Најекономично греење (затоплување)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Најскапиот секогаш е најдобар друже. Избегавај кинески по секоја цена. Гледај само и само цената нема да утнеш. Кога купуваш кола во Германија не купуваш кинеска кола.
Ne se slozuvam so ova sto go kazuvas deka najskapoto e najdobro, necini najeftinoto no sekogas moze da se najde isto ili slicno na skapoto vo poeftina varijanta barem od klimatizerive.
Klimite od bilo koj brend se so ogranicen vek na tranje do nekoi 15god od prosta pricina sto motorot/kompresorot e so ogranicen broj na rotacii posle sto mora da se zameni so nov. Kolku pokasno ke se sluci ova tolku podobro a pred se zavisi od kvalitetot na kompresorot. Taka da i Mitsubishka da imas pak ke se rasipe kompresorot posle 10-15 godini.
Eve ti eden primer za dogovorot megu Daikin i Gree objaven na sajtot na Daikin:
One company, Zhuhai Gree Daikin Device Co., Ltd., is being established to standardize and jointly manufacture inverter type compressors and printed circuit boards (PCB), both of which are the key components of global residential air conditioners.
Spored gornoto ako Zhunai pravi inverter kompresori i elektronski ploci(PCB) za Daikin dali poskapiot Daikin e podobar od Gree ? Plus sto denes moze i Daikin da kupis a vnatre da ima Zhunai kompressor. Site golemi brendovi imaat High i Low modeli na klimi, a vo nasevo okruzuvanje mozes samo da se zaebes da kupis low end serija i da ja platis kako za High end modelite.
Eve i eden post na nekoj nas covek postiran na drug forum duri pred 10god, odlicno kazano i objasneto:
--------------------------
cozmo_im @ 05.08.2004. 09:16 ] @
Ovde se izgleda niko ne razume u klima uredjaje... svi su isti, verovali ili ne. Razlika je samo u kompresoru - a on je naravno srce klime. Inace, SVE klime koje se prodaju, skoro 90% njih ima identicnu Sanyo elektroniku unutra (pocevsi od Tadirana do onih najjeftinijih, imaju istu elektroniku, osim kod invertera). Kod izbora klime je najbitniji kompresor. Najbolje su se pokazali Toshiba-Carrier kompresori (zato i Tadiran klime najbolje rade), Daikin i Matsushita (Panasonic).
Ja recimo imam Fonko klimu sa Toshiba Carrier kompresorom (nije inverter), Sanyo elektronikom i radi fenomenalno, na -15 greje odlicno (drzi 24 stepena u sobi od 20 kvadrata), na -5 radi do 27 stepeni unutra, defrost radi perfektno i vrlo kratko (oko minut do dva, zavisno od vlaznosti), u tim uslovima start i rad su gotovo necujni. Inace, hladi bolje od panasonic invertera (testirao sam) i to drasticno bolje, jer su Toshiba kompresori za klasu bolji od Matsushitinih. Cak je i grejanje dosta bolje, samo sto mu treba oko 30% vise vremena da postigne temperaturu kad se ujutru ukljuci (to je prednost invertera, oni samo imaju brze iskoriscenje snage kompresora jer brzina kompresora varira u zavisnosti od temperature, nema ciklicnih ukljuci-iskljuci intervala).
Inace Fonko (tajvanska firma koja ima pogon u makedoniji) je uradila klimatizaciju na frankfurtskom aerodromu, kao i klimatizaciju americkih baza u Bagdadu, sto mozda govori o kvalitetu doticne firme (oni uglavnom samo prave velike klimatizacione sisteme).
Moj izbor bi bila bilo koja klima sa Toshiba ili Carrier kompresorom, naravno, ako postoji mogucnost da se otvori spoljna jedinica i proveri sta ima unutra (ja sam to uradio). Tadiran je odlican zbog tog kompresora (jos i invereter), ali je preskup, tako da treba samo paziti pri kupovini kakav je kompresor unutra. Da, i pogledajte da li kompresor ima grejac za zimske uslove koji odrzava temperaturu ulja izmedju 0 i -5 stepeni u ekstremnim uslovima (recimo na -20 ili -25 kompresor sa tim grejacem ce lakse startovati, tise, i nece biti prevelikog habanja u tom startu zbog zgusnutog ulja unutra) - to se zove crankcase heater.
Inace, kompresori klima uredjaja su toplotne pumpe i nemaju veze sa onim kompresorima koji se ugradjuju u frizidere i freezere... i prvenstveno sluze za GREJANJE (pogledajte koliko je veca iskoriscenost kompresora pri grejanju) i prvi put su koristeni u ruskim podmornicama - bas za grejanje. Toshiba ce izbaciti novu generaciju kompresora koji ce grejati do -40 s tim sto bi temperatura grejanog prostora (zavisi od jacine kompresora naravno) bila 23 stepena.
Svima se cini da klima bolje hladi nego sto greje, ali to je samo varka. Toplota se lakse odvodi nego dovodi, i zato ce klima brze ohladiti nego ugrejati. Cak i kad vam se cini da klima duva relativno mlako, to je zato sto je temperatura vazduha koju klima izbacuje (na -7 stepeni, na toj temperaturi se uglavnom atestiraju kompresori) izmedju 39-41 stepeni, a ljudsko telo ima 36, tako da vama izgleda da duva mlako, u sustini u prostoriji ce posle izvesnog vremena biti veoma, veoma prijatno. Bilo koja klima ce vam na toj temperaturi dati mnogo bolje rezultate nego TA pec (ne racunajuci daljinsko grejanje i gas), zato sto konstantno isporucuje istu kolicinu toplote, ne varira i ravnomerno greje prostor. Jedina mana u uslovima grejanja je velika vlaznost, ali nema veze sa iskoriscenjem kompresora, vec sa zaledjivanjem cevi spoljne jedinice - kada klima greje izvlaci molekule hladnog vazduha napolje, a hladni vazduh kompresuje i tako ga zagreva - verovali ili ne i na apsolutnoj nuli je moguce izvuci toplotu iz molekula vazduha! - zato spoljna jedinica zimi duva hladno, leti toplo i ako je velika vlaznost zimi se zaledjuju cevi spoljne jedinice i smanjuje se moc grejanja, ne zato sto slabi rad kompresora vec zato sto su cevi zaledjene i freon koji sada greje, prolazi kroz zaledjene cevi i hladi se. Tada klima ulazi u defrost (odledjivanje), ukljucuje se reverzibilni ventil na kompresoru i klima prelazi u mod hladjenja (duva toplo napolje, odnosno greje cevi) s tim sto ne uduvava vazduh unutra. Tako otapa led. Neke klime imaju vremenski defrost (koji se ukljucuje na oko -5 i aktivira se svakih sat vremena), neke imaju senzor koji meri temperaturu cevi. Moja ima obe vrste. Kada su izuzetno hladni i vlazni dani, aktivira se na svakih sat vremena, a ako je vazduh suv, bez obzira sto je -10 nece se aktivirati dok temperatura cevi spoljne jedinice ne spadne ispod granicne vrednosti.
Sto se tice hladjenja, sve je na kompresoru - bolji kompresor, bolje hladjenje. Treba samo obratiti paznju na protok vazduha, sve klima preko 540m3 protoka vazduha ce hladiti perfektno (recimo moja ima 580m3, mislim da Tadirani imaju 600). Svi oni filteri koji se reklamiraju u principu ne sluze nicemu. Treba ih samo redovno cistiti i prati (domestos razblazen 1:10), ako se pusi u prostoriji svakih mesec dana, a ako se ne pusi, proveriti stanje filtera i prati po potrebi. Jednom godisnje treba ocistiti unutrasnju jedinicu rastvorom domestosa (isto 1:10) ili neceg slicnog - izvadite filtere, napravite smesu u prskalicu, dobro isprskate cevke unutra (sace) i pustite je da hladi dok se ne osusi - a onda izadjite napolje i vidite prljavstinu koja ce izaci iz kondeza;) Spoljnu jedinicu mozete i sami da ocistite ako imate neki kompresor za vazduh, ali obavezno jednom u dve godine minimum, zovite neki servis da proveri pritisak i kolicinu freona - svaka, pa i najbolja klima ce izgubiti malo freona i pritsak za godinu-dve.
Ako kupujete klimu, raspitajte se o svemu ovome (po mogucnosti proverite kompresor vizuelno), raspitajte se koliki je protok vazduha, kakvu vrstu odledjivanja ima, pogledajte kvalitet plastike unutrasnje jedinice (krckanje smeta itekako) i obavezno (jos jednom) probajte da pri montazi nagovorite da vam otvore spoljnu jedinicu da vidite koji je kompresor. Isto tako, obratite paznju na nosace spoljne jedinice (moraju da imaju gume koje idu na spoj izmedju jedinice i nosaca, tako necete imati nikakvu vibraciju pri radu), ne dajte da vam uvijaju cevi za protok izmedju spoljne jedinice i unutrasnje (moze samo kao krug, nemojte da ih uvijaju u osmice ili S oblike). Cevi ne smeju biti krace od 1m niti duze od 5 m ako hocete dobro iskoriscenje pri grejanju i hladjenju.

Otprilike je to to...

Ivan[DOUBLEPOST=1406278814][/DOUBLEPOST]
Dali nekoj koj e na forumov ima licno iskustvo so CRYPTON klima ili ST klima??? Istite se dostapni vo prodaznite saloni na setec i amc. Pozdrav i dobredojdeni se komentari
Cryptonot i ST (Superior Technology) se Midea varijanti na klimi. Negde po SR/HR forumite procitav deka Cryptonot i se proizveduva vo fabrikite na Midea, imaat Toshiba kompressori bidejki mislam Midea e kupena od Toshiba i proizveduva za nea. No imanjeto Toshiba kompresor ne znaci i deka se za do -15 verovatno se za do -7 toa i po cenata e jasno.
Midea ima i odlicni modeli za greenje vo nordic varijanta, imaat i poseben sajt za niv www.midea-nordic.com problem e sto tie ne doagjaat kaj nas. Ovie midei dali inverter ili ne, sto visat po Skopski fasadi i balkoni 99% zimoska tecea i bea zamrznati na -2 a ne pa na poveke.
Za greenje kaj nas potvrdeni se VIvax i Gree deka dobro great od poeftinite uredi, Midea inverter sto dobro gree do sega nemam procitano nekoj da se pofalil tuka na forumov. Nordic mideite se dosta diskutirani i po finskite forumi samo me mrzese da istrazuvam i nisto cudno da po model na kompresor se najde nekoja eftina midea koja vsusnost e toshiba od serijata na suzumi mozda cak i daisekai :D
 
Последно уредено:

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
309
Кинеско е кинеско оригинал е оригинал ! Запомни сиромавиот и скржавиот плаќа многу пати.
 
Член од
24 јули 2014
Мислења
28
Поени од реакции
6
A sto e vaseto mislenje vo pogler na Vivax klima uredi 3.5 kw. Generalno vazat za dobri no sepak eve iskustvo od realna upotreba bi bilo dobrodojdeno
 

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
309
kineskoto ne e original?
Па зашто бе не купиш кинеска кола. И таа е оригинал кинеска. А бе не продавај памет. Фирма што произведува во Кина има контрола на квалитет. Има класи и класи. Послабите и оние уреди што се од шкартот идат на источен пазар. Јасно е тоа. Така да гледајте кога ќе купувате или Јапонско или Корејско. Само да не е кинеско.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.779
Поени од реакции
21.187
Па зашто бе не купиш кинеска кола. И таа е оригинал кинеска. А бе не продавај памет. Фирма што произведува во Кина има контрола на квалитет. Има класи и класи. Послабите и оние уреди што се од шкартот идат на источен пазар. Јасно е тоа. Така да гледајте кога ќе купувате или Јапонско или Корејско. Само да не е кинеско.
А ти дома колку оригинали имаш и колку Made in PRC. Ај провери и пиши( од техника мислам, ете почни прво со мобилниот, па со телевизорот, компјутерот итн).
 

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
309
epa gledas sekoj nema za japansko, tatko mi ne ograbil niedna firma,ne se pikamo u gaz partiski,nemam bugarski pasos ama imam kineska klima i zadovolen sum
Е гледаш мене климата ми е Корејска. Телевизорот Корејски, Телефоноот корејски а колата Гољф се знае.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.268
Денес влегов во една фирма во битола да се распрашам за цена за парно... е сега не бев со намера да појдам, онака поминував покрај па не запишав се баш али то што ми кажаа ми се виде интересантно, варијанта е следна, (им опишав каква е куќата - спратот, димензии, материјал, простории....
- шпоре со котел Алфа плам 20 - 550 евра
- Некои експанзионен сад, пумпа, вентили.... 150 евра
- цевки бакарни спратот е 10х10 метра али се зидовите надворешни од камен и се дебели од 40-50 см така да внатре би ишло 9м и би обиколило спратот долж страните значи 9х4=36 метра (јас ставив во пресметка 50х3,5 евра) ....... 175 евра
- ребра имаат некои алуминиумски радиатори по 50 евра демек доволни за соба околу 15 квадрати мене би ми биле доволни и 3 али ставам 4, 50х4.... 200 евра
- некои вентилчиња, ова она ми спомнуваше што се става кај ребрата - ѓутуре 150 евра
(цената е со нивна монтажа)
то ест 1225 евра што ми изгледа солидно.
со години на зима се грееме (кујна трепезарија, салон) на шпоре на дрва, оџакот нема никакви проблеми, рече да го измерам мора да е минимум отвор 16 см, немам мерено али комотно раката се става внатре со подраширени прсти (знам кога го чистам) така да мислам дека е 16 см, Алфа плам е без релна, пошто кујната е 10 квадрати и ако е со релна ќе биде неподношливо жешко внатре, без релна има помалце греење и ложење на самото шпоре
Не знам дали нешто сум заборавил, или ако одам пак што да прашам??


з
 
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
доста се расправате бе, нека се јави @nekojtamu тој го има моделот GEEI сигурен сум дека има пофални зборови за климата.Инаку читав на еден хрватски форум демек овој модел во греење работел како обична он/офф клима колку е точно тоа не знам, а загреан сум и јас по неа многу убава цена има моментално
 
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
[quote="Keljav, post: 6749243, member: 27998а зашто бе не купиш кинеска кола. И таа е оригинал кинеска. А бе не продавај памет. Фирма што произведува во Кина има контрола на квалитет. Има класи и класи. Послабите и оние уреди што се од шкартот идат на источен пазар. Јасно е тоа. Така да гледајте кога ќе купувате или Јапонско или Корејско. Само да не е кинеско.[/quote]




Gree hansol 18000btu e original kineska, cini Ili koshta 59000mkd plus montaza I e mnogu podobra od Samsung, lg, Panasonic vo toj cenoven rang dokolku zboruvame za greenje. Kineskoto prijatele ne e veke sinonim za shkart. Kolku poveke gi generalizirash rabotite, tolku poveke greshish
 
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Е гледаш мене климата ми е Корејска. Телевизорот Корејски, Телефоноот корејски а колата Гољф се знае.
A pasosot? Posto gledam mnogu si aktiven za bugarski pasosi
 
Член од
24 јули 2014
Мислења
28
Поени од реакции
6
Денес влегов во една фирма во битола да се распраinvestigate ена за парно... е сега не бев со намера да појдам, онака поминував покрај па не запишав се баш али то што ми кажаа ми се виде интересантно, варијанта е следна, (им опишав каква е куќата - спратот, димензии, материјал, простории....
- шпоре со котел Алфа плам 20 - 550 евра
- Некои експанзионен сад, пумпа, вентили.... 150 евра
- цевки бакарни спратот е 10х10 метра али се зидовите надворешни од камен и се дебели од 40-50 см така да внатре би ишло 9м и би обиколило спратот долж страните значи 9х4=36 метра (јас ставив во пресметка 50х3,5 евра) ....... 175 евра
- ребра имаат некои алуминиумски радиатори по 50 евра демек доволни за соба околу 15 квадрати мене би ми биле доволни и 3 али ставам 4, 50х4.... 200 евра
- некои вентилчиња, ова она ми спомнуваше што се става кај ребрата - ѓутуре 150 евра
(цената е со нивна монтажа)
то ест 1225 евра што ми изгледа солидно.
со години на зима се грееме (кујна трепезарија, салон) на шпоре на дрва, оџакот нема никакви проблеми, рече да го измерам мора да е минимум отвор 16 см, немам мерено али комотно раката се става внатре со подраширени прсти (знам кога го чистам) така да мислам дека е 16 см, Алфа плам е без релна, пошто кујната е 10 квадрати и ако е со релна ќе биде неподношливо жешко внатре, без релна има помалце греење и ложење на самото шпоре
Не знам дали нешто сум заборавил, или ако одам пак што да прашам??


з
_------------------_-----------------------_---------------
Po ona sto go kaza ne e bas skapa investic
Денес влегов во една фирма во битола да се распрашам за цена за парно... е сега не бев со намера да појдам, онака поминував покрај па не запишав се баш али то што ми кажаа ми се виде интересантно, варијанта е следна, (им опишав каква е куќата - спратот, димензии, материјал, простории....
- шпоре со котел Алфа плам 20 - 550 евра
- Некои експанзионен сад, пумпа, вентили.... 150 евра
- цевки бакарни спратот е 10х10 метра али се зидовите надворешни од камен и се дебели од 40-50 см така да внатре би ишло 9м и би обиколило спратот долж страните значи 9х4=36 метра (јас ставив во пресметка 50х3,5 евра) ....... 175 евра
- ребра имаат некои алуминиумски радиатори по 50 евра демек доволни за соба околу 15 квадрати мене би ми биле доволни и 3 али ставам 4, 50х4.... 200 евра
- некои вентилчиња, ова она ми спомнуваше што се става кај ребрата - ѓутуре 150 евра
(цената е со нивна монтажа)
то ест 1225 евра што ми изгледа солидно.
со години на зима се грееме (кујна трепезарија, салон) на шпоре на дрва, оџакот нема никакви проблеми, рече да го измерам мора да е минимум отвор 16 см, немам мерено али комотно раката се става внатре со подраширени прсти (знам кога го чистам) така да мислам дека е 16 см, Алфа плам е без релна, пошто кујната е 10 квадрати и ако е со релна ќе биде неподношливо жешко внатре, без релна има помалце греење и ложење на самото шпоре
Не знам дали нешто сум заборавил, или ако одам пак што да прашам??


з
Po ona sto go kaza i ne e bas skapa investicija, te molam kazi go imeto na firmata i lokacija na istata
 

Kajgana Shop

На врв Bottom