Најекономично греење (затоплување)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Vo red, i jas sakam da kupam eftin klima ured.
Kako sto rekov pogore, mala razlika pomegu Hansol i vrvot na mitsubishi.
Mits. nudi informacija kolku bi mozel da se zagream, Gree na nudi, ili jas ne mozam da najdam kade go toa pisuva, ili neka prolozat podetalni informacii za kolicestvoto na toplina koe se oddava, kako sto go prezentiraat site seriozni proizvoditeli
 
Член од
8 октомври 2015
Мислења
12
Поени од реакции
0
Zdravo,nov sum vo forumov imam tri kineski panasonika 2,5 inverteri ama neviden uzas se,nekoja preporaka za dobar iverter za 40m2 potkrovje bez dobra nadvoreshna izolacija,pretezno za koristenje kako glavno greenje...............
 
Последно уредено:
Член од
8 октомври 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
Има една ептен ефтина варијанта поволна и за цел објект а и поединчни простории греенње на гас или авто плин како сакаш,
со 10л плин околу две недели е сега за почетното загревање на печката ти иде малку повеќе плин но потоа горењето се сведува на еден час дневно горење изведбата е на лице место и по желба јас барем и повеќето пријатели сме задоволни за други незнам
Zdravo bas me interesira za potrosuvackata na gas dnevno za 8 casa.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Во денешен ’’Фактор’’ напис прилог статија (како да кажам!?) за Даикин клима уредите ИЛИ РЕКЛАМА!?? Мене појќе на реклама ми личи (а како гледам на темава реклами не ни недостасуваат) па ајде реков да објавам ...
Ништо бе незнаеле овие, ми спомнуваат најдомаќински биле ’’Уруру Сарара’’... ;) Ќе прочитаат сега и ќе трчаат одма да купат: Шведска амбасада, Свето, Андреја, Трипун, Минчо.... или од нивната сорта некој... од големите ‘‘домаќини‘‘.... тие се по штедењето струја :tapp:.... значи, ќе платиш 150,000 Ден по уред и за затоплување на една просторија од 30-тина м2 ќе уштедиш некои 3 000 Ден месечно (така цели 4 месеци во годината).... дека е убо убо, дека е луксуз по цената - луксуз е! Па Боже мој и кај колите има Ролс и Мерџа.... така и кај термалните пумпи.... 1500 Фунти 2,5 Kw 9,000БТУ... толку, појке не се замарам да барам на нет.... ептен домаќински!
Кој сака да утепа време.... ОК и за Даикин корпорација понешто општо да се прочита....
http://faktor.mk/2015/10/08/zoshto-daikin-klima-uredite-se-najdomakinski/

Зошто ДАИКИН клима уредите се најдомаќински?
октомври 8, 2015
  • Даикин клима системите спаѓаат во т.н. висока класа и се наменети за потрошувачи кој што сакаат и очекуваат нешто повеќе од еден обичен клима уред. Сите ДАИКИН сплит системи се исклучително енергетско-ефикасни, означени со А, А+,А++ и А+++ класа , кои обезбедуваат удобен комфор , тивки се и едноставни за употреба.Високиот т квалитет на системит , на кои многу фирми може да му позавидат, е резултат на вниманието кое Даикин го посветува на концепцијата за квалитетен производ, производство, тестирање и посттпродажна подршка на своите производи. Даикиновата светската репутација е базирана на успешното, 90-годишно искуство во производство на клима уреди со висок квалитет, за индустриска, комерцијална и резиденцијална примена, а повеќе од 55 години Даикин е водечка фирма во имплементирањето на инвертер технологијата на топлотните пумпи и со право го нарекуваат No.1 или лидер во светот во областа на климатизацијата.



    Круна на таквата стратегија и начин на работа на ДАИКИН е клима уредот УРУРУ САРАРА -оценет како пионер во иновативната технологијата, со 5 техники за обработка и третман на воздухот,
    1. Грее до Т= – 20 С и . лади до Т= + 43 С
    2. Овлажнување – во зима , функцијата Ururu ја надополнува влажноста на воздухот , отстранувајќи ги негативните последици на сувиот воздух , обезбедувајќи пријатно чуство без непотребно греење.
    3. Одвлажнувње – во лето функцијата SARARA го отстранува вишокот на влажност при што ја одржува зададената температура , избегнувајќи ја потребата од дополнително ладење
    4. Вентилација- дотур на свеж воздух , дури и со затворени прозорци
    5. Филтрација - Прочистување на воздухот со помош на Daikin Flash Streamer филтер,кој ги отстранува честичките на прашина, полен, разни алергени и сл. и способност за автоматско чистење на самиот филтер , при што се заштедува на време и енергија дури за 25%..
    Поседува интелегентно око за 3 области – го насочува протокот на воздух, подалеку од луѓе за да се избегне чуството на ладни нозе во зимскиот период и главоболки во периодот на ладење. Исто така 3D- проток на воздухот , со што се обезбедува чистиот воздух да достигне дури и до најодалечените агли на просторијата. Работи со многу ниско ниво на бучавост.

    Управувањето со клима уредот е со далечински управувач или со Wi-FI уред кој дава целосна контрола над единицата од било каде , во секое време преку смартфон или таблет . Истиот е вклучен во цената на самиот клима уред.Исто така УРУРУ САРАРА има Високи вредности на SEER / SCOP до 9,54/ 5,90 . Во целиот опсег на работа , оценет е со висока енергетска класа A +++, благодарение на енергетски ефикасниот компресор и топлинскиот изменувач, со што и заштедите на електрична енергија со овој клима уред се многукратни. Поради својата иновативна технологија, како и поради својот дизајн, УРУРУ САРАРА ја освои престижната награда за дизајн “ Red Dot “ 2013.
    Овие уреди се можеби нешто поскапи, но долгорочно гледано се исплатливи, бидејќи штедат на струја и го чуваат здравјето.
 
Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
628
Поени од реакции
618
Знам дека многу ќе ми кажат да го пребарам форумот назад, но навистина е обемен. Плус има еден куп работи кои не ги разбирам. Ми требаат 2 инвертер клими за стан од 70м2. Планирам главно греење на клими. Има добра гео-локација (на југо-исток) со нова столарија. Ми треба една за во салонот 20м2 + одделени со врати, 7м2 кујна и ходниче 5-10м2. Другата клима ќе биде во спалната 15м2 + 4-5м2 бања. По логиката се мислам една 5,5 и една 3,5КW. Сега како одлични познавачи предложете што да земам, да биде квалитетно, ефикасно а за најефтини пари.
Однапред благодарам
 
Член од
23 јануари 2015
Мислења
83
Поени од реакции
27
овна препорака е клима уредите да се купуваат во специјализирани продавници за таа намена.Таму купувачот ќе може да добие стручни совети и предлози и непосредно ќе може да се увери во изгледот, квалитетот и карактеристиките на клима уредите.

Кога се купува клима уред, купувањето преку Webshop, каталог и сл. не е препорачливо.

Kако можеме да бидеме сигурни во квалитетот на клима уредот?

Денес на пазарот се нудат разни трговски имиња на клима уреди и затоа често се поставува прашањето што точно да се одбере. Цената секако е важен услов и истата може многу да влијае при изборот на квалитетен клима уред. Но секако треба да се има во предвид и изреката, а која не е далеку од вистината: производот е толку добар, колку што е добар и неговиот сервис. Секој производ без разлика на тоа колку бил скап, може да се расипе. За да се надминат настанатите проблеми, најважен е експедитивен и квалитетен сервис. Затоа при купување на клима уред, обавезно од продавачот треба да се информираме дали имаат сопствена сервисна мрежа, со оргинални и сертифицирани резервни делови.

Исто така кога дефинираме што е тоа квалитетен клима уред, мислиме на можноста, производот во пракса да работи според декларираните карактеристики предвидени од производителот . Затоа при купување на климатизер , многу важно е да се побараат од продавачот следниве технички карактеристики:

  • капацитет( ефект) на греење и ладење
  • степен на енергетска ефикасност
  • ниво на бучавост
Бидејќи овие карактеристики без посебни мерни инструменти не може да се проверат, затоа треба да се бара потврда за веродостојноста на декларираните карактеристики со одредени Европски нормативи. Првите две карактеристики ( капацитет и енергетска ефикасност ) се регулираат според нормативите EN-14511 и EN-14825, додека нивото на бучавост се регулира и треба да го задоволува нормативот EN-60335.

Поедноставно е да се провери дали на секој клима уред, го содржи знакот за ЕУРОВЕНТ сертификат како потврда на сите декларирани својства.

[DOUBLEPOST=1444340714][/DOUBLEPOST]ova e toa a sto zboruvav pred nekoe vreme bez dobar servis gabe kolku i da e skap uredot nedaj boze znae da se rasipe
 
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Знам дека многу ќе ми кажат да го пребарам форумот назад, но навистина е обемен. Плус има еден куп работи кои не ги разбирам. Ми требаат 2 инвертер клими за стан од 70м2. Планирам главно греење на клими. Има добра гео-локација (на југо-исток) со нова столарија. Ми треба една за во салонот 20м2 + одделени со врати, 7м2 кујна и ходниче 5-10м2. Другата клима ќе биде во спалната 15м2 + 4-5м2 бања. По логиката се мислам една 5,5 и една 3,5КW. Сега како одлични познавачи предложете што да земам, да биде квалитетно, ефикасно а за најефтини пари.
Однапред благодарам
Za ovie kvadraturi ne ti treba 5,5kw. Toa hodnice 5-10m2 (??? neznaes kolkavo e) zosto ti treba da go zagrevas? A 20+7m2 ke ti zavrsi rabota 12-ka. Za spalnata moze i 9-ka. A kolku vsusnost ti treba zagrevanje vo spalna? Sedis preku den tamu, ili samo pred legnuvanje saat vreme ke ja pustas? Vo vtoriot slucaj ne ti treba klima voopsto, edna panelka i zavrsena rabota, podobro e od klima vo takov slucaj.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.676
Поени од реакции
3.966
E ne mozam da izdrzam moram da se vmesam pak.......
Po stariot "dobar" obicaj pak konfuzija vo tehnickite podatoci na GREE. Dali nekoj od gazdite voopsto proveruva sto davaat kako zvanicni podtoci na forumov?
Kompresorot na tolku faleniot LOMO e vsusnost kompresor za 9000 Btu http://en.09635.com/pd/5092517/Landa-Compressor-Inverter-.htm# so COP malku nad 3.0 so snaga od samo 850 W (presmetajte sami kolku max ce ubaci toplina vo sobata). Toa znaci deka LOMO-to so 32 kg nasvoresna edinica i freon 850 gr makar bil dvoreden ( poeftiniot COZY e tezok 34 kg so isto tolku freon), tesko moze da bide dobra klima so 12000 Btu toplinska moc. Inace ovoj kompresor se ugraduva vo HANSOL od 9000 Btu......
Poinaku kazano po mene LOMO-to 12-ka sto e ovde reklamirano e SAMO DOOOBRA 9-ka i SLABA 12-ka, a kaj HANSOL-ot 9-ka so upotreben bas vakov kompresor toa ubavo i go PRIZNALE.
Znaci stoi konstatacijata, ako sakate da se zagreete kupete samo proizvod sto ima EUROVENT SERTIFIKAT. Zosto GREE nema takov, si znaat samite najdobro.
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Auuu kako gi otkrivte svaka cast :)

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
 
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Zatoa grafikonot na lomo I hansol e ist....
Po taa logika grafikonot bi vazel za jacina na 9-ka i na -20 ne bi bil 70% od 3670w tuku od 2750w.
Ova veke e standardna jacina kako i site drugi vo toj cenoven rang, sto e i ocekuvano.

PS. Ne mi go pustija dokumentot od kade go izvadija grafikot, koj bil mnogu golem za da se postira ovde.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
20
Поени од реакции
6
И сега ова испаѓа "Извините, шалили смо се"... ццц
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Mislam deka ne e problem sto nemaat eurovent i ne se znae sto klima kupuvas, tuku problem e cenata.

Ima i drugi klimi poput neo, meo ....., ali ovie preteraa so cenive, demek Gree e vrvot na klimatizacijata.

Gree ne soodvetnuva odnos/kvalitet
 

Kajgana Shop

На врв Bottom