Одгледување на Пауловнија дрво во Македонија

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Znaci ako imam 600 m3, ke treba da platu 12.000 evra za moe drvo na moe zemjiste??? :facepalm:

Ebati drzava...
Ne mi se veruva, ima li ova kraj,
Kupuvas zemjiste, kupuvas rasad, sadis, odgleduvas, doagja vreme da seces i prodavas i treba da platis edno malo bogatstvo za da ti dozvoli drzavata .....boze, boze...nemam veke zborovi :tapp:
 
R

Rigel Kent

Гостин
Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Фала за линков (y) , овде најдов нешто многу интересно , декоративни дрвца




Декоративни овошни дрвја со кои располагаме во нашиот расадник во моментот се: праски, вишни, кајсии, јаболки и круши.
Dobro sto ti se vide interesno ovde? ova za profit ili biznis tesko deka ke go bide...
 
Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Toлку ти се трошоците, 1200 ден од м3.
Бар лани толку беше, ако нешто не се сменило у меѓувреме.
значи останати трошоци треба да имаш под 1200 ден од кубик за да си во ќар (нели околу 2500 ден кубик продажна)?
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.140
Поени од реакции
15.885
значи останати трошоци треба да имаш под 1200 ден од кубик за да си во ќар (нели околу 2500 ден кубик продажна)?
Да, или да се смилува шумарот па да те пише помалце од шо си исекол :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Може ли некој да објасни каква е таа разлика во квалитетот на дрвата од Paulownia, во однос на тоа дали се израснати од семки, или дали се добиени преку вегетативно размножување (клонови)?
 
Член од
12 март 2010
Мислења
210
Поени од реакции
72
30
Znae li nekoj kolku se davackite po metar kuben koga se secat drva?
Slusnav samo ama nemozev da najdam dobra informacija oficijalna deka pri secenje na drvo (svoe) imas troskovi da dojde sumar da gi markira (da udri pecat) troskovi okolu 15-20ev po metar kuben, zatoa me interesira zako znae nekoj kolku se tocno tie davacki?
Pozz do site
300 denari
 
Член од
12 март 2010
Мислења
210
Поени од реакции
72
Slucajno praev muabet so komandir na sumska policija.Mi rece samo markiranjeti se plakalo.Ako me lazese toj jebiga.
 
Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Siguren si? Daj malku podobjasni poubavo, ili link od resornite ministerstva ako imas (jas nemozev da najdam?
Fala
сигурно е, 266 денари се плаќа на шумарот/приватен лиценциран инжинер од метар просторен, кубен фаќа 300+ денари, не знам точно колку беше, за да сечеш потребно е елаборат и шумарот да обележи, елаборат кошта 100 евра од парцела.
 
Член од
2 септември 2005
Мислења
90
Поени од реакции
12
Се е до очекувањата
Јасно е дека бројките на Паланков се тотален нонсенс но тоа не значи дека Пауловнијата не е интересна опција за бизнис.
Прво - садењето на дрва за индустриска употреба не е непознаница во светот. На пример во Бразил се сади еукалиптус - исто така брзорастечко дрво, со цел да се намали сечењето на шумите за огерв. Во Италија има плантажи со топола која се користи во индустријата за мебел итн.
Онашто го кажав за очекувањата е многу важно. Јасно е дека од 1 хектар никој не може да се збогати но тоа не значи дека не може да се земе во превид како дополнителен семеен приход.
Сметам дека пазарот за огревно дрво ќе биде интересен во иднина поради тоа што во Македонија дрвата ќе бидат главен извор за затоплувње на домовите уште многу години. Баш заради тоа, насад со пауловнија за огревно дрво го сметам за интересен бизнис за кој секогаш ќе има пазар. Бидејќи Македонија е ценовно чувствителен пазар, ако цената на пауловнијта е пониска од останатите дрва (даб, бука), нема да има проблем за пласман.
Во овој случај е важна огревната моќ на пауловнијата споредена со дабот и буката. За да биде атрактивна на пазарот, би требало еден кубик пауловнија да е соодветен на еден кубик даб или, 1.1 кубик бука. Ако треба поголема количина пауловнија, тогаш станува неатрактивна. Не ги знам овие податоци па ако имате некое инфо, споделете.
Ако имате 1 хектар земја и 3500 евра за инвестиција, мислам дека вреди да се инвестира. Дури и да имате приход од 2500 евра по хектар годишно, за четири години, кога дрвата ќе бидат подготвени за експолатација, ќе добиете приход од 10000 евра. Пробајте да го добиете тој поврат на капитал со штедење, особено што каматните стапки се ниски и веројатно уште ќе паѓаат...
 
Член од
29 мај 2012
Мислења
242
Поени од реакции
115
За пет години еден кубен метар раст
Дрвото лесно се приспособува на различни видови почва, издржува температури до -25°С и живее од 70 до 100 години, што го прави исклучок од другите брзорастечки видови.

Обновувањето на шумите со брзорастечки дрвја овозможува ревитализирање на нашите шумски богатства за многу кусо време. Ова го потенцира Ице Коцев од Струмица, сопственик на 50 декари приватна шума кој започна со одгледување на Пауловниа, дрво кое расте за многу кусо време.

„Овие дрвја во голема мера се отпорни на пожари со оглед на тоа што нивната температура на палење е околу 500 Целзиусови степени. Пауловниа е егзотично дрво, коешто е многу лековито. Таа брзо развива коренов систем и е исклучително погодна за парцели изложени на ризик од ерозија, како и за пошумување на изгорено шумско земјиште. Најмногу се одгледува во САД”, вели Коцев. Лесно се приспособува на разни видови на почвата, издржува температури до -25°С и живее од 70 до 100 години, што го прави исклучок од другите брзорастечки видови. При одгледувањето не е потребно пресадување, дури и при мало сечење младото дрво расте побрзо, бидејќи кореновиот систем на дрвото е веќе разработен.

„Голема круна, која расте многу брзо, дава длабока сенка на места за одмор, па парк со Пауловниа е убаво парче свежина меѓу топлината и правта од големите градови”, потенцира Коцев.

Видовите Пауловниа со својот раст од еден кубен метар за околу пет години се едно од најпознатите брзорастечки дрвја на планетата. Таа е погодна за добивање големи количества биомаса за кусо време, која е погодна за силажа. Целото растение се користи за разни намени, како материјал за алтернативни, обновливи извори на енергија, на пример, биоетанол.

Првото нешто што остава впечаток кога ќе го видиме дрвото Пауловниа е неговата извонредна леснотија. Тоа е причината поради која се користи за изработка на делови за кои малата тежина е од големо значење, како на пример, авијациски структури и делови за садови. Ова дрво се користи и како материјал за кутии, палети, производи подготвени за транспорт, бидејќи целата тежина на товарот се намалува, што води кон пониски потрошувачки на гориво и пониска цена на транспорт, што е крајната цел на секој кој се занимава со логистика. Овој вид на дрво во последно време се користи од страна автопроизводителите за внатрешни работи и решенија.
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ne mi se veruva, ima li ova kraj,
Kupuvas zemjiste, kupuvas rasad, sadis, odgleduvas, doagja vreme da seces i prodavas i treba da platis edno malo bogatstvo za da ti dozvoli drzavata .....boze, boze...nemam veke zborovi :tapp:
ова нема врска. Дозволите се за шума во сопственост на државата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom