Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
831
Поени од реакции
1.457
Или пак Грујо да наследеше салам систем можеби и не би правел толку пиздарии.
Можеби. Ама кога наследил несаглам зошто да не го доуништи.

Ова е кандидат за најјако оправдување досега. Да бил саглам системот не би можел пиздарии да прае, ама што да прави кутриот Грујо, кога едноставно му се можело. А народот одлучува што му се може, пошто е несаглам системот.


Сигурно и Диме така и се правдал на жена му - што да правам ја, таа ми ги рашири нозете.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.148
Поени од реакции
35.693
Џабе со груевисти се расправате што Заев прифатил или не. И нишо да не прифати нема да смени кај нив за кого би гласале :)
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.992
Овој Тома од Бардовци е си пишал дури ко демек не знаевме, не знам само нетот до кога ќе им го пуштаат.
Нема врска. Луѓето во Бардовци си имаат психолошки состојби и се болни, не се глупи. Има голема разлика.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.515
Нема врска. Луѓето во Бардовци си имаат психолошки состојби и се болни, не се глупи. Има голема разлика.
Овој е сместен во посебен дел, кај што се глупите и лудите, Брутус им е главен таму. Некогаш ги пуштаат да вдишат воздух и после правец на форум, им ебам мутантите.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
...а бе работава многу чудна....,на кој канал да пуштиш телевизија се некоја дебатна емисија у која хорди разноразни федералисти објаснуваат зошто и како и шипатарски треба да биде официјален јазик во Македонија...Нормално извесно време барабар со македонскиот , додека за петнаесетина години , пак со некој амбасадор тогаш апла нескриена педерчина и други на зајак слични не почнат да убедуваат народ дека македонскиот треба да се укине.., зошто нема ич нема логика два јазика официјални и две писма во една замја..и дека тоа го нема нигде..чак ни во америка...скуп е тој луксуз...
Приметуам исто дека и ова вмровциве пуштаат саде само некои свои мрсно-угоени преставници да пелтечат како некој тоа ги лаже, краде и заебава Македонците, наместо одамна да се у шума и да ја чистат истата , делкаат и ретчат, за да не изгори , ако огин ја зафати...
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Pametni se Albancite cekaa tolku godini celata drzava i site nejzini institucii da se svedat na maksimalno zaebuvanje, vlasta na DPMNE da oslabne i da dojde pata-pata so opozicijata(SDSM) i vednas pocnaa da ne dupat so nekakvi novi dogovori ... zosto Albancite vakva platforma ne iznesoa na nekoi od prethodnite izborni ciklusi na pr. 2008, 2011, 2014 i.t.n.
Vo princip Albancite dosta si dobija na svoja smetka i za vreme na vladeenjeto na Gruevski od 2006 pa navaka, mnogu poveke otkolku vo vremeto na vladeenjeto na Brane, no ete sega si baraat nekakva pokrupna dobivka, a ne samo troski !
Sto toa dobija Albancite vo vremeto na vladeenjeto na patriotot Gruevski ... izgradija desetici ako ne i stotici novi dzamii vo zapadniot del na drzavava, postavija bezbroj novi spomenici na pripadnici na UCK, spomenicite na dvoglavite orli vo Cair, novi jarboli na koi gordo se vee Albanskoto zname sirum cela zapadna MKD i vo delovi od Skopje i Skopsko, voenite zlostornici od UCK bea amnestirani, Talat Dzaferi(UCK) stana minister za odbrana, desetici osnovni i sredni skoli preku nok si gi promenija svoite iminja vo iminja na Albanski dejci i.t.n. i.t.n. i kako sto se sekavam nitu edna drzavna institucija ne prezede nisto protiv ovie dela ... da ne zaboravime deka policijata brutalno tepase vo poveke navrati Makedonci koi protestiraa, a koga protestiraa Albancite se kriea i begaa ko pi4ki pod naletot na kamenjata i stapovite od Albanskite demonstranti !
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
... policijata brutalno tepase vo poveke navrati Makedonci
Изгледа слабо тепале штом сеуште не им дошол паметот на Македонците, па цело време си гласаат за истите трговци коишто ги трампаат како стока, денес на овој, утре на оној..:toe:
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.906
Поени од реакции
14.597
Ова е според ``Коха``:

Според одговорот на СДСМ, Албанскиот јазик ќе биде официјален за внатрешна употреба на ниво на целата извршна власт, како и во судската, со што ќе се овозможи министрите да зборуваат на Албански на владините состаноци, на средбите со македонските функционери како и со странските делегации, кој ќе ја посетуваат нашата земја. За да се олесни ова СДСМ ветија формирање владина комисија формирана од лектори на Албански јазик, кои ќе ја преведуваат секоја владина одлука и секој документ од Владата и Министерствата. Исто така, како што се дознава од партиски извори, на Албански јазик ќе зборуваат и членовите на државните комисии, а напредок ќе има и што се однесува на комуницирањето на граѓаните со државните администрации. Исто така, на Албански ќе може да зборуваат и сите обвинители и секој судски документ може да биде на Албански јазик. Што се однесува до биџетот, СДСМ прифатија промена на Законот за биџет, за еден дел од ДДВ да оди на општинските буџети и со ова да се овозможи и поголема придобивка на албанските општини. СДСМ исто така прифатија да се оформи владина комисија како што се бара во албанската платформа, за капитални инвестиции во албанските населени места.

Во врска со вградувањето на албанските елементи во химната и знамето, СДСМ одговориле дека за овие прашања ќе се отворат дискусии во моментот кога државата ќе стане кандидат за членство во ЕУ, каде легислативата само по себе налага промени во државните симболи.

Како што кажуваат овие извори, Ахмети без да обезбеди силни гаранции од меѓународниот фактор и од Заев, нема да прифати да биде дел од власта. Според извори од ДУИ, истото важи и за ВМРО, и дека не се отстранува и можноста и со оваа партија доколку ја прифати Платформата на Албанците и граѓаните кај меѓународниот фактор.

Во врска со СЈО, СДСМ како прва варијанта предлозите да се настојува преку Уставен Суд да се бара продолжување на неговата работа, што се однесува на правото да покренува обвиненија уште 18 месеци. Доколку не успее оваа варијанта, тогаш ќе се оди преку Јавното Обвинителство, каде што кадрите и апаратот на СЈО ќе преминат во овој судски оддел. Во врска со Законот за заштитни сведоци, СДСМ напишале дека доколку не се продолжи мандатот, ќе важи постоечкиот закон, затоа што доколку се заедно со ДУИ во Владата ќе направат измени во овој раководството на Јавното обвинителство, измени во Обвинителниот Совет, Судскиот Совет.

Инаку, весникот КОХА дознава од блиски извори на ДУИ дека ако Заев не даде гаранција пред меѓународниот фактор, дека ќе го реализира тоа што сам го напишал во врска со албанската платформа, одговорот за давање на потписите ќе се одложи од страна на ДУИ. Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, според овие извори му го направил јасно не само на Заев туку и на Американската Амбасада и на амбасадорите на другите западни земји, дека тој и неговата партија доста придонеле за решавање на политичката криза овие две години, помагајќи во постигнување на Пржинскиот договор, и дека ова не му се возвратило на позитивно, туку влијаено на паѓањето на рејтингот на последните избори.
 
V

viktora

Гостин
Можеби. Ама кога наследил несаглам зошто да не го доуништи.

Ова е кандидат за најјако оправдување досега. Да бил саглам системот не би можел пиздарии да прае, ама што да прави кутриот Грујо, кога едноставно му се можело. А народот одлучува што му се може, пошто е несаглам системот.


Сигурно и Диме така и се правдал на жена му - што да правам ја, таа ми ги рашири нозете.
Муабетот ми беше доколку наследил салам систем во старт би бил спречен.Каде ти прочита дека го оправдувам?
Тие што требаа да градат здрав и стабилен систем ја ебаа цела работа.Грујо начекал и искористил.
Муабетов испаѓа јас неќев,ама незе и паднаа гаќичките и случајно се сопна па ми наседна.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.714
Поени од реакции
15.586
Ама ти пак не се читаш сам....
Секој што правел криминал треба да одговара. Али дај ми докази дека се ова што го кажуваш е така...Ми зборуваш за дивоградба на Фиат која стои 10 години, и кога прекина да плаќа мито на надлежните (безразлика дали на некој од СДСМ или ВМРО) некој реши да ја сруши градбата...Нека се казни Фиат немам против ама нека го казнат и надлежниот што 10 години ја оставил таа дивоградба таму...нека го казнат надзорот што бил таму додека тоа се градело...
И сега твоето оправдување за се е, епа што ако тој од ВМРО изнајмувал куќа кога и Шеќеринска го прави истото! ЛЕЈМ ЕКСКЈУЗ ти е тотално!
Сакам да кажам нема кај нас прецизна правна регулатива и принципиелна казнена политика, се се политизира...
кај Фон дивоградбата не е во темелот туку хоризонтално додаде објект.. имаше со имотен лист и фактичка градба, Фиат прво отишол вон дозвола , после барал легализација, исто како сега Панчевски во општина Центар.
Проблем се направи демек Космос е огромен објект, т.е. се поваѓа од линија на мал отпор, се казнува нешто ако е мал број на луѓе погоден или мала вредност
( ова е независно од која власт да е)
...
а казнување на одговорните е мислена работа, често го крка недолжниот купувач..
Патем, Џонсон контрол му нареди на Бетон да сруши еден огромен ѕид( на негова штета) бидејќи отстапил бочно во мерката 60цм ( на 100м хала), многу помалку отколку отстапувањата кај Космос и тоа во висина на подрум
 
Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
Тие што требаа да градат здрав и стабилен систем ја ебаа цела работа.Грујо начекал и искористил.
Поради ова си патиме, затоа што Грујо начекал систем кој може да го искористи, наместо да гледа да го подобри, така што наследникот не ќе може да искористува како и претходникот, они земаат уште толку повеќе да го искористат и прават простор и наследниците да го прават истото.

Изгледа само на Балканот времето е застанато, и, наместо напредок, ние имаме статус кво ситуација или пак, уште полошо, регресија, каде системот кој претходникот го оставил(или составил/поставил) не може да биде изменет и апсолутно мора да се постапува така како што претходникот/претходниците го направиле.

Изгледа ќе треба некој подолг период за да се појави некој водач кој знае како да си ја работи работата без притоа да се ослонува и да искористува систем кој претходниците го наметнале и кој бил само во корист на нив, со што конечно би имале некаков напредок на овој, заостанат во времето, полуостров.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom