Општи економски анализи

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Се е добро само во Италија банките почнуваат да ги запленуваат депозитите и наместо пари од штедни влогови штедачите стануваат акционери во банката.

Пази Италија да ти е четврта економска сила во Европа, а осма во светот.

“The Italian banking system is in serious trouble, and the failure of these four banks is simply the tip of the iceberg. An Italian pensioner committed suicide this week. He hung himself after the Italian government’s rescue of small four banks wiped out his life savings. The bailout was carried out under the principles which governed Cyprus’ bailout. All of the stakeholders in the bank, including depositors, were at risk in the banks’ failure. These were small banks, so the reality of what was happening did not strike home immediately. This man’s suicide did. Italian consumer protection groups, Adusbef and Codacons, have demanded a criminal investigation into the case. This suicide and subsequent reaction by consumer defense groups mark the first glimmer of growing public concern over the security of bank deposits in Italy. As tensions grow between Italy and the EU over the country’s banking system, as well as the Italian government and domestic public pressure, conditions will come closer to realizing Geopolitical Future’s 2016 forecast of a banking crisis in Italy.

http://www.cumber.com/italian-bank-runs/[DOUBLEPOST=1450866391][/DOUBLEPOST]


Имаат проблем со златото тие, имаат манија, пасија, опседнатост во врска со него, затоа предвидувањата слабо им одат на таа тема, и се поради некои исконско историски причини за оседнатост кон златото на луѓето. А инаку добри се :icon_lol:.

Имааш три четири индикатори дека 2016 има да биде дупка голема. Прво Катерпилер го има намалено на минимум производството на машини, заборавив колку беше а и линкот го нема :icon_lol:. Што значи пазарот не бара багери, дигалки, камиони итн. Второ овај Балтичкиот индекс шо ја мери светската трговија воглавно на железо, бакар, пченица (сурови материјали) е најнизок од кога почнало да се мери 30 години. На почетокот задале 1000 поени сега некаде е 470 поени, во 2011 бил 11 000 поени. Трето овај Шангајскиот индекс шо мери трговија испорака на готови производи и тој е дупка. Четврто нафтата која е на 35 долари има најави да се спушти до 20, замисли сега да беше 110 долари да не зголемуваа производство, колку корпорации имаше да пропаднат? И така натаму и така наваму...
....зошто имам некој шпириус дека е време да се брише прашина од некои книги, па да почнат повторно и креативно да се читаат...
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
....зошто имам некој шпириус дека е време да се брише прашина од некои книги, па да почнат повторно и креативно да се читаат...
Кои се тие книги?
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Малку комедија, експертот да ви објасни за парите во Новата Година да не ги правите грешки од старата :icon_lol:.

Шест грешки со парите кои не треба да си ги дозволувате во 2016 година


Почетокот на новата година обично е моментот од кој стартувате начисто. А зошто не и моментот во кој веќе нема да ги повторувате старите грешки.

Еве неколку вообичаени грешки кои можеби сте ги направиле со парите во 2015-та година и кои е добро да ги избегнувате во следната:

1. Не штедите, за да си ја обезбедите својата старост – Не еднаш сме велеле дека колку порано почнете да штедите, за да ја обезбедите својата старост, толку помалку ќе мора да заштедувате и полесно ќе ги достигнете своите цели. Причината за тоа – е сложената камата или капитализирање на заштедите со времето.

Еден пример: ако почнете да вметнете одредена фиксна сума на пари секој месец во дополнителен пензиски фонд меѓу 25 и 35 години (10 години), тогаш на 65 е многу веројатно да имате поголема заштедена сума од онаа која би ја имале ако сте ги внесувале истите средства, но во годините меѓу 35 и 65 години (30 години). Ова се должи токму на факторот време. Ако досега не сте почнале да штедите, започнете од почетокот на следната година.

2. Живеете од плата до плата – Добро е да почнете да распределувате средства настрана. Ова ќе ви помогне, како да ги пречекате вонредни потреби кои произлегуваат, така и да извршите други планирани повеќе значителни купувања. Всушност распределбата на 10% од приходот, е еден од најчестите совети од финансиските експерти. Ако овој процент ви се чини премногу голем, започнете со помал, но правете го редовно.

3. Купувате нов автомобил- Секој сака да вози нов автомобил, за жал, не секој може да си го дозволи. Да не живеете над можностите е едно од основните правила за тоа да го најдете патот кон богатството. Во таа насока, размислете добро за одлуката да купи нов автомобил. Новите автомобили губат просек 9% од својата вредност во моментот во кој излезат од застапувањето. Во првите четири години, автомобилите губат во просек над 40% од својата вредност. Тоа е една многу лоша инвестиција.

4. Купувате поголем од потребниот имот Покрај тоа да возат нови автомобили, луѓето често се во искушение да живеат нашироко. И додека раздвижувањето на кредитниот пазар, најверојатно ќе ви овозможи да си купите поголемо живеалиште, прашањето кое треба да си го поставитее, кога навистина ви е потребно?

Како што сите знаеме, каматите на кредитите кај нас се далеку повисоки во споредба со оние во останатите европски земји (за разлика од каматите на депозитите). Имајте на ум дека во првите три-четири години од животот на еден хипотека за заем, основното за што ќе плаќате се камати, а главницата ќе опаѓа далеку побавно. Кажано поинаку, поголема од нормалната хипотека за заем, може да ви создава сериозни проблеми со исплатата и да доведе до губење на имотот, при неможност да ја ракувате. Експертите препорачуваат придонесите на тој род на кредити да не надминува 40% од приходите на должници.

5. Не водите проценка за трошоците Ова може да е критично по патот на намалувањето на тековните трошоци. Ако не знаете за што ги трошите парите, како можете да се ослободи од вишокот „арчови“?

6. Немате запишани финансиски цели-Недостатокот на финансиски план се истакнува од речиси сите финансиски консултанти, како една од главните причини за нередот во вашите лични финансии. Започнете ја следната година со еден јасно напишан и конкретен финансиски план, кој да че го следите во годината .

http://faktor.mk/2015/12/23/shest-greshki-so-parite-koi-ne-treba-da-si-gi-dozvoluvate-vo-2016-godina/[DOUBLEPOST=1450982819][/DOUBLEPOST]Се разбудува Гувернерот Богов утре сабајле и донесува одлука 1 евро=30 денари :icon_lol:. Ама одлука би била тоа :icon_lol:...
 
Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.125
Поени од реакции
25.516
Се разбудува Гувернерот Богов утре сабајле и донесува одлука 1 евро=30 денари :icon_lol:. Ама одлука би била тоа :icon_lol:...
Одлука што би ни го уништила извозот и би ни ги затворила сите пазари.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Одлука што би ни го уништила извозот и би ни ги затворила сите пазари.

Немаме извоз ние доматите и пиперките? Сите рудници ќе ги затворат сега, Југохром го затворија поради неисплатливост не поради екологија. на ред за колење е Минчо со Макстил, затоа што во Кина тон челик е поевтин од тон зелка, а таа е најголем производител на челик. Дрекселмаер ќе извезува, ами ќе ги наполнат магацините во Германија и фајронт.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.062
Поени од реакции
11.411
Продолжува да заглавува државниот фонд за пензиско, а.к.а. ПИОМ:

„Слободен печат“ дојде до известувањето што КБ Прв отворен задолжителен пензиски фонд го испрати до сите надлежни институции за да побара навремено пренесување на придонесите. Во документот е наведено дека заклучно со 15.12.2015 година, Фондот на ПИОМ нема уплатено 415.928.955 денари, или околу 7 милиони евра. Овие пари, како што е потенцирано, веќе се евидентирани на личните сметки на членовите на задолжителниот пензиски фонд преку датотеки од Агенцијата за супервизија на капиталното финансирано пензиско осигурување (МАПАС), иако реално не се уплатени.

„Со оглед на горенаведеното, Друштвото изразува загриженост за нередовниот пренос на придонесите од Фондот на ПИОМ на сметка на задолжителниот пензиски фонд, при што ова не само што претставува отстапување од Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување, туку за последица има скратување на периодот на оплодување на подоцна пристигнатите придонеси, а тоа има негативно влијание на состојбата на сметките на сите членови на задолжителниот пензиски фонд, што може да биде основа за поведување и соодветни судски постапки пред надлежните судови во Република Македонија од оштетените членови на пензискиот фонд“, пишува во писмото потпишано од Јанко Тренковски, генерален директор на КБ Прво пензиско друштво.

Во документот е потенцирано дека проблемот со доцнење на префрлање на парите од Фондот за ПИОМ се продлабочува. Според Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување, преносот на придонесите кај избраните задолжителни фондови се врши веднаш, а најдоцна во рок од 5 дена од приемот на придонесите.

Од страна на Друштвото е утврдено дека просечниот број денови доцнење помеѓу евидентираните придонеси и уплатените средства за тие придонеси за 2015 година, изнесува 35 дена, а во поодделни индивидуални случаи уплатата на придонеси евидентирани на лична сметка преку датотека од МАПАС доцни за повеќе од пет месеци“, пишува во документот.

Покрај КБ Прв отворен задолжителен пензиски фонд, во вториот столб е и НЛБ нов пензиски фонд. Засега нема информации дали и од овој задолжителен фонд е реaгирано до надлежните за евентуален долг од Фондот на ПИОМ.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Продолжува да заглавува државниот фонд за пензиско, а.к.а. ПИОМ:

„Слободен печат“ дојде до известувањето што КБ Прв отворен задолжителен пензиски фонд го испрати до сите надлежни институции за да побара навремено пренесување на придонесите. Во документот е наведено дека заклучно со 15.12.2015 година, Фондот на ПИОМ нема уплатено 415.928.955 денари, или околу 7 милиони евра. Овие пари, како што е потенцирано, веќе се евидентирани на личните сметки на членовите на задолжителниот пензиски фонд преку датотеки од Агенцијата за супервизија на капиталното финансирано пензиско осигурување (МАПАС), иако реално не се уплатени.

„Со оглед на горенаведеното, Друштвото изразува загриженост за нередовниот пренос на придонесите од Фондот на ПИОМ на сметка на задолжителниот пензиски фонд, при што ова не само што претставува отстапување од Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување, туку за последица има скратување на периодот на оплодување на подоцна пристигнатите придонеси, а тоа има негативно влијание на состојбата на сметките на сите членови на задолжителниот пензиски фонд, што може да биде основа за поведување и соодветни судски постапки пред надлежните судови во Република Македонија од оштетените членови на пензискиот фонд“, пишува во писмото потпишано од Јанко Тренковски, генерален директор на КБ Прво пензиско друштво.

Во документот е потенцирано дека проблемот со доцнење на префрлање на парите од Фондот за ПИОМ се продлабочува. Според Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување, преносот на придонесите кај избраните задолжителни фондови се врши веднаш, а најдоцна во рок од 5 дена од приемот на придонесите.

Од страна на Друштвото е утврдено дека просечниот број денови доцнење помеѓу евидентираните придонеси и уплатените средства за тие придонеси за 2015 година, изнесува 35 дена, а во поодделни индивидуални случаи уплатата на придонеси евидентирани на лична сметка преку датотека од МАПАС доцни за повеќе од пет месеци“, пишува во документот.

Покрај КБ Прв отворен задолжителен пензиски фонд, во вториот столб е и НЛБ нов пензиски фонд. Засега нема информации дали и од овој задолжителен фонд е реaгирано до надлежните за евентуален долг од Фондот на ПИОМ.

Тој директорот на КБ фонд да се седи мирен да не му направат европска реформа како во Полска, интеграција на приватните со државниот фонд.

http://www.reuters.com/article/poland-pensions-idUSL6N0H02UV20130904
 
B

Bafra

Гостин
Немаме извоз ние доматите и пиперките? Сите рудници ќе ги затворат сега, Југохром го затворија поради неисплатливост не поради екологија. на ред за колење е Минчо со Макстил, затоа што во Кина тон челик е поевтин од тон зелка, а таа е најголем производител на челик. Дрекселмаер ќе извезува, ами ќе ги наполнат магацините во Германија и фајронт.
Макстил одамна е ставен на листа за "дерење" . Пола година НЕ им даваат дозвола за увоз на старо железо .
И покрај тоа што и директорот од Управата го ставија во домашен притвор пак не им даваат дозвола.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Макстил одамна е ставен на листа за "дерење" . Пола година НЕ им даваат дозвола за увоз на старо железо .
И покрај тоа што и директорот од Управата го ставија во домашен притвор пак не им даваат дозвола.

А цената на железото на светските берзи?
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Мислам дека и бачушка се откажа од тие книги уште некаде при крај на осумдесеттите.
...изгледа го имаш испуштено зборот КРЕАТИВНО , кој е многу битен , ако збориме за пречитување на истите книги...
...бачушките еднаш ги наместија да ги читаат од наопаку, но се надевам сега ќе бидат многу попаметни и ќе знаат дека тие книги се читаат од лево на десно, а секој последователен ред на десно на лево...инаку се добива потполно погрешно значење...:)
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.126
Поени од реакции
17.914
...изгледа го имаш испуштено зборот КРЕАТИВНО , кој е многу битен , ако збориме за пречитување на истите книги...
...бачушките еднаш ги наместија да ги читаат од наопаку, но се надевам сега ќе бидат многу попаметни и ќе знаат дека тие книги се читаат од лево на десно, а секој последователен ред на десно на лево...инаку се добива потполно погрешно значење...:)
Секому според потребите, секому според можностите.
Оваа реченица секој си ја толкува како сака, а реално не значи ништо, посебно во едно комунистичко општество каде се е 'заедничко'.

Штета што конзумеризмот е основен столб на неолибералниот капитализам, инаку нема подобро од секому слобода (права) и обрски (закони), па секој според можностите.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Switzerland to hold referendum on banning private banks from creating money
Published time: 25 Dec, 2015 23:12
Get short URL

© Dado Ruvic / Reuters
5.9K
A radical initiative to strip private banks of their power to “create money” and make it exclusively a central bank privilege has gathered enough support for the Swiss government to announce a referendum on the issue. A vote in favor may result in a return to 100 percent reserve banking.
“Banks won’t be able to create money for themselves anymore, they’ll only be able to lend money that they have from savers or other banks, or even, if necessary, money that the Swiss National Bank has provided them,” the campaign said in a statement on their petition website.

As soon the petition concerning changes to the Swiss banking system had received more than 100,000 valid signatures, the Swiss government confirmed it would hold the referendum, according to the Telegraph. The date when the country will vote to decide whether private banks should be keep their power of creating money has not yet been set.

The move comes as part of the Swiss Sovereign Money Initiative (known as the Vollgeld-Initiative in German) that seeks to put an end to financial speculations. The group is concerned with the current state of affairs in traditional fractional reserve banking, where real coins, banknotes and central bank liabilities account for only a minor part of money in circulation, while most of it exists as electronic cash created by private banks.


“Most people believe that the money they have in their bank accounts is real money... This is wrong! Money in a bank account is… a promise the bank makes to provide money, but it is not itself legal tender,” they group explains in their statement.

https://www.rt.com/business/327118-switzerland-money-banking-referendum/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

The initiative claims that it strives to change the system so that it complies with the Swiss Constitution, guaranteeing safety and avoiding such phenomena as finance bubbles and empty money.

If the change is introduced, Swiss banks would have to look for a workaround to continue providing their clients with the usual set of services.

This won’t be a first referendum on monetary policy in the recent history of Switzerland. The Swiss voted against a law that would increase country’s gold reserves from 7 percent to 20 percent back in 2014, despite early polls showing increasing support for the initiative.[DOUBLEPOST=1451152364][/DOUBLEPOST]
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom