Björn
Does Your Mother Know?
- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 43.068
- Поени од реакции
- 78.287
За тие Браќа Пивац не сум чул, али од Крас пршутата (а и све друго) има конзерванси, не е само со сол. Практично ни една пршута или било кое сувомеснато по Веро, Рамстор или било каде што сум видел нема без конзерванси. Конечно, пред година-две најдов едно место и од таму купувам сувомеснати, затоа што се осигурав дека се конзервираат само со сол. Домашно, малку поскапо, али топ.Кога сме кај кебапите, и оние во Космос не се лоши.
Ми се допаднаа и далматинската пршута кои ја прават во Braća Pivac и Крашката пршута. Соленки се и по цена и на вкус, ама сакам сушено, отстоено и термички необработено месо, каде што единствен конзерванс е солта. Сум јадел јас така сушено и солено говедско и свинско и од Македонија (постарите генерации и покрај замрзнувачите кои ги користеа, ја задржаа навиката да го чуваат месото и со сол, ама не го усовршија рецептот за да дојдат до попрефинет краен производ). Пожелно би било при мезењето и некое убаво црвено вино. Наскоро ќе пробам и од италијанскиве пршути.
И на вкус се бољи сите тие вратови, пршути енд стаф, кога се само со сол.
Ако има некој инфо за сувомеснати другде кај што не ставаат ништо освен сол, нека каже каде.
(од коа почнав да водам сметка за состав на прехрамбени артикли не можам ко човек да влезам у маркет и да си купам што ќе ми прдне, али ако, така е боље, заради миљон причини)