Македонски урбани легенди

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
so dolgata plava kosa....
slusajte sea .. toj tp go znaeme site.Ne znaete nikoj kakov e bil.Deka se drogiral mozno e.TIpkata koja bese do nego koga toj umre se vikase Irena.Od stip e tipkata.
Tipkata se ebese so site umproforci za vremeto na 99 vojnata vo Srbija i pravese taka pari.Bese somnitelna tipka.Okolu nea umrea 3 tipovi megu koi i Igor.
Igor bese Glumec pokraj nea pocina.Od stip edno momce perfekten ucenik na fakultet isto taka pocina.I uste eden.Bila povrzana so nekoi luge od policijata no podlaboko nisto ne znam.
Tipkata sega ima nad 40 godini. No so nea imav edna slucka.
Bev okolu 10/11 godini i nejnoto dete bese nekolku godinki.Bez tatko e deteto.I se sekjavam jas onaka se zaigrav so deteto i, i mi se svigase tetkata si go drkav na nea i mi bese film da ja pogledam malku, i vi se kolnam od nikade ete taka kako sto si sedese, gi rasiri nozete i odozdola vidov socna bricena banica maa faka ej !!!!Cel mesec go krsev na nea.
No kako i da e .. cudni sranja se desija okolu nea.Denes uste mi e krivo sto ne uspeav da i go bapnam oti stvarno bese dobra.Ja vikaa Irena Pinokio :) ako ima stipjanec tuka mora da se seti.Ete poradi nea umrea 3 momci.Dali ona ima vrska so sekata ili nekoj narko biznis bese u pitanje ne znam ...
 
A

Auditore

Гостин
Мене едно друштво ми се колне за Самовили.
Незнам фатиле некаде во Кратовско и пеш по планини,и застанале да се одморат и имала некоја река одалечена 100м од нив и таму ги виделе.
Мое мислење е дека освен храна и пијалок понеле и лоша трава за пушење али овие се упорни и сериозни.Кој ти знае што виделе
Постојат Самовили.
Татко коа бил млад(ми има кажувано) дека играл фудбал, и еден ден се шетал и после тоа играл фудбал, одеднаш го фатила кичмата и неможел да се исправи од болки, бил во болница се бил во ред, и тогаш отишле со мајка му кај некоја баба и таа му рекла да тој стапнал на место кај ручале Самовили и му рекла да оди да се замие на Самовилски води, татко ми отишол и откако се измил моментално се исправил и ги снемало болките..
 

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.544
Поени од реакции
5.855
Во Ново Лисиче има едно чудно дрво. Викаат дека на тоа место пред десетина години човек од Африка умрел ненадејно. Или пак Белка:pos2:

Потоа, во зградата карши пекара(кој живее таму знае) се убиле 3 луѓе(самоубиство). Едниот го имам слушнато и јас. Мислев дека некој ѓубре фрла. И тоа тој човек го знаев. Не ми беше пријател, но често го гледав на улица. По смртта, ја прашав мојата класна(затоа што она живее во истиот влез и зграда) зашто човекот се самоубил. И таа ми вели: Искрено незнам. Он ни беше чистачот на влезот и никој не се потсмеваше, ниту навредуваше. Навистина сите го сакавме подеднакво. Разведен е, без деца.
 

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Jas iam slusnato za nekoja gradinka u Gazi baba so ja zatvorile 2 dena otkako ja otvorile poso se desavale cudni raboti, inace ne znam kade tocno se naogja
 
C

Crazy Diamond

Гостин
Во Ново Лисиче има едно чудно дрво. Викаат дека на тоа место пред десетина години човек од Африка умрел ненадејно. Или пак Белка:pos2:

Потоа, во зградата карши пекара(кој живее таму знае) се убиле 3 луѓе(самоубиство). Едниот го имам слушнато и јас. Мислев дека некој ѓубре фрла. И тоа тој човек го знаев. Не ми беше пријател, но често го гледав на улица. По смртта, ја прашав мојата класна(затоа што она живее во истиот влез и зграда) зашто човекот се самоубил. И таа ми вели: Искрено незнам. Он ни беше чистачот на влезот и никој не се потсмеваше, ниту навредуваше. Навистина сите го сакавме подеднакво. Разведен е, без деца.
Заради овие самоубиства е изградена црквичката кај тие 3 кули (ако мислиш за таму).
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
една од најпознатите скопски урбани легенди е со невестата кај пругите во волково.
приказната иде вака:
некои кои живееле во близина на пругите правеле свадба и кога се играло орото кое невестата го водела го водела накј пругите и тука ја згазил воз и отогасх се верува дека поради тоа што починала млада навечер незнам точно во колу саатот се појавувала на пругите и ако некој имал таму го хипнотизирала и го влечела на средина пруги и го укопувала во место се додека не го прегазил воз.
ова е една од скопските урбани легенди.
Јас подруго ја знам...
Требало да прават свадба, ама невестата загинала. Каде загинала не знам точно, дали на пругата или на некое друго место...
И сега викаат дека шетала по пругата, и барала помош т.е. други жртви мамела на тој начин. Луѓето што живееле во близина на пругата за слушале навечер.

-Иначе интересна ми е една урбана легенда од Маџари, за куќата спроти црквата Св. Спас. Викаат дека многу газди ја смениле, на сите им се случувало нешто чудно.

-Интересна приказна за една куќа во близина на Соборна Црква. Куќата била на некој Евреин, ама во Втора Светска Војна ги собрале и испратиле во логор... Никогаш не се вратиле назад!
И после војната сите што ја купувале или полудувале или правеле самоубиство. Сега моментално куќата е празна, има сопственици ама не живеат во нејзе. Мислам и дека ја продаваат.

-Исто така интересна урбана легенда за случај во Бутел мислам беше. Еден човек бил застанат од една мистериозна девојка. Ја качил во автомобил, ја одел во бар . Носела бел фустан и го направила со вино вечерта.... Ја однел до дома и ја оставил. По некое време, отишол да ја бара дома пак, за да се видат. Кога заѕвонил и родителите отвориле, по разговорот паднале во шок од раскажаното. На дечкото не му се верувало дека било вистина. Подоцна девојката била одкопана, и на фустанот имало дамка од вино. o_O
Сега така кажуваат, колку е вистина НЕ ЗНАМ...
 
Член од
2 февруари 2011
Мислења
10
Поени од реакции
0
Многу неразбирливо ти е поставена темата , барем мене така ми се чини. Инаку во Битола ми текнува на Солунска улица мислам беше , има една куќа ја зборат ѓомти крст имало .. и дење и ноќе светел и се познавал. Јас лично немам ни одено ни видено , а и во такви работи не вервам многу многу .
Ја знам таа куќа во Битола ама крстот не свети туку според кажувањата таму некое семејство си го погребало бебето во поткровјето и од тогаш на куќата се појавил крст кој што не можат да го избришат и се познава малце ама ептен ако се загледаш
 

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
I ja eve aj da kazam neso , ova mi go ima kazuvano baba mi a istoto go potvrduvaat i kazuvaat site ziteli na toa selo(Metezevo) blisku do bugarska granica,... Koga imalo vojna so bugarite vo toj region izginale mnogu vojnici i se izlealo mnogu krv na toa mesto i posle nekolku godini nekoja zena( taa Donka) pominuvala na toa mesto da gi nosi kravite na pasenje pienje voda nezz tamu,... pocnalo od toa mesto da izvikuvaat mnogu glasovi: Paka paka ura, Paka paka ura neso tamu prestrasno bilo toa navodno od zaginatite vojnici na toa mesto i ovaa so da prai zenava Donka se vratila nazad bila preplasena i im raskazala na site tamu ama nikoj ne i poveruval site i se smeele... i posle nekoe vreme natamu idela majka i na babami i isto toa pocnalo neso da vika vo mnogu glasovi "Paka paka ura" ... i ovaa celata isplasena pocnala da se vrakja nazad i tamu kaj taa edna kukja imalo ispruzeno carsav sto se susel i potoa carsavot odednas go snemalo nenadejno vo macka neso se prestoril i ovaa taka zaminala doma... i site selani sto ke otisle natamu go potvrduvale istoto toa so glasovite...

A isto na taa babata Donka sea e pocinata pred 2 godini negde umre isto nakaj 1970 li nezz tamu koa bila mlada i koa imala bebe... i edna vecer koa si legnala ugasila toa lambata i go zemala bebeto da go doi so nea spielo i neso naednas pocnalo da lupa tuka vo sobata a ona pustata sama i prvo mislela nekoj glusec neso da ne e i niso produzila da go doi bebeto, naednas neso i go zemalo bebeto i i go frlilo vo sobata a ono mrtva temnica tamu i bebeto placelo, i ona se isplasila i upalila toa lambata i vo eden kjos i bilo bebeto frleno go zemala i taka go doela pa pak i go frlilo toa... cela nokj videla maki zenata i rasturalo lupalo frlalo casi neso... a posle nekolku dena istoto toa kaj toj dedoto (Vlade) nad nea 100metri zemalo na edna klupa naredilo casi gi napunilo so rakija gi iskrsilo ... i ovaa zenava kazala a ovie selanive tuka i toj eden Milojko toj od niso ne se plasel i otisol taa vecer kaj nea da spie da vidi so e toa... i sedel tamu vecerta i odednas koa pocnalo toa da lupa da frla ovoj se usral vo gakji i izbegal si otisol... I taka nekoe vreme imala golemi maki so toa...,,,. I utreto den bila Sv.Nedela i ovaa posla kaj taa nekoja bajacka od toa nekoe si podole selo i ja viknala i i baela vo kukjata neso tuka baela praela... i Bajackata ja prasala Donka dali nasla nekoe krpce so nekoi raboti i ovaa i rekla deka nasla takvo krpce so konec igla i neso tamu vlakna nezz vo kokosarnikot nekoja zena i go ostavila isto za Sv.nedela,,,... i taa bajackata i rekla deka isto taa zena imala maki so toa duhot i bila kaj bajackata i go isterale od toa seloto i toa cudoto doslo kaj ovaa donka tuka u ova selo i praelo tuka belji... i taka taa vecer bila mirna nemalo nisto,,,... I utreto denta ovaa donka otisla tamu nakaj toa dolot po voda i na nekoi trnja imalo nesto kako Pivtija rastegnato ne bilo golemo pola metar okruglo.
 
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
А другарка ми ми кажа дека во Драчево, на крајот од населбата, кај пругите, порано поминувал брат и, и една вечер кога дошол дома, легнал да спие и наеднаш почуствувал како нешто го притиска и сака да го задуши.После му кажале дека тоа му било од поминувањето кај пругите...имало умрено некоја жена порано и таа сакала да го "завземе" неговото тело.:nesvest::wink:
ма немој да ме јебеш бре, да ми ствараш јези тука....често проаѓам таму, поготово летно врме 2-3-4 посабајле пешки или со точак, нема ништо страшно, едино има два огромни шарпланинци што ако не ги знаеш можат да те извадат од памет...
 
Член од
1 март 2012
Мислења
6
Поени од реакции
5
Ja sum bil vo kukata na stravot so se naoga vo crnice na ulica vostanicka , kukata izgleda strasno i sobite se malce cudni so okrugli prozori na vtoriot sprat od kukata ( inace ja sum od crnice) so drugari imame vlezeno i denski i navecer ( navecer e mn jezivo) no ne ni se desi niso cudno . A ima i legenda za nea samo ne ja znam cela tocno ke se informiram i ke pisam :D
 
Член од
16 март 2010
Мислења
330
Поени од реакции
204
Некој претходно има спомнато за фабриката Ино Спектар во К.Вода близу цементарницата. Јас живеев близу до тој дел, татко ми цело детство го прошол таму и кажува дека порано навистина таму имало гробишта. Кога се градеа некои фабрики таму пред 10-12 години и кога се копаа темели, се најдоа многу коски, черепи со што уствари и се потврдува дека имало гробишта. На нас децата не ни даваа да идеме натака додека се копаше и градеше пошто знаеја дека можеме и коски дома да им донесеме да ги проучуваме :D И таа приказна дека имало духови, па ги снемало откако се изгради камбаната се вртеше долго време низ населбата, али колку е вистина незнам. Знам само дека пола невработени чичиња од населба пробаа да работат како чувари и после ден два се откажуваа. Еден дури и срцев удар го стрефило додека бил 3та смена на работа, ама мислам дека тоа му беше од што многу цврцкаше а не од што видел некаков си дух. :ROFLMAO:
А малку погоре од тоа место, одејќи накај Припор ама не по главниот пат туку по една друга споредна уличка на еден свиок има кош којшто одамна стои само со табла и за тоа место сум чула две приказни. Првата е дека пред 20тина години некоја невеста која што била присилно омажена ноќта после свадбата се обесила на кошот и дека сега ноќе излегувала на тоа место. Втората е дека таму се случило убиство, односно дека некој сопруг си ја упукал жената баш на тоа место и дека сега таа жена се појавува. Многу пати сум поминувала навечер оттаму бидејќи имам роднини по таа улица, па ништо не ми се случило :)
 
R

Rock me Amadeus

Гостин
Ja sum bil vo kukata na stravot so se naoga vo crnice na ulica vostanicka , kukata izgleda strasno i sobite se malce cudni so okrugli prozori na vtoriot sprat od kukata ( inace ja sum od crnice) so drugari imame vlezeno i denski i navecer ( navecer e mn jezivo) no ne ni se desi niso cudno . A ima i legenda za nea samo ne ja znam cela tocno ke se informiram i ke pisam :D
vau,kukata na stravot izgleda stasno?! haaa:eek: groundbreaking.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:43 ---
Ja sum bil vo kukata na stravot so se naoga vo crnice na ulica vostanicka , kukata izgleda strasno i sobite se malce cudni so okrugli prozori na vtoriot sprat od kukata ( inace ja sum od crnice) so drugari imame vlezeno i denski i navecer ( navecer e mn jezivo) no ne ni se desi niso cudno . A ima i legenda za nea samo ne ja znam cela tocno ke se informiram i ke pisam :D
vau,kukata na stravot izgleda stasno?! haaa:eek: groundbreaking.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:44 ---
Take it easy dude... како го исчитав во еден здив...
pa,za da citas vo eden zdiv,treba na glas da citas...na glas li gi citas postovite...nemoj,sve vo eter idelo :confused:
 
L

.Lost Angel.

Гостин
Инаку секој кој знае некоја легенда. или пак некоја морничава прича за некое место ( Град,населба, и тн.) . Од неговиот град или има слушнато за некое друго место.


Само дали е точно ова дека на кај Марков манастир
( Скопје ) некаде кај 1h по полноќ на одреден датум излегувала некоја девојка? Пред некој ден правев муабет со еден другар кој ми кажа дека на одреден датум излегува девојка ( невеста ) ?
 
Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Легенда за настанување на градот охрид..кога некоја жена се движела по планината галичица и се уморила од горнината и печењето на летното сонце..кога таа извикала ох,рид и по тоа велат дека градот го добил своето име..
ако ми текне уште некоја ке ви постирам..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom