znaci zboruvame za registriran dooel e sega sto ce pocne firmata da raboti od juni ...brzo proadja vremeto vraboten ce bidam samo jas i mislam da rabotam dve smeni so pauza od 1-2 sati ( da rucam i da se odmoram ) toa mi e zamislata pa ce vidime
Твоето прашање е поставено за ова: 1. кога ке регистрираш дооел, можеш и без ниеден вработен во фирмата... се додека се плаќа данокот на време се е ок...
Да, можеш да функционираш и без ниту еден вработен. Но во секој случај, со или без, сите давачки према државата мора да ти се средени инаку следи кврц.
 
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
714
1. Na koj danok mislis ??? mislis na pridonesite za zadravstveno, penziono , i da pustis plata ili gresam ??
3. za cistenje mislese na djubrarina ?? ili e nekoj drug trosok sto ne go znam
4. trgovija a znam deka mi treba fiskalna kasa ...samo onaka me interesirase koj ne treba da ima fiskalna kasa

kano-eko-systemi otvaram firma otprilika vo juni sto treba uste sega da storam mislam kako de se pripremam da nabavam nesto sega da ne bide se vo 5 do 12 trci vamu trci tamu ajde nekoj sovet ako moze
значи, немаш придонеси, здравство и пензионо и другите такви давачки (вкупно 6) ако немаш вработени... имаш персонален данок за кирија (ако ренташ нешто за канцеларија или работилница) понатака имаш данок на приход, ддв и државниот рекет за РДТ... тие нека ти се платени и се е во ред, можеш и да не бидеш вработен... да не заборавам и уште едниот рекет наречен фирмарина 7-8.000 денари годишно... значи размисли убаво пред да се пријавиш дали ке имаш секој месец просечни 15.000 да си исплатиш на себе од кои околу 5.000 ке ти бидат задржани... з апочеток на бизнис многу значат тие пари... јас така терав еден период, после си дојде и пријавување и се... нај прво жена ми ја пријавив како раководител на подружница, па после брат ми па себе си (ова морав зашто по градежни објекти не штавеше инспекција, не смеат индивидуалци да работат уку само фирми)... понатака, иако не си пријавен во банка ти фигурираш како сопственик, оснивач и управител на фирмата, во ујп исто, во суд исто така да сегде ако ти затреба нешто они не те прашуваат дали си пријавен или не, туку сегде стои твојот потпис со матичен број зашто без нив немало ни да ја имаш фирмата нити заверката во суд, а ни сметката во банка... тоа е тоа...

за 3 убаво ти пишав... кај и да отвориш дуќан, на куќниот совет ке му плаќаш за колективно чистење на просторот...
 
Член од
13 октомври 2011
Мислења
29
Поени од реакции
2
Poz,
dali nekoj znae koi tocno dokumenti treba da se pripremat za otvaranje na DOOEL? Sakam sto povekje da se podgotvam pred da odam do CR i da me vratat 12,13 pati:)
Vidov nekoi dokumenti na stranata na CR, megutoa posebno me interesira slednovo:
"ако се внесуваат непарични влогови-договорите со коишто тие се утврдуваат и спроведуваат, извештајот на проценувачот, освен кога во согласност со членот 177 од ЗТД...."
Me interesira, dali nekoj znae, kolku kosta procenitel da ti go pripremi ovoj dokument?
Dali da ja stavam sopstvenata kola, kako vlog ili da stavam nekoi drugi raboti (PC, alat, itn.)

Vi blagodaram
 

Krshh

Титула по желба
Член од
25 септември 2011
Мислења
34
Поени од реакции
7
500mkd
Ako kolata ja koristis za rabota togas da. Ako ne, togas ti e podobro nesto drugo dastavis (imas potencijalno cel kup problemi so takvi opiplivi raboti)
 
Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Врши некој тука регистрација на фирми? ДООЕЛ конкретно
 

Kajgana Shop

На врв Bottom