Интересна случка со банкомат

Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.578
за време на СФРЈ имав на поштенска штедна книшка минус ( не голем, околу 300 ју денари)... ме викнаа со дописница да дојдам да го покријам :D
.. го платив бидејќи беше грешка, т.е. навистина сум ги земал тие пари, ама службеничката згрешила во математиката, одзимањето.
Но имаше друг карактеристичен случај. Нели на шалтерите пишува ПРЕБРОЈ ги парите, рекламации не се примаат. Е сега некој доцна попладне подигнал 80 ју динари, смешна сума, ама благајникот утнал и му исплатил 8000 ју динари, а никаде немало на хартија таква сума. Кога во 7 вечер се срамнувал, благајникот видел дека има минус 7920 ју динари, и почнал да бара исплатни налози со мала сума. Го нашол налогот со 80 ју динари и со кола одма дома кај човекот притисок да ги врати парите што му фалат на благајникот. Ама овој не признава дека земал пари, а благајникот нема ништо написмено. Потоа почна благајникот да бара врски да го притиска граѓанинот преку директорот кај што работел граѓанинот, незнам како стана епилогот. Но правно граѓанинот е во право, а може и самиот благајник да ги даде парите на друг без документ и да измисли приказна. Е сега ако се снима на шалтер и се гледа колку пари земаш, ама ако ги броиш банкнотите, може и е некој доказ, но пак не е правен.
Имаше случај во комшии, жената подигала од банкомат повеќе пари и и дал 1000 денари помалку ( една илјадарка)... банката не признавала, требало кога се земаат парите од банкомат да се бројат банкнотите една по една спрема камерата !! Затоа само ситни пари од банкомат. Јас имав случај од банкомат на Прокредит банка, од времето кога даваа и стотки, да ми даде 3-4 стотки пеглани (фалсификувани)... веднаш забележав и влегов внатре ми ги смени со други банкноти... нема крај со овакви работи, треба отварање очи.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
Од стопанска не може од банкомат да се извадат сите 2800 ден? Колку им е најмалата сума?
 
Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Од стопанска не може од банкомат да се извадат сите 2800 ден? Колку им е најмалата сума?
Апоен од 100 денари е најмалата банкнота во банкоматите во стопанска банка, можела сите 2800 денари да ги извади од банкомат.
 
Член од
20 јуни 2015
Мислења
5
Поени од реакции
0
rabotata e sto ne znaev deka moze da se izvadi do 100 denari od kartickata na brat mi koga vadev on ima od komercijalna i tamu do 500 denari samo moze minimalno vadenje i zatoa cela ovaa rabota vaka izleze
 
А

Атлантист

Гостин
Да и јас имам доживеано обиди за измама од банкарски службеници иако се ваделе дека згрешиле. Се прашувам што се случува со пензионерите, ако со мене вака постапуваат.

Прв случај уплаќав поголема сума на книшка со намера подоцна да ги орочам. Наместо уплата службеничата ми подметна исплата на истата сума која што не ја приметив и ја потпишав. Среќа што видов во книшката дека ми ја одбила сумата наместо да ја додаде. И се разбира ја исправи грешката, но ако го напуштев шалтерот не верувам дека ќе можев да си ги вратам парите. Ова ми се случи пред повеќе години во Стопанска банка во ГТЦ.

Друг случај во Комерцијална банка во централата, ми исплаќа половина од сумата и тоа во 500-тки. Не знам што мислела, а пред тоа имавме мала расправија, наводно поради тоа згрешила.

Со банкомати имав еден карактеристичен случај кога човекот пред мене ми побара помош за да повлече пари и банкоматот се блокира. Сепак успеа да си ја земе картичката но не и парите. Отидов со него на друг банкомат во близина и гледаме нема пари на картичката. Потоа отиде во филијалата на банката, како што му објаснија требало да оди во централната банка за да му ги вратат парите.
 
Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
zdravo jas sum nova na forumov vcera mi se sluci nesto nevobicaeno bev da izvadam nova debitna karticka i normalno bev da ja aktiviram na bankomat . na smetka imav 2800 i podignav 2000 a ostanatite pari -800 denari pojdov da gi podignam vo banka so transakciska za da ne gi rasitnuvam parite -2000. vo bankata deckoto na salter mi isplati 2800 mu rekov sigurni ste deka se tolku toj mi rece da da potpisete se i mi gi dade parite .sega ne znam sto da pravam so parive stavena sum vo nezgodna situacija ne po moja vina ,sovet ?
Ќе одиш ќе уплатиш 2000 на сметка, и ќе бидеш на 0. Или ќе чекаш да имаш прилив на сметка и сами да се покријат тие 2000 ден. Но ако немаш некој редовен прилив за некој месец може да ти стигне некоја опомена да одиш да си го подмириш долот, и остај некој денар на сметка за воденје на трансакциона сметка зошто и за тоа може да се влезе во минус за некои 20 денари.
 
Член од
20 јуни 2015
Мислења
5
Поени од реакции
0
ovaa nedela treba da mi pustat plata verojatno ke gi odbijat tie pari od smetkata . Vi blagodaram od se srce na site sto mi pomognavte:love:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom