Најекономично греење (затоплување)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.273
@vocko
Cestito klima druze dolgo da te slluzi!
a pobucna e od Bekoto zaso ovaa pojako duva ;)
na pocetok sekogas ke ti duva najako za da ja dostigne podesenata temperatura pa so vreme ke ke si namalli na kec, najdobro na Auto namesti go duvanjeto i sama ke si menuva brzini.
Na nalepnicata se standardni podatoci:
Capacity Cooling/Heating....toplinska mokj-maksimalna, >+7C nadvoresna T
Power Input C/H....nominalna/sredna potrosuvacka pri ladenje/greenje
Rated Input C/H....maksimalna potrosuvacka (pri pocetno ukljucuvanje posle namaluva)
Drugo...ima 850grama freon R410, tezi 29kg, proizvedena 2014god 12ti mesec.
 
N

nikola2004mkd

Гостин
Генерално не би требало да имаш проблеми, но треба да имаш во предвид неколку работи.
Прво и основно, можно е да треба да спроведуваш нов одвод за гасовите од согорувањето. Кај класичните камини и котли гасовите од согорувањето имаат голема температура (над 150 степени), и заради тоа овие гасови многу брзо се искачуваат нагоре доколку оџакот има правилен дијаметар. За разлика од нив кај печките и камините на пелети, согорувањето и предавањето на топлината е покомплетно а издувните гасови се на температура по 100 степени, па многу често е потребно местење на вентилатор на оџакот кој ќе ги влечи нагоре (доколку височината е поголема) или како поедноставна варијанта, спроведување преку прозор.
Второ, треба да провериш до сега на која температура си ја загревал водата/течноста. Класичните котли на дрва (повеќето) може да ја загреваат водата до 90 степени. Доколку вака си загревал мислам дека може да имаш потенцијален проблем (да не загрева достатно) бидејќи не верувам дека има уреди на пелети со толку капацитет.
Иако чистењето на пепел наместо секојдневно ќе треба да го правиш на 2-3 дена имај во предвид дека пепелот од пелетите е многу поситен и полесно се разлетува а е и потежок за чистење.

Најевтината варијанта за котел на пелети е котел/печка кој би те коштал околу 1500еур па нагоре. Само имај во предвид дека во ваков случај не се предава целата топлина на водата. Од 10KW на водата би се предавало најмногу 8KW.

За капацитетот на котелот најмногу зависи градбата (јужна/северна страна, изолација, столарија и сл), меѓутоа мислам дека доколку е класична градба би ти требал котел од околку 25KW.

Во врска со марките, знам дека имаше многу поплаки од Centrometal заради заглавување на пелети во дозаторот и проблеми со софтверот. Добри коментари имам слушнато за некои шведски котли, за бугарски (мислам дека беа Prity или така некако) и за некои босански.
 
Член од
30 септември 2012
Мислења
40
Поени од реакции
39
Имам едно прашање до Strelec како поупатен во оваа технологија посебно кога станува збор за Gree системите:
Која е разликата помеѓу климата што ја има земано vocko и климата што ја има во техномаркет http://www.technomarket.com.mk/products/09144345/gree-gwh12ma-k3dnc8l-k3dna3l Ме интересира затоа што климата од техномаркет во надворешна единица е потешка, а е поевтина за разлика од климата на vocko. Дали климата во техномаркет е подобра а поевтина од климата на
vocko или е само добра реклама, според тоа што се работи за две клими од исти бренд? Сепак 85е и не е малку, ако се работи за клими од исти ранг.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.273
@strelec80 istava klima za dosta poeftino se naogja, neznam zasto gree gledas vo tehnomarket koga ima kaj da se pobaraat informacii i servisno i sto ti dusa saka. Ja ne gi znam site modeli posto mnogu se namnozija, ama bas ovoj model mislam deka e Cozy Mirror i go zema edno dete tuka od temava so kogo po PP kontaktiravme, samo rece deka mnogu mu se bendisala posebno vnatresnata. Tolku. Zasto nenapisa poveke neznam.
Sea da citam sve nemozam od servisnoto, ke ti go pratam na PP....nema greaci na tacna i IFeel kolku sto uspeav da vidam. Ima Gree-Daikin kompresor (bas taka pisuva) toa e taa zaednickata fabrika za kompresori, tie sto se samo na Gree se Landa kompresori.
Panelot ne sum go videl no treba da e ko na slikive
http://www.gree.at/uploads/obrazky/cozymirror.jpg
http://gree.pl/resources/Zdjecia_Klimatyzatorow_24.03.2015/Mirror/bez_tla_2_cozy.png
 
Последно уредено:
Член од
2 септември 2015
Мислења
36
Поени од реакции
30
@vocko
Cestito klima druze dolgo da te slluzi!
a pobucna e od Bekoto zaso ovaa pojako duva ;)
na pocetok sekogas ke ti duva najako za da ja dostigne podesenata temperatura pa so vreme ke ke si namalli na kec, najdobro na Auto namesti go duvanjeto i sama ke si menuva brzini.
Na nalepnicata se standardni podatoci:
Capacity Cooling/Heating....toplinska mokj-maksimalna, >+7C nadvoresna T
Power Input C/H....nominalna/sredna potrosuvacka pri ladenje/greenje
Rated Input C/H....maksimalna potrosuvacka (pri pocetno ukljucuvanje posle namaluva)
Drugo...ima 850grama freon R410, tezi 29kg, proizvedena 2014god 12ti mesec.
Фала многу, жив и здрав да си !!!
Одговорот на момците околу бучноста беше дека обработува повеќе воздух за разлика од Бекото, но и дека ќе се смири со тек на време, истото мислење како и твоето. Нивна препорака исто така беше дека би било добро да се користи опцијата AUTO поради тоа што во таа опција работи според параметрите и подесувањата од самата фабрика, но секако и секое менување и задоволување на сопствените потреби е добредојдено. Спомена и грејачи на тацна во претходниот пост, па ме потсети дека и за тоа ми зборуваа момците. Запомнив рекоа дека има силиконски грејач кој се вкључувал како одбрана од замрзнување и имало уште еден грејач на некаква течност внатре или околу самиот компресор. Споменав дека сум лаик па повеќе околу грејачите неможам да објаснам. Споменаа и дека овој модел на Gree, Lomo е релативно нов кај нас во МКД и дека во досегашните којшто ги монтирале низ државава имале само една интервенција поради неисправен инвертер (фабричка грешка) и дека бил заменет со нов. Освен тоа посериозна интервенција немале. Кога ги прашав за компресорот ми рекоа дека користи компресор создаден во соработка со Daikin.
Друго што ги прашав беше околу минусните температури и работата и ми одговорија повеќе шеговито како демек за клима која првенствено е наменета за греење нема што да размислувам за недворешните температури во зима и дека кога ќе дојдат поголеми минусни температури воопшто да не ја гасам климата. Тоа и ми го потенцираа уште еднаш. Споменаа и дека капацитетот на греење и е околу 55 квадратни метри отворена површина. Во спротивно за очекување би било мали температурни разлики доколку се очекува да грее и во други простории, но само доколку се близу или една до друга со ударната просторија за што е и наменета да ја грее.
Тоа е се чека зимата сега :zloo:
 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
не секој има време да прочита од почеток до крај,
мој предлог е од време на време да се ставаат листи на фирим што продаваат клими па секој да земе телефонот и да прашува.
јас сум во потрага за клима 3,5 кв инвертер.
на листата би ги ставил онака без некој си редослед
1.греемак cozy 3.5kw(24000 den) ,lomo(30000),hansol(50000)
2.агротехна
3.сетек
4.нептун
5.техномаркет
6.паксон
7.хидросет
8.паком
9.Уни клима
10.ицс груп
11.енергија
12.уни 24-штип
13.BaneAir
14.
дополнете други фирми кои продаваат клими

се мислам дали од сетек клима инвертрот би бил добар избор за парите,со тоа што има Panasonic компресор и гаранција 5 години.која е најдолга до сега.
ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВОЈ ИЗБОР,ДАЛИ Е ОК ЗА ПАРИТЕ?
еве карактеристики:

ST - CS-35AINV-M119 12000BTU
• Superior Technology
• ИНВЕРТЕР Климатизер
• Cooling 3.80KW and Heating 4.00KW

• Indoor AIR Circulation Cooling/Heating: 500/500m3/h
• EER for cooling 3.21 W/W
• COP for heating: 3.61 W/W
• Indoor Noice level Min: 29dB
• Max: 40dB
• Annual Energy Consumption: 545kwh
• MAX Input Cooling/Heating: 1.400/1300W

• Normal operating Temperature: -10 to 43 C
• PANASONIC Compressor
• Class A in Cooling
• Class A in Heating
• Connecting pipe 3 Meters with Nuts

ме буни ова со -10
 
Последно уредено:
Член од
2 септември 2015
Мислења
36
Поени од реакции
30
Може да замолам некој да објаснеше што претставува кратенката LCLH, знам дека веќе имаше објаснето се утепав од враќање назад по страниците но ништо....:yid:
 
Член од
29 август 2015
Мислења
24
Поени од реакции
14
VOCKO CESTITO
MI PRATIA PONUDA OD FIRMATA GREE TUKA OD KAJ NAS DEKA Gree Lomo 3,5 kw E OVOJ MODEL GWH12QC-K3DNA1G-LCLH,na tvojata gi nema oznakite LCLH
MiSLAM NEKOJ OD ISKUSNITE CLENOVI KAKO STRELEC objasni deka toa LCLH na kraj na oznakata e LOW TEMP KIT (grejac na komp i grejac na tacna)mislam deka bese toa
Dali ovaa tvojata e ista bidejki gi nema oznakite LCLH i dali site im se bez
LCLH, planiram da naracam ista pa me interesira I MENE
 
Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.273
LCLH e LowCoolingLowHeating kit....ide opcionalno isto kako sto imas opcija i za drugi filtri zican kontroler i slicno....
Za site marki klimi e isto ova so opcionalnoto, nesto od funkciite idat standardno a nesto moze da se bara/poraca da se stavi dodatno (ako ne ide standardno) so sto i cenata ripa. Primer Mitsubishito ne ide so WiFi kontrola standardno, no ima WiFi modul koj moze da se dokupi za 100tina evrejki i prikluici vo vnatresnata edinica kaj odredeni modeli. Posle koristi MelCloud sofver za tajmiranje i remote control na klimata...preku internet ja palis ja gasis.
Ovie od Greemak odbrale da go donesat LOMOto so vgraden LCLH kit i toa e vkluceno vo cenata t.e. izbrale nadvoresna so greaci sto pak znaci deka i elektronikata e druga vo nadvoresnata edinica. I Srbite ja nosat so LCLH sto pak so Hrvatite mislam deka ne e slucaj.
Tie greaci se gledaat niz resetkata od ventilatorot (barem toj na tacnata) i nemoze da ne ja vidis, zica izmotana po tacnata....a dali stvarno ja ima taa silikonska zica/greac neka kazat tie sto ja imaat doma Lomo, takvi znam barem 3jca tuka, da ne gi imenuvam samo ne e vo red sto nikakvi informacii ne davaat na temava.(za @vocko sekoja cest)
Gracot ne e samo zica, znaci pred se komocija da ne mu ja mislis dali e zaledeno uljeto ili tacnata pa da skrsis ventilator koga ke ja natajmiras da se ukljuci vo 5 sabajle na -10....ima funckija odlozen start pri pocetno palenje (nautro)....ovaa funkcija prvo go ukljucuva greacot na kompresorot da go zagree uljeto vo nego pa tek posle nekolku minuti go ukljucuva kompresorot....znaci ne e samo zica sto sekoj moze da vi ja namontira...ima senzori i posebna elektronika za toa t.e druga maticna ploca.
Opcionalnoto ne gi menuva oznakite na modelot ako mislese na toa da treba da stoi LCLH posle ona /O
 
Последно уредено:
Член од
2 септември 2015
Мислења
36
Поени од реакции
30
Фала на одговорот зa LCLH...
Јас неможам да потврдам дали Ломово кое што го земав има грејачи внатре, не видов низ решетката на вентилаторот, само се потпирам, односно му верувам на монтерот којшто е овластен монтер на Греемак, а воедно мој познаник, односно прибран човек којшто неверувам дека би ме излажал. Ми збореше и објаснуваше за грејачот на тацната и неговата улога во целиот процес околу замрзнувањето. Инаку климата точно е дека има тајмер, односно функција која служи за стартување на одредено внесено време по желба на корисникот. На крајот на краиштата ќе се почека грч ладното па ќе видиме како ќе се однесува самиот инвертер и дали сето тоа функционира како што и се очекува.
Јас како што веќе пишав сум лаик, но ете Стрелец како упатен во сета оваа игра убаво објасни дека она /О што е наведено на крајот од ознаката на моделот би требало да вкључува грејач што според мојата лаичка претпоставка е основен и важен дел на секоја клима која пред се е наменета за греење, токму поради можноста од замрзнување. Јас ќе ја следам работата на климата низ зимзскиот период па ќе пишам како се однесува.
На пример ете кај нас тоа LCLH го нема на крајот туку завршува со /О, а во претходните постови имаше објавено лист со Ломо моделите од Србија 3,5 и 5,5 и се гледа дека на крајот имаше LCLH ознаки.
И на внатрешната единица на мојов инвертер нема ознака LCLH, туку завршува со римско 1, /I
Баш ќе ја видам целосната ознака на внатрешната единица и ќе ја објавам, но сега не сум во станот, тоа од Понеделник натака...Инаку и мене поради тоа што не се разбирам ме интересира што се има на мојов инвертер па преку ознаките и со помош на форумов ќе се информирам, а воедно и сите заинтересирани.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.273
/О znaci nadvoresna edinica (od Outdoor)
/I vnatresna edinica (od Indoor)
Znacenjeto na drugite bukvi vo oznakite gi ima vo tabelava ama nisto posebno ne kazuvaat osven toa sto vekje i sami go znaete
Nomenklatura na GREE.jpg
Primer za GWH12QC-K3DNA1G
G=Gree
W=za montaza na zid
H=ladenje+greenje
12=12000btu
Q=nekojsi kod na serija
C=pogabaritno kukiste

K=priklucok na ednofazna struja / 50Hz
3=R410A freon
D=Inverter
N=? valjda za koe klimatsko podracje e pa N bi bilo za T1
A1=model na panel
G/=ova e pak nekoj nivni kod za nadvoresna ili vnatresna
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
никој не ми одговори дали 3,5 ката од сет е добра за парите/гаранцијата?
или да одам со ломото?
 
Член од
5 август 2015
Мислења
11
Поени од реакции
26
Мене сaмo ме чуди зoштo кoгa се јaвив вo Gree mak и се рaспрaшувaв зa Lomo-тo дечкoтo oд тaму му рече декa немa греaч нa нaдвoрешнaтa единицa, тoa декa гo имa нa друг мoдел (не се секaвaм нa иметo) кoј бил 55.000.. Јaс гo прaшaв немa ли дa зaмрзнувa без греaчи кoгa ќе бидaт мнoгу ниски темперaтурите, и тoј ми рече декa не требa дa јa гaсaм климaтa тaгaш, целo време дa рaбoти.. Дaли е мoжнo дa имaaт Lomo и сo греaчи и без греaчи?
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.273
Мене сaмo ме чуди зoштo кoгa се јaвив вo Gree mak и се рaспрaшувaв зa Lomo-тo дечкoтo oд тaму му рече декa немa греaч нa нaдвoрешнaтa единицa, тoa декa гo имa нa друг мoдел (не се секaвaм нa иметo) кoј бил 55.000.. Јaс гo прaшaв немa ли дa зaмрзнувa без греaчи кoгa ќе бидaт мнoгу ниски темперaтурите, и тoј ми рече декa не требa дa јa гaсaм климaтa тaгaш, целo време дa рaбoти.. Дaли е мoжнo дa имaaт Lomo и сo греaчи и без греaчи?
Od kazuvanja na forumgiive sto zemaa Lomo od vtornikot navaka imaat nova pratka klimi, tie sto ne se dvoumea mnogu i si zemaa od starata pratka i po stara cena se ofajdija i so greaci....ako sega taka ti kazale verovatno se takvi sega, edino da baras od starata pratka da ne ima nesto ostanato, ili da si poracas so LCLH pa da cekas naredna pratka za 2mesaca odprilika.
Inaku i od 1000evra da kupis klima i toa marka, greci nema vo niedna.
Ako ja ostavis da raboti celo vreme nema da zamrzne uljeto vo kompresorot, no toa neznaci deka tacnata nema da zaledi posto 2 greaca se, eden na kompresor i vtoriot na tacnata kaj sto se cedi celata voda pri defrost.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom