Пронајдени штитови на кралот Деметриј

Никола_МКД

Corazón blanco
Член од
18 март 2007
Мислења
1.213
Поени од реакции
22
Пронајдени штитови на кралот Деметриј

Пронајдените штитови на кралот Деметриј кај селото Бонче, се највалидниот доказ дека на овие простори постоела македонската држава.

Според археологот Душко Темелковски, кој ги пронајде штитовите, странските археолози кога ги виделе, па дури и грчките, без сомневање прифатиле дека се работи за македонски штитови.

Нашите колеги кои беа дури и од Грција овие наоди и нивното презентирање од наша страна беше прифатено можна најкоректен начин, онака како е нормално, се прифаќа и од нивна страна дека на оваа територија, која тогаш не постоела границата денешна, била Македонија“, изјави Душко Темелковски, археолог.

Беше презентирана и книга за штитовите. 150-те делови од нив се наоѓаат во музејот во Охрид. Кога ќе се реставрираат, за прв пат во светот ќе може да се види како комплетно изгледал штитот на македонската фаланга.

Делови од нив се уште има кај мештаните од селото Бонче.

„Тие ги кријат, не сакаат да ги дадат, не од аспект дека некаде сакаат да ги продадат во странство, туку се плашат ако ги кажат да не имаат некакви последици“, додаде Темелковски.

Се претпоставува дека во Бонче и на врвот Висока над селото, можно е да се наоѓа четвртата престолнина на Македонија, градот Пелагонија.

„Индициите за постоењето на Пелагонија, значајниот град Пелагонија не се без основа, независно дали е тоа локалитетот Висока или некој друг локалитет на овој простор“, вели Бранислав Ристески, Институтот за старословенска култура.

Според експертите, држава итно треба да оддели средства за истражување на овој локалитет, кој може да го даде крунскиот доказ за нашиот идентитет.

-------------------------

Pa kaj ocekuvaja da gi najdat.

Mozi vo grcija...?!
 

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
А бе браќа низ земјава наша СВЕТА МАКЕДОНСКА да тргниш пешки, на секој трет чекор ќе се сопнуваш на некој неистражен локалитет...Ги има премногу, но има премалку пари за нивно исражување. А и не треба само да чекаме археолозите сами да ја средат сета таа работа. Ним им треба помош од сите нас. Аке не можеме да помогнеме со ништо барем да не им одмагаме со диво копање кое прави штета од непроценливи размери. Се продаваат безценети предмети за смешни цени на Грците, па тие со нив ни докажуваат дека Македонија е Грчка!!!:uvo: До пред 50 години Турци, Бугари, Срби, Руси и кој ли уште не краделе безценети археолошки предмети од МАКЕДОНИЈА, а сега сами почнавме да си го отуѓуваме коренот наш. Значи ни требаат ригорозни казни за дивите копачи кои треба да се третираат како национални предавници!!!Немаштијата не е оправдување за тоа!!!
А ако подетално се истражат Пелагонија и Мариово верувам дека ќе се пронајде ИЗГУБЕНАТА МАКЕДОНСКА ПРЕТСТОЛНИНА и тоа ќе биде КРУНСКИ ДОКАЗ за нашиот идентитет!!!

МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!!!:costumed2
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21


Штитот на Македонската Фаланга.
Еве ја мојата реконструкција, кралевите ќе ги впишувам подоцна
Слободно може да се користи.
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
НОВОГОДИШНА ЧЕСТИТКА

ΒΑΣΙΛΕΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - КРАЛОТ ДИМИТРИЈ (изглед на неговите штитови)

 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ma dobro bre luge me interesira do koga vaka. Grcija ne negira a grcki firmi pecalat so nasata pot. Nasi luge odat na pecalba vo grcija, grcki firmi izvezuvaat nasi proizvodi. Tie dovagaat otvaraat konfekcii, vlozuvaat vo nasite akcii i pecalat desetkratno na nasa smetka, epa bogami sme za pofalba. Ne sekoj moze da izdrzi da go gazat, negiraat, ponizuvaat... Mislam deka e krajno vreme da se razbudime od sonot vo koj ne vturna grckata elada, i po primerot na FILIP II, ako ne mozes da gi pridobies milum, pridobij gi silum.
P.S. MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Ova ni trebase dolgo go ocekuvav i znaev koga togas vo nasava makedonija ke se pronajdat vakvi nepobitni fakti za naseto postoenje mislam deka vo idnina se poveke vakvi artefakti ke pronaogjame zatoa sto nasava zemja e mnogu malku arheoloski ispitana so pogolem broj istrazuvanja ke pronaogjame i se poveke vakvi raboti koi ne dokazuvaat nas i naseto postoenje tuka vo nasava makedonija
 

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Криво ми е што многу малку внимание се посветува на сето ова...Мора да признаеме дека ова е нешто извонредно и заслужува ТВ емисии и светска промоција, а местото треба да биде детално прочешлано оти кој знае што уште крие...
 

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
Slucajno se navrativ na temava, pa me zaintrigia za koj lokalitet se raboti?

.
Бонче, прилепско, на влезот од Мариово. Ако сакаш да си провериш на Google Earth координатите на селото се 41°13'39.58"N 21°35'51.34"E а има неколку локалитети јужно од селото 41°12'23.28"N 21°35'18.81"E, 41°13'2.12"N 21°36'3.00"E, 41°12'21.16"N 21°36'55.92"E
 

Lord Macedon

Етнички жител на Кајгана
Член од
12 септември 2008
Мислења
135
Поени од реакции
21
Пронајдени штитови на кралот Деметриј

Според експертите, држава итно треба да оддели средства за истражување на овој локалитет, кој може да го даде крунскиот доказ за нашиот идентитет.
!
ааам ќе одвои..ми која и влада да е нема да одвои.. на сите им е подобро да служат на соседите и големите сили...како инаку ќе се богати ? СРАМОТА !
 

Kajgana Shop

На врв Bottom