Знаеме ли што јадеме и зошто не? (Декларациите во Македонија)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
Кај нас институциите по обичај доцнат или воопшто немаат абер ни од контрола ни од известување дали е ова тврдење точно. Само еднаш сами најдоа листерија па не ја најдоа па ја изгубија...

Српските медиуми тврдат дека лебот Тонус лажно се рекламира, ја чекаме реакцијата на македонските органи
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.502
Поени од реакции
14.677
Кај нас институциите по обичај доцнат или воопшто немаат абер ни од контрола ни од известување дали е ова тврдење точно. Само еднаш сами најдоа листерија па не ја најдоа па ја изгубија...

Српските медиуми тврдат дека лебот Тонус лажно се рекламира, ја чекаме реакцијата на македонските органи

Го увезуваат овој и кај нас. Но, има и наша фирма што некое време прави тонус леб. Јас го купував неколку пати и престанав, премногу солен за мој вкус и за она што треба да биде вкус за еден леб.

Според она што е на декларацијата и она што јас го јадев, не ми се вклопува нивото на натриум и соли ама може и до мене е проблемот.

За останатиот дел околу оваа фрка деновиве и мене ме интересира. Мајка ми е дијабетичар и го јаде ама си прима најнормално терапија. Колку треба да си недуциран да оставиш медикаменти и да се ослониш на леб.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
B

Bafra

Гостин
Следниот пат кога некој ќе ги спомене ниските цени на храна во однос на платата кај нас, нека се сети што јаде
Загрижувачки откритија: Македонските граѓани јадат месо со фосфати и пијат микробиолошки контаминирано млеко
Сакајќи да заштедат на храна, забораваат дека поради лошата исхрана здравјето страда и после 10 пати поскапо ќе поминат на лекување.
Ама без памет и математика на долг рок нема напредок
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
ne znaeme shto jademe. Eve edno moe iskustvo od mnogute. Ednash kupiv germanski mast, i doma staviv da se prevrie masta. I cekajci go masta da se prevrie slucajno sum zaspal, i masta otkako se prevri pocnal da gori. I potoa jas se razbudiv i go trgnav masta nastrana. I posle koga go vidov vo tavata imase edna crna gusta smesa kako katran, kako nafta ili kako kolomast pocrnat onoj sto se stava na mesalkite za beton. Ili pak kako majonez no so crna boja, ete takva rabota izleze od germanskiot mast. Plus taa crna smesa imase masa ako ne 3 cetvrtini, 2 cetvrini imase od taa mast shto ja staviv da se prevrie. Znaci skoro celo parce mast sto go staviv da se prevrie sodrzi od taa crna cudna smesa. Mene me cudi ne samo toa, sto bese taa crna smesa, tuku i toa kako e mozno masta otkako ke se stopi( ke se napravi vo tecna sostojba) i od tecna sostojba da se napravi vo tvrda, gusta sostojba kako majonez ( taa crna smesa sto izleze). Znaci imaat mnogu raboti sto se skrieni i ne gi znaeme. Bog da ni e na pomos.[DOUBLEPOST=1481605367][/DOUBLEPOST]
И ти ова дури сега го сфати, бе другар? Овие „процеси“ се одвиваат со години веќе... нажалост, теориите на заговор дека фармацевтските компании сакаат да не направат зависни од лекови станаа реалност уште одамна.
uste otkako pocnaa da gi vadat potrbnite i esencijalnite raboti od vo hranata demek ova bilo stetno ona billo stetno. Pa potoa izvadija hrana za pobrzo zaboluvane, so hemuski elementi ili pak gazirani napitoci koi gi vadat potrebnite ellementi od covckoto telo kako sto se zelezo, magnezium, cink i tn.[DOUBLEPOST=1481605620][/DOUBLEPOST]
1. А си слушнала за генетски модифицирани растенија ? каде што за поголеми приноси лабораториски се прави сосем трет нов вид на семе за растението кое што после вегетаријанците го конзумираат, плус стави тука дека истите растенија се прскаат со еден куп хемикалии повеќе пати па ако не се лажам и за да издржи подолго време (пр јаболкото) има посебни препарати итн. Сигурно не сите вегетаријанци имаат место и услови за сами да си произведуваат храна. 2. Значи зборуваме за конзумирање на месо во нормални количини во спротивно што било друго да претераш нема да ти биде добро, инаку да познавам луѓе кој цел живот конзумираат месо па имаат 80+ години и скоро никакви проблеми. А ако не си знаел/а и мастите се потребни на човековото тело, инаку постојат и екстремни случаеви баш го даваа на телевизија човек од Србија конзумира со години по 1+ килограм месо свинско мрсно па човекот никогаш не посетил лекар.. нормално ова е редок случај сепак ете постои некаде.
inaku mastite se potrebni i za mozokot. Mozokot e sostaven 80% mast a ne voda kako sto kazuvaa.[DOUBLEPOST=1481606094][/DOUBLEPOST]
Месото што се пушта во малопродажба во Македонија, дури и кога го има поминато легалниот пат на процесот на производство, не е секогаш од сосема здрави животни, пишува дневниот весник „Вест“.


Во денешниот број весникот наведува дека некои од животните имаат рак на црниот дроб, други на цревата и други внатрешни органи, или пак се заболени од леукозни и и туберкулозни болести. Бидејќи не станува збор за заразни заболувања, при колењето на овие животни им се отстрануваат заболените органи и се уништуваат, а останатите делови од трупот кои не се метастазираат или не се зафатени од друга болест, се пуштаат во промет.
Според извештајот на Агенцијата за храна и ветеринарство, за заклани животни и добиено месо лани ветеринарните инспектори во легалните кланици во државата конфискувале над 481 тон заболени дропчиња и цели трупови. Најмногу неупотребливо месо и органи имало кај свињите и прасињата, над 48 тони. Закланите телиња биле речиси здрави, со само 151 килограм неупотребливо месо и органи, а од говедското нездраво било над три тона од месото и внатрешните органи.

Онколози за весникот велат дека не постои медицински доказ за тоа дека може да се добие рак ако се јаде месо заболено со карцином, но истовремено велат дека не постои ниту студија што го негира тоа. Апелираат да не се купува месо заклано по дворови, бидејќи тоа не го видел инспектор, ниту пак пред колењето некој ветеринарен доктор го прегледал животното.
Директорот на Клиниката на онкологија, д-р Милан Ристески предупредува дека опасност од пренесување на канцерогени клетки постои само кога месото што се јаде не е добро термички обработено.
Според онколозите, пишува весникот, можностите за заболување од карцином на дебелото црево се поголеми кај оние луѓе кои почесто и во поголеми количини јадат месо бидејќи секундарните жолчни соли кои се создаваат при разградувањето на храната подолго од вообичаеното се задржуваат во дебелото месо. Поради тоа и Светската здравствена организација препорачува црвеното месо да се јаде еднаш неделно.

+
Ги имате ли овие отровни производи дома?
Многу од производите кои ги користите во домот се опасни по вашето здравје, посебно доколку ги користите често и долг период. Кои од нив ги користиме најчесто, а не би требало? Време е да направите сериозни промени.


Пуканки за микробранова

Иако се вкусни, овие пуканки содржат штетни хемиски супстанци кои се поврзуваат со низа болести, вклучувајќи ги и најопасните - карциномите. Пуканките сами по себе не се штетни, посебно доколку ги подготвувате оние кои се органски одгледани и тоа на масло кое поднесува високи температури. Но, овие за микробранова треба да ги избегнувате.

Антибактериски сапуни
Триклосанот, хемискиот пестицид кој е составен дел од антибактериските сапуни, се поврзува со оштетувањата на штитната жлезда и хормоните, како и со разни инфекции. Наместо антибактериски сапуни, одберете ги обичните кои со редовна и правилна употреба ќе ги исчистат вашите раце одлично.


Хемиски отрови
Можеби си мислите дека не ги користите во вашето домаќинство, но размислете уште еднаш. Хемиските отрови се спрејовите против инсекти, средствата за чистење на печка, како и разните прашоци против мравки или лебарки. Сето ова е исклучително штетно и отровно, па подобро одберете природни производи кои ќе ја завршат задачата. Можеби ќе им треба повеќе време и се поскапи, но нема да ве разболат.

Облека која не се гужва
Идејата за облека која не мора да ја пеглате бидејќи не се гужва звучи одлично, но таквата облека е отровна. Содржи формалдехид кој лошо делува на здравјето и предизвикува разни болести, па дури и карцином. Подобро да ја земете пеглата во раце и да ја избегнувате ваквата облека.

Освежувачи на воздухот
Без разлика дали станува збор за оние во спреј или оние кои се приклучуваат на струја, освежувачите за воздух не се пријателски. Содржат низа хемикалии кои, замислете иронија - всушност го загадуваат воздухот. Овие хемикалии се поврзуваат со појава на карцином, астма, алергии и хормонални пореметувања. Наместо освежувачи за воздух, отворете ги прозорите и пуштете да влезе свеж воздух.

Садови за кои не се лепи храната
Садовите со дно на кое не се лепи храната се хит бидејќи лесно се чистат, но опасни се за здравјето. Содржат хемикалии кои се исклучително канцерогени и доколку ги користите подолго време можат сериозно да ви наштетат.
kauci i fotelji penata pa i platnoto od niv, imaat hemikalii za da ne mozat da se zapalat lesno. Tie hemikalii se mnogu stetni i koga covek ke sedne hemikaliite se rasprskuvaat vo vozduhot i covekot gi dise.
 
Последно уредено:
Член од
6 декември 2014
Мислења
97
Поени од реакции
6
=1483558525][/DOUBLEPOST]
Јас си јадам 80% домашна храна, едино леб, овошје и зеленчук шо купуваме, ама во лето и тоа е од бавча, па процентот можда оди и до 100 % :D

шо подразбираш под домашна храна,дали тоа значи дека имаш дома кокошки,свињи,крави образложи па да знам
 
Последно уредено:
Член од
15 март 2013
Мислења
954
Поени од реакции
620
Има ли некој да ги пише штетните емугулатори овде ? Јас ги имам напишано ама неможам да сликам сега. Веројатно ги има на нет па може да си побарате.
Кога ќе видите што јадете и кои емугулатори се присутни на производиве кај нас ќе ви се стемни. Лошо е што и на скапите работи се прават малверзации и тоа големи.

Треба да се поднесе петиција до веро да донесат од палетата на SPAR производи
Јас си земам од Грција постојано кога одам.Таму е се сигурно и проверено со сертификати.

Кај нас храната е прескапа. Немаме никаков квалитет, и се бутка најѓубрето.
Ги немаме лидл, SPAR и останати кои во вакви земји во транзиција и те како се потребни.
Таму навистина има квалитет и добра цена.

Да не зборам кој ќар зема тинекс со овие нивни навидум италијански производи.
Секој производ на кои се они увозници се со ќар од 100-200 % ќар.
Лично ги имам погледано документите и споредно. Коса од глава ми се крена:(
 
Последно уредено:

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.659
Поени од реакции
6.525
ne znaeme shto jademe. Eve edno moe iskustvo od mnogute. Ednash kupiv germanski mast, i doma staviv da se prevrie masta. I cekajci go masta da se prevrie slucajno sum zaspal, i masta otkako se prevri pocnal da gori. I potoa jas se razbudiv i go trgnav masta nastrana. I posle koga go vidov vo tavata imase edna crna gusta smesa kako katran, kako nafta ili kako kolomast pocrnat onoj sto se stava na mesalkite za beton. Ili pak kako majonez no so crna boja, ete takva rabota izleze od germanskiot mast. Plus taa crna smesa imase masa ako ne 3 cetvrtini, 2 cetvrini imase od taa mast shto ja staviv da se prevrie. Znaci skoro celo parce mast sto go staviv da se prevrie sodrzi od taa crna cudna smesa. Mene me cudi ne samo toa, sto bese taa crna smesa, tuku i toa kako e mozno masta otkako ke se stopi( ke se napravi vo tecna sostojba) i od tecna sostojba da se napravi vo tvrda, gusta sostojba kako majonez ( taa crna smesa sto izleze). Znaci imaat mnogu raboti sto se skrieni i ne gi znaeme. Bog da ni e na pomos.[DOUBLEPOST=1481605367][/DOUBLEPOST]
uste otkako pocnaa da gi vadat potrbnite i esencijalnite raboti od vo hranata demek ova bilo stetno ona billo stetno. Pa potoa izvadija hrana za pobrzo zaboluvane, so hemuski elementi ili pak gazirani napitoci koi gi vadat potrebnite ellementi od covckoto telo kako sto se zelezo, magnezium, cink i tn.[DOUBLEPOST=1481605620][/DOUBLEPOST]
inaku mastite se potrebni i za mozokot. Mozokot e sostaven 80% mast a ne voda kako sto kazuvaa.[DOUBLEPOST=1481606094][/DOUBLEPOST]
kauci i fotelji penata pa i platnoto od niv, imaat hemikalii za da ne mozat da se zapalat lesno. Tie hemikalii se mnogu stetni i koga covek ke sedne hemikaliite se rasprskuvaat vo vozduhot i covekot gi dise.
Брат, ти загорел путерот, што се чудиш толку?![DOUBLEPOST=1483564943][/DOUBLEPOST]
=1483558525][/DOUBLEPOST]


шо подразбираш под домашна храна,дали тоа значи дека имаш дома кокошки,свињи,крави образложи па да знам
Да, точно така ;)
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
Брат, ти загорел путерот, што се чудиш толку?![DOUBLEPOST=1483564943][/DOUBLEPOST]
Да, точно така ;)
jas znam deka zagorel puterot no jas znam kako zagoruva vistinski organski mast posto nie imavme domasni zivotni. Ova zagoruvanje bese pocudno. Masta koga ke se stopi se pravi tecen neli, e ova me cudi kako od tecna sostojba se pretvorilo vo potrvrda sostojba kako majonez. Znaci isto koga stavas majonez so lazica na cinija, taka bese sobrana taa smesa od puterot. Vo organsiot mast pocrnuva no ne se pravi kupce nasobrano kako da si stavil lazica majonez.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.273
Има ли некој да ги пише штетните емугулатори овде ? Јас ги имам напишано ама неможам да сликам сега. Веројатно ги има на нет па може да си побарате.
Кога ќе видите што јадете и кои емугулатори се присутни на производиве кај нас ќе ви се стемни. Лошо е што и на скапите работи се прават малверзации и тоа големи.

Треба да се поднесе петиција до веро да донесат од палетата на SPAR производи
Јас си земам од Грција постојано кога одам.Таму е се сигурно и проверено со сертификати.

Кај нас храната е прескапа. Немаме никаков квалитет, и се бутка најѓубрето.
Ги немаме лидл, SPAR и останати кои во вакви земји во транзиција и те како се потребни.
Таму навистина има квалитет и добра цена.

Да не зборам кој ќар зема тинекс со овие нивни навидум италијански производи.
Секој производ на кои се они увозници се со ќар од 100-200 % ќар.
Лично ги имам погледано документите и споредно. Коса од глава ми се крена:(
Па како Орце, Тинекс, Рамстор и Веро ќе лапаат пари?
Дали ти си мислиш дека они не фрлаат кеш на Груевски за да не ги пушта овде таквите како Лидл?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
што се увезува во централна и источна европа. На нашиве им текнало вакво нешто?

Западот испорачува шкарт храна на истокот од Европа

оригиналниот текст
Multinationals fobbing us off with inferior food, says Bulgarian minister
Bulgaria has become the latest eastern European state to accuse multinationals of selling food of a lower quality in their country than in the west, and has launched a pan-European taste-test to prove its case.
The country’s minister for agriculture, food and forestry, Rumen Porozhanov, said experts had been sent to buy well-known food and drink products in western supermarkets.
“Next week, we will buy identical products that are sold on the Bulgarian market by the big chains and then the analysis will start,” he added.
It is claimed that major food companies are using poorer-quality ingredients in products sold in central and eastern Europe than in Germany, Austria and the UK, among others.
The newly elected Bulgarian prime minister, Boyko Borissov, appeared to attribute the alleged differences in quality to the legacy of the cold war, in comments following a special sitting of the Bulgarian cabinet.
“This is unacceptable and insulting,” he told reporters on announcing a review. “Maybe this is a remnant of apartheid – for some, food should be of higher quality, and for others, in Eastern Europe, of lower quality.”
Included in the analysis being undertaken by the Bulgarian food safety agency are popular chocolate, dairy and meat products, non-alcoholic beverages, juices and baby foods.
Bulgaria’s ombudsman, Maya Manolova, has also reportedly approached Věra Jourová – the European commissioner for justice, consumers and gender equality – about the issue.
It is unclear what evidence Bulgaria has for its claims.
When asked for an explanation, a spokesman for the Bulgarian food safety agency said: “Actually, we are still collecting samples to conduct the research. We cannot declare results right now. Now our experts are sampling..”
He said the results of the research would not be available until 30 June.
The complaint, however, follows similar allegations from the governments of the Czech Republic, Hungary and Slovakia. All four countries are members of the European Union.
Hungary’s food safety authority claimed in February to have discovered that Nutella sold in Hungarian supermarkets is not as mellow as the brand in Austria, for example.
The spread’s Italian maker, Ferrero, has strongly denied there is any difference in quality.
A study published by the Slovakian government in April alleged that the main differences in various products were related to:
  • The proportion of fats.
  • The different content of meat.
  • The addition of artificial sweeteners instead of natural sweeteners.
  • The substitution of colouring and artificial fruit aroma for real fruit.
When ordering a review in his country, the Czech agriculture minister Marian Jurečka claimed: “Where some products are concerned, we have turned into Europe’s garbage can.”
The suspicion that products sold in eastern Europe are inferior to those in the supermarkets in the west has long had a firm hold in the public imagination in the Visegrád group countries (the Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia).
And the suspicion has been one of the weapons used by the Hungarian government led by Viktor Orbán to attack Brussels.
The latest flurry of accusations builds on complaints first made in 2011 by the Slovak association of consumers.
The European commission has largely dismissed the complaints, noting that multinational companies are free to adapt their products to different markets as long as EU laws on labelling and safety are respected.
 
Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Интересна компаративна анализа на хрватската Агенција за храна за разлика во квалитетот на храната меѓу хрватскиот и германскиот пазар.

Сумарно, испитувањето извршено од хрватската Агенција за храна покажува дека само кај 4 од 26 тестирани производи, немало разлика ни во квалитет ни во цена. Кај 54% од производите имало разлика во квалитет, додека над 60% од производите во моментот на купување биле поскапи на хрватскиот пазар.

Како примери се издвојуваат виршлите Вуди, кои за хрватскиот пазар се направени од т.нр. механички откостено месо, кое според прописите на ЕУ не смее да се означува како месо. Истите овие виршли на германскиот пазар се произведени од право мисиркино и пилешко месо. Плус, производот од хрватскиот пазар содржи адитив полифосфат, а во анализите се откриени и разлики во боја, вкус и текстура.


Кај детската храна на Хип - ориз со морков и мисирка, верзијата за хрватските купувачи содржела значително помал дел на зеленчук и поголем дел на ориз отколку германскиот производ. Исто така производот за Хрватска немал воопшто компир. Кашичката во Хрватска била 54% поскапа отколку во Германија.

Нутела купена во Хрватска содржи сурутка како поевтина суровина и помал процент на млеко, додека во Германија таа е изработена само од млеко. Производот за хрватски пазар бил посветол и наместо арома на лешник имал арома на какао.

Кај овошните јогурти на Активиа утврдено е дека во Хрватска има повеќе шеќер и помалку јагоди.

Освен храна, најдена е значителна разлика кај прашокот за алишта Ариел, кој купен во германски маркет има значително посилно дејство на пониски температури (40 степени).

Производи што се покажале дека се идентични на двата пазари и по квалитет и по цена се: Хепи деј 100% сок од портокал, Ред бул, Барила шпагети и Ленор омекнувач. Идентични по квалитет, ама поскапи во Хрватска биле: Принглс, Колгејт и Рио маре туна во маслиново масло.

Единствен производ што бил поквалитетен во Хрватска е Харибо Хепи-кола, кој во Германија има повеќе шеќер од декларираното.

Извор: https://off.net.mk/vesti/razno/isto-e-ama-ne-e-isto
А оргиналниот текст кој има повеќе детали, може да се прочита тука: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/KAKO-NAS-PRAVE-BUDALAMA-Jedemo-Nutellu-od-sirutke-i-hrenovke-koje-ne-bi-smjeli-zvati-mesom

Ова е за хрватскиот пазар, а за кај нас којзнае каква е реалната состојба.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
Не е веќе само мит: Прават Nutella за богати и за сиромашни
Комесарката за правосудстсво и потрошувачи Вера Јурова се вклучи во борбата против праксата на големите концерни да нудат два различни производи во исто пакување: еден за „богатите“ и друг за „сиромашните“ во ЕУ.
Унгарската служба за контрола на прехранбени производи во февруари годинава објави истражување во кое биле опфатени 24 различни концерни и кај кои биле најдени разни неправилности.
Унгарската Nutella на производителот „Ferrero“ била „помалку кремаста“ од австриската, Coca Cola имала „помалку изразена арома“, а во инстант супите на „Кnor“ имало 20 отсто помалку содржина, иако пакувањето било идентично.


Среќа ние сме биле во јаките економии па го немаме овој проблем
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.330
Поени од реакции
4.895
Купив Choco 7 Days.
При првото каснување кроасанот делува невообичаено сув.
IMG_20180116_153410.jpg

Проверувам датум на производство/Рок на употреба
IMG_20180116_153450.jpg


Ниско македонче, нискоооо
Да гребеш Даум на употреба за да прикриеш Истечен рок треба да си ептен......
 

Kajgana Shop

На врв Bottom