Легија на Странците

Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
ne se raboti za pari Legija e legija nasekade e poznata, drugarstvata vo legija se za cel zivot,, i samite marinci preku brojnite treninzi na vojni kampovi priznavaat deka samata legija e vrv.
eve go i videoto so veteranot koj na 60 i nesto godini trca maraton
Абе добро јас не го оспорувам тоа дека не се добри, јас само одговорив кој сака да иде за пари подобар избор му е Блаквотер, а за појаснување оваа компанија е составена од специјалци, па ппосле напуштањето на службата одат во вакви и слични групи.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Абе добро јас не го оспорувам тоа дека не се добри, јас само одговорив кој сака да иде за пари подобар избор му е Блаквотер, а за појаснување оваа компанија е составена од специјалци, па ппосле напуштањето на службата одат во вакви и слични групи.
ova video sekogas me motivira za vezbanje :)
 
S

Shellshock nam67

Гостин
ФРАНЦУСКА ЛЕГИЈА НА СТРАНЦИ

Енормно голем интерес за влез во Француската легија на странци имало на почетокот на формирањето на легијата во 1831 година. Била платена, со обезбедено сместување, исхрана, облека, обезбеден излез во град, провод и сл., што во тоа време било привилегија и незамислив голем стандард за воeни лица. Во легијата првенствено доаѓаат доброволци од сите краишта на светот од разни националности, раси, религии, политички и општествени мислења и убедувања. Легионерите не се наемници или луѓе надвор од законот. Сите се момчиња кои сакаат авантура и ја избрале легијата за своја татковина за да служат чесно и достоинствено. Тоа се луѓе од акција, кои го сакаат предизвикот, луѓе професионалци на највисоко ниво.

УСЛОВИ ЗА ПРИЕМ


Од кандидатите се бара да ги исполнуваат следните услови:
-
возраст од 18до 40години,
-
добра здравствена состојба,
-
не се бараат документи за идентификација,
-
знаењето на францускиот јазик не е задолжителнo

Секој доброволец кој сака да служи во легијата може да се јави на контакт адресите во еден од 25-те регрутни центри на легијата што се наоѓаат на територијата на Франција. За оние кои се во Франција може тоа да го направат во воениот документационен центар. Тие од таму ќе го упатат до најблискиот информативен регрутен пункт. Со самото јавување во регрутниот центар, кандидатот веќе го отпочнува процесот за влегување во легијата на странци.

Пред приемот во легијата, идните легионери ги очекува следното:
-
задолжителен медицински општ преглед,
-
професионални тестови,
-
разни психолошки тестови и испитувања за согледување на ментално-психолошката состојба и
-
тестови на издржливост

По овие психолошко-вербални и физички тестови и испитувања, следува разговор со секој кандидат посебно, каде лично им се укажува на способностите или евентуалните неподобности. Во просек од 6 пријавени кандидати се прима 1 војник.
Кандидатите од Источна Европа не уживаат посебни симпатии во легијата. При добивање на разни воени задачи, западњаците се групираат посебно, додека кандидатите од Полска, Чешка, Бугарија и Романија се групираат заедно со Арапите и Турците. За време на обуката сите се третирани подеднакво, а оние кои доцнат и искажуваат непослушност и недисциплина при изведување на работните задачи, добиваат казни независно од својата националност, раса и боја на кожа. Казните за сите се исти. Сместени се во големи спални соби на двокреветни кревети по 16 легионери и на спиење се оди во 21 часот.





5:00

Wake up call.


5:30

Roll call.


5:30 - 7:00

Breakfast, ablutions, corvée (cleaning) duties.


7:00 - 7:30

Corvée quartier (garbage sweep of company area).


7:30

Rassemblement compagnie (Company assembly).


7:30 - 9:00

Sporting activities.


9:00 - 9:30

Showers, casse croûte (snack).


9:30 - 12:00

Morning training, work details.


12:00 - 13:30

Soupe (lunch), corvée duties.


13:30 - 14:00

Corvée quartier.


14:00

Rassemblement compagnie.


14:00 - 17:30

Afternoon training, work details.


17:30

Soupe, end of work day.


17:30 - 21:30

Free time for yourself.


17:30 - 5:30

Allowed to be absent from camp with a permission (leave) slip.


21:30

Corvée duties.


22:00

Roll call.


22:30

Lights out.


ДОГОВОР ЗА РАБОТА


Основната обука на легионерите трае 16 недели. Потоа заминуваат во специјализирани воени полкови каде се врши усовршување на разни воени вештини. Таму се прават и првите унапредувања и доделување на чинови за мајдобрите, најхрабрите, највештите и најиздржливите. Тоа е и првиот филтер за легионерите. Понатаму за унапредените има само работа и самодокажување. Така тоа продолжува од чин во чин. Ако животот во армијата му одговара на легионерот и тој добро се снашол и ги прифатил строгите правила и закони кои биле пропишани уште во далечната 1831 година, легионерот може да направи успешна војничка кариера. За да стане офицер тој треба да е сестрано ангажиран околу се што ќе му се понуди или нареди, потоа да поседува високо интелектуално ниво и можност да раководи со луѓе. За време на својата договорна служба, легионерите мораат да поминат 24 месеци во некој од полковите кој се лоцирани низ Франција во приморските територии. Тука се обучуваат, работат во извршување на воени задачи и добиваат плата. Ако служат во некој од полковите што се наоѓаат во Франција, можат на неколку месеци да бидат испратени со својата единица во странство на некоја оперативна задача. Инаку тие еден период беа во Македонија во состав на Француските единици на Нато ангажирани од Македонската влада во 2001 година.




RANK

SERVICE

1°RE

2°REP *

3°REI **

13°DBLE ***


Legionnaire

10 months

1205 €

1460 €

1433 €

3567 €


Corporal

03 years

1226 €

1480 €

1452 €

3626 €


Senior corporal

10 years

1303 €

1607 €

1600 €

3939 €


Sergeant

7 years

1351 €

1648 €

1650 €

3929 €


Staff sergeant

10 years

1779 €

2095 €

1945 €

4186 €


Adjudant

17 years

2007 €

2140 €

2180 €

4748 €


Regimental sergeant major

21 years

2078 €

2427 €

2477 €

4818 €


ЛЕГИЈАТА ОБЕЗБЕДУВА


Обезбедено е сместување и храна на секое место, прилика и под било какви услови и околности, целосна лекарска и медицинска помош за време на служењето во легијата и по неа во најразлични животни ситуации. По првите 5 години и напуштање на легијата, легионерот може да се врати под истите услови во кои ја напуштил легијата. Служењето во легијата не е лесно. Тој што се снашол од прв пат, за него легијата му е втор дом. Но има и залутани кои мислејќи дека тоа е една лесна авантура за нив легијата ќе остане само неостварен сон.

ДОБИВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО


Рок за добивање на државјанство или дозвола за престој на странец на територијата на Франција, легионерот може да побара по поминато 4,5 години служба во легијата. Такво право има секој легионер кој во договорот што го потпишал при првото влегување во легијата му следува да го искористи или не. Во одреден временски период, на легионерот му се дава за право да поднесе молба до префектурата која го разгледува неговото барање и одлучува дали ќе добие француски државјанство или не. Во голем процент префектурата позитивно одговара на барањата на легионерите. Постои можност легионерот да се прекфалификува и премине од легионер во цивил.

УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО


Кај легионерот постои право ако тој сака да си го смени своето име и презиме. Тоа може да го направи кога тоа е тешко да се пишува и изговара, потоа кога задржувањето на вистинското име може да му донесе различни проблеми во иднина или негативно е поврзано со минатото и легионерот на овој начин сака да го прекине или пак може без да ја соопшти причината да го смени името и презимето.
--- надополнето: Oct 18, 2011 5:40 PM ---
УСЛОВИ ЗА СОЗДАВАЊЕ НА СЕМЕЈСТВО


Ако во почетокот на службата, легионерот не е во состојба да издржува семејство или платата е мала или ако сопругата има семејни или политички врски со групи и организации кои се непријателски расположени према легијата, тогаш тој може да не добие дозвола од легијата за создавање на семејство. Но кога ќе се исполнат условите за семејство, тој поднесува молба и таа секогаш позитивно се решава.

ПРАВА, ОБВРСКИ И ПЛАТА НА ЛЕГИОНЕРОТ

Обврски на легионерот е да служи верно, да ги научи принципите на комуникативност и соживот во колективот, да се ангажира во усвојување на обуката и издигнување на својата форма, квалификација и унапредување во повисок чин. Во првите 2 години треба да излегува во град или други надворешни активности исклучиво во воена униформа. Треба да ги информира своите надлежни за сите недостатоци кои предизвикуваат негативно влијание врз квалитетот и безбедноста на легијата. По истекот на 5 годишниот договор, легионерот може да потпише нов договор на 6, 12 или повеќе месеци со тоа што по 15 годишна служба може да се добие полна пензија. Така, маж кој влегол во легијата на 20 годишна возраст, веќе на 35 годишна возраст добива пензија која може да се исплатува било каде во светот на неговата сопствена сметка.
Во првата година платата изнесува околу 1.000€ месечно, а по 5 месеци се плаќа дополнителна премија од 2.500€ односно во текот на 7 месеци по 400€ месечно. Во втората година, платата е 1.600€ месечно, а до крајот на службата во зависност од унапредување во службата и добивање на чинови, може да се стигне и до просечна плата од 4.500
€. Има и посебни бенефиции и стимуланси за исклучително храбрите легионери кои во некои воени ситуации докажале голема професионалност. Тука се и многуте награди кои следуваат посебно систематизирани во посебен список, кога и за што се добива паричен надоместок односно пофалници, медаљи и сл.​
Читајте повеќе во нашите брошури.
 

Alan Shearer

Newcastle
Член од
6 јули 2011
Мислења
388
Поени од реакции
136
Ima li nekoj sto znae kaj moze da se prijavis? dali mora da se odi vo Francija ili moze nekako preku internet
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Види дечко, Црната вода е наменета за бившите американски војници.

И не се најбогатите, има побогати од нив, овие земаат по 250-270 долара на ден, додека има компании кои даваат по 350 на ден.

Легионерите секаде ги примаат, бидејќи се најдобрите, слободно кажано “ Отпишани “
Кој ти кажа дека е само за американските војници, точно е тоа дека предност имаат Американци но во неа можат да влезат сите без разлика на која нација припаѓаат, единствено не примаат муслимани во овааа компанија. А ЦИА ги најмува за нивните операции. И не можеме да ги споредуваме Блеквотер и Легијата бидејќи двете се разликуваат. Легијата служи за операции на фронт каде се водат тешки фронтовски борби, десанти на непријателки територии и сл. додека Блеквотер припадниците служат за чување на разни објекти, касарни, амасади, бодигарди, патролирање по улици и сл. Тие ретко се вклучуваат во борба единствено ако се нападнати за да возвратат.

Еве како изгледа еден платеник на Блеквотер


А еве како изгледа еден Легионер


Само споредете ги овие двајца и ќе заклучите кој за што е наменет.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Ima li nekoj sto znae kaj moze da se prijavis? dali mora da se odi vo Francija ili moze nekako preku internet
мора лично да одис во франција и тоа легално и да се пријавис во која било касарна, имам постирано едно патешествие на еден легионер побарај го во темава ќе го најдеш
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Subotičanin, pripadnik Legije stranaca, poginuo u Avganistanu

| 15. 11. 2011. - 14:41h
17:21h
| Komentara: 23

Goran Franjković, rodom iz Subotice, poginuo je u Avganistanu kao pripadnik Legije stranaca, javljaju francuski mediji.

Legionar Goran Franjković
"Franjković je ubijen pre nekoliko dana u napadu Talibana na francuski konvoj. Vojnik je smrtno ranjen u unakrsnoj vatri. Legionari su imali zadatak da obezbede konvoj koji je prevozio zalihe za avganistansku vojsku na severozapadu ove zemlje", saopštili su zvaničnici francuske vojske.

On je 76. francuski vojnik koji je stradao u misiji u Avganistanu. Njegovu fotografiju objavila je francuska vojna obaveštajna agencija SIRPA.

Kako piše na adresi (oefkia.blogspot.com) na kojoj se objavljuju podaci o poginulim stranim vojnicima i civilima u Avganistanu, Franjković je radio na uklanjanju mina i ručno pravljenih bombi.

Franjković se u martu 2010. priključio Legiji stranaca i u septembru iste godine raspoređen je u Avganistanu. To je bilo prvo njegovo učešće u nekom oružanom sukobu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i ministar odbrane Žerar Longe uputili su saučešće Franjkovićevoj porodici.

Odmah po dobijanju vesti o pogibiji legionara, reporteri "Blica" su otišli na teren u potrazi za više informacija o Franjkoviću i njegovom boravku u Legiji stranaca. Opširan izveštaj sa fotografijama biće spreman za sutrašnje štampano izdanje "Blica".

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/289723/Suboticanin-pripadnik-Legije-stranaca-poginuo-u-Avganistanu
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Животен сон да станам Легионер,ама изгледа нема да се деси тоа :(
добро размисли може да ти се оствари али влогот е голем (y)
нема работи кои не можат да се постигнат доволна е да имаш воља со неа се ќе постигнеш (y)
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Кој ти кажа дека е само за американските војници, точно е тоа дека предност имаат Американци но во неа можат да влезат сите без разлика на која нација припаѓаат, единствено не примаат муслимани во овааа компанија. А ЦИА ги најмува за нивните операции. И не можеме да ги споредуваме Блеквотер и Легијата бидејќи двете се разликуваат. Легијата служи за операции на фронт каде се водат тешки фронтовски борби, десанти на непријателки територии и сл. додека Блеквотер припадниците служат за чување на разни објекти, касарни, амасади, бодигарди, патролирање по улици и сл. Тие ретко се вклучуваат во борба единствено ако се нападнати за да возвратат.

Еве како изгледа еден платеник на Блеквотер


А еве како изгледа еден Легионер


Само споредете ги овие двајца и ќе заклучите кој за што е наменет.
види вака... и двајцата во раце држат пушка, исто така работат за плата и платени се да убиваат, да извршуваат наредби без да коментираат, така да нема никаква разлика помегу двајцата...
можда си го поледнал документарецот за легионерите, ако не погледај го....Warriors of The French Foreign Legion
 
S

Shellshock nam67

Гостин
http://forum.crveneberetke.com/viewtopic.php?f=15&t=82
еве едно патешествие опишано од еден српски легионер, низ што се поминал низ долготрјната и макотрпна обука во Легијата
--- надополнето: Nov 18, 2011 8:39 PM ---
види вака... и двајцата во раце држат пушка, исто така работат за плата и платени се да убиваат, да извршуваат наредби без да коментираат, така да нема никаква разлика помегу двајцата...
можда си го поледнал документарецот за легионерите, ако не погледај го....Warriors of The French Foreign Legion
сака да ти каже дека платениците од блаквотер се лесно наоружани без панцир и без шлем значи тие пред се вршат обезбедување на комплексот тоа им е целта.
Легионерите се тешко наоружани и тие се изложени дирекно на фронталната линија со непријателот борба гради во гради има и тоа како разлика
 

Kajgana Shop

На врв Bottom