Психологија: Околу потсвеста

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Дали подсвеста припливува во реалнот свет како позитива?

Aј да почнеме со полесно прашање што всушност претставува подсвеста?
И како можеме да ја контролираме на Пример
кога знаеме дека сме сигурни а сепак имаме страв во нас?
Дали тука има удел подсвеста?
 
Член од
29 ноември 2005
Мислења
4
Поени од реакции
0
zdravo,
zalam so seuste kaj nas znaeme vo koe nivo e svetsa i kolku sme svesni za toa.
Za podsvetsa navistina malku tesko e da se zboruva ama mnogu lesno e da se custvuva.
Veruvame ili ne osven ocite vo celo postojat uste eden drug vid na oci a toa se srcevnite oci. Nie za da mozeme nekako da go doobjesneme toa velime : telepatija. nema vrska telepatijata so srcevnite oci. E koga veke pristignavme do tuka, znaci poleka poleka se priblizuvame i kon temata za podsvesta. (sudbina, taksirat, slucajno i sl). nisto vo ovoj svet i vo ovoj zivot slucajno ne se slucuva, sve e vo sistem, a kolku sme nie svesni za taa podsvets, izvolite i vklucete se.
pozdrav.
 

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
CopyOfDeath напиша:
Дали подсвеста припливува во реалнот свет како позитива?

Aј да почнеме со полесно прашање што всушност претставува подсвеста?
И како можеме да ја контролираме на Пример
кога знаеме дека сме сигурни а сепак имаме страв во нас?
Дали тука има удел подсвеста?
Podsvesta prestavuva tvoeto alter ego taka da kazam. tvoeto skrieno i vistinsko "jas"
Podsvesta nemozeme da ja kontrolirame taa ne kontrolira nas "podsvesno" :icon_lol:
i taa ima udel vo celiot nas zivot indirektno.
neli vi se slucilo nekogas podsvesno da go napravite praviot izbor, a potoa da izberete nesto drugo sosem pogresno. e pa prviot izbor go pravi potsvesta. znam deka nekoi ke go povrzat toa so intuicija ali....jas bi go narekol potsvesno razmisluvanje.
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Потсвеста (или Ид, како што Фројд ја нарекува), не е ништо друго туку реакција на разумот која е во согласнонст со вистинската природа на „носителот” на тој разум. Тогаш кога човек свесно прави работи кои се против или несклопиви со неговата природа, неговиот разум реагира со сила која се стреми тие работи да ги доведе во согласност со неа, како и да ги истакне стравовите или пак желбите кои се присутни а не им се дава да излезат на површина.
 

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Психоанализата, со револуционерното откритие на несвесното, на скриените фантазии, на потиснатите желби, остави трајни белези врз цивилизацијата.

Во 1900 година, во својата величествена книга „Толкување на соништата“, Фројд ги поставува првите патокази за иднината на психо-анализата. Првиот оригинален предизвик кој е плод на неговата мисла, произлегува од централното место кое му е доделено на сонот, ветениот „кралски пат“ за пристап кон несвесното.

Гласот бргу се шири -- еден виенски лекар го пронајде клучот на соништата! Внимателното слушање на хистеричните пациенти го доведе до сознанието за комплексноста на психичката реалност.

Тој, во оваа чудесна и прекрасна книга, исто така, нуди неколку свои лични, најтаени мисли кои се темелат врз новата наука која тогаш ја создавал.

ХИПОТЕЗА НА НЕСВЕСНОТО

Психоанализата ќе го носи белегот на ова посебно раѓање, биографскиот жиг на нејзиниот основач. Исто така, таа се прикажува и како носителка на сомнежот, на скандалот-девојките имаат нечисти мисли, децата не се повеќе „невини“, детето сака да го убие таткото и да води љубов со мајката.

Застрашувачката сексуална желба, навлегува насекаде, не само во длабоката интима или во мислите, туку и во сите постапки во животот, во сите човечки желби.

Истовремено, самостојноста и слободата на индивидуата се чинат контрадикторни и ограничени со демонот на несвесното, засолнето во својата тврдина, коешто владее со темнината.

По Коперник, Земјата не беше повеќе центар на светот. По Дарвин, човекот беше само една алка од големиот синџир на живиот свет. Со Фројд, човекот не е повеќе газда на својот дом. „По Фројд“, новиот хоризонт, достапен на интроспекцијата, не може повеќе да биде игнориран.

Некои залудно ја мразат психоанализата,тие не се помалку уверени дека во нив постојат темни зони, скриени тенденции коишто нивните грешки во говорот или неспретности можат да ги откријат. Тие претпочитаат да не се задржуваат на тоа, што е нивно најстриктно право. Што се однесува до тремата кај виолинистот,вртоглавицата кај спортистот, домаќинката која ги заборава клучевите, љубовникот кој го греши името, дури никогаш и не примениле психоанализа, тие неизбежно се прашуваат што значи тоа.

Хипотезата за несвесното не принудува насекаде да бараме смисла, понекогаш дури и премногу, до претераност или до размислување.

Нашите зборови и гестови би биле оптоварени со скриена мисла која би можела да и биде контрадикторна на нашата свесна намера.
Секако,она што е пренесувано од пред еден век, под името психоанализа,често нема повеќе сличност со Фројдовата доктрина отколку една разгледница со оригиналот на Ван Гог.

„Психоанализата го напушти просторот на идеите за да навлезе во животот, во мислите,во однесувањето, во навиките“ - пишуваше во 1961 Серж Московичи во својата голема социолошка анкета за ширењето на психоанализата. Тогаш тој беше првиот кој сериозно размислуваше за влијанието на психоанализата надвор од културната сфера.
Секој знаеше дека Фројдовата мисла предизвикала плодни размислувања, вистински литературни, уметнички, филозофски авантури.

Промената на перспективата произлезена од Фројдовата мисла, создаде новости во творештвотомја услови појавата на надреализмот.

Во ХХ век, уметноста, литературата, филмот се исполнети со слики и емоции, произлезени од психоанализата. Останува да се одреди нејзиното влијание врз реалниот живот. Серж Московичи насекаде ја наоѓал нејзината трага во „светот на конверзациите на голем број индивидуи“.

Психоанализата, малку по малку, стануваше извод на прифатени идеи нејасно укажувајќи дека нашите постапки и нашите страсти би имале мрачни и вознемирувачки мотивации од коишто би дошло до нервоза кај сите луѓе, дека коренот на нашите страдања би бил скриен во нашите сеќавања од детството...


Ова е текстот.
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Се додека не се зачленив во форумов не го употребував македонскиот фонт го употребувам веке 12-13 дена .
и сега кога пишувам несто со EN-font ги мешам буквите
дали тоа е потсвесно порано наместо Ш--S сега скоро секојпат наместо Ш----[ дали овде име удел подсвеста
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Дали во нашите навики им аудел подсвеста
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Навика се ствара од нешто што свесно го правиш и свесно го повторуваш. Така да, никаков удел нема.
Не мешај неразмислување и потсвест.
 

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Посвеста е прилично неистражена работа, и мислам дека има удел буквално во се.
Нема поопасно нешто од тоа да знаеш дека со тебе раководи нешто што не можеш да го контрилираш.
Има обиди на научници, доктори кои што пробуваат да предаваат на таа тема, односно контрола на подсвеста создава помоќна свест и помоќен ум.

Ако се земе во предвид дека единствено нешто што верувам е моќта на умот, тогаш доколку успеам да го контролирам онака како што сакам и кога сакам, јас би бил Бог!

Подсвеста сега за сега ни го отежнува тоа, и ни вградува барикади самоволно, против наша воља. Односно без наша контрола.

Control is everything.
 
Член од
2 јануари 2006
Мислења
13
Поени од реакции
0
spooky напиша:
Не. Само навиката.
Ne mora da znaci . Spored nekoi ako nesto svesno go pravis mnogu pati na krajot potsvesta go prifakja kako tocno(pravilno) i go upotrebuva i koga svesta ne go saka toa , a za temata na internet ima eden kup raboti od sekakvi gluposti do mnogu interesni raboti.
 
Член од
8 јануари 2006
Мислења
4
Поени од реакции
0
Потсвеста ги содрзи сите работи шо свеса не мози да ги перципира.Така на пример кога ние гледаме телевизија,свеста се концентрира на работата шо ја гледаме на тв, а потсвеста со се друго околу нас.Некои луѓе толку трупаат работи во потсвеста што мораат да во свеста.Тоа се прави преку соновите.На пример сонуваме соништа во кои има повеќе убиства,од било кој вид имаме проблем со зивотинските нагони.Потсвеста,односно проблемите во неа, се главна причина за нерасполозението на луѓето.
 

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Procitajte ja "Mokta na posvesta"-Josef Marfi i ke vi stanat jasni mnogu raboti.Vaka ke ripame od prazno u suplivo ,trudejki se da objasnime nesto sto bi trebalo da zafati odprilika eden post od 10 reda a ne se opisuva dovolno ni vo gorenavedenata KNIGA od 272 strani!!!
 

Fatty

Режи :)
Член од
2 јуни 2006
Мислења
427
Поени од реакции
5
Dali ja znaete cudotvornata mok na potsvesta?
Dali znaete zosto nekoj postojano uspeva vo zivotot, a nekoj e zatvoren vo neuspesite od minatoto? Dali znaete kako da go pobedite stravot i da go dobiete ona sto ste go posakuvale doooolgo vreme? Ovie odgovori i uste mn drugi se krijat vo samata potsvest. Potsvesta ne e mala rabota, naprotiv mn seriozna stvar. Taa moze ednostavno, cudno no sepak vistinski da te dovede do smrt no i da te napravi najsrekniot, najuspesniot i najbogatiot covek. Prasanje e samo dali znaes pravilno da ja kontroliras i da i gi zadavas potrebnite "naredbi".

Kako raboti covekoviot um?!
Dve se nivoata na covekoviot um - svesnoto ili racionalnoto i potsvesnoto ili iracionalnoto. Covekot razmisluva so svesniot del na svojot um i seto ona sto ke go zamisli se sleva vo potsvesta koja, kako tvorecka sila, od svoite dlabocini upravuva so postapkite na covekot. Potsvesta, znaci, e mesto na site cuvstva no i na tvoreckiot del od licnosta. Razmisluvate za nesto dobro, ke vi se sluci dobro. Ako imate losi misli, ke sleduvaat losi nastani. Covekoviot um raboti tokmu na ovoj nacin. Taka, koga potsvesta ke usvoi nekoja zamisla, istiot moment trgnuva da ja ispolni. Toj zakon na potsvesta vazi kako za pozitivnite, taka i za negativnite misli.

Neznam dali ste slusnale za knigata "Mokta na potsvesta" od Dzozef Marfi, ama koga ja procitav i go primeniv toa na svoja koza, mn raboti mi se desija so pomos na potsvesta, a voedno se custvuvam bolje i se pocesto i zadavam naredbi. Razmislete za ova, pa pisete go vaseto mislenje za mokta na potsvesta. Vi se slucilo li nesto so pomos na potsvesta? Ste dobile li nesto sto mn ste go sakale, a ste nemale pari da go kupite? Uspeh vo uciliste/rabota? Deckoto/devojkata od vasite snista? Moze zvuci glupo, ama taka e...




 
S

Sagan

Гостин
А... да, ми кажаа дека книгата (која ти ја цитираш) била многу интересна и имам намера да ја прочитам.

Моќта на потсвеста... најверојатно се базира на Фројдовата и Јунговата теорија за Ид, Его и Супер-Его... баш ќе видам па ќе коментираме...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom