Затворска индустрија-private prison industry

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Нов вид на ропство кое е најраспространето во САД -каде затворските комплекси располагаат со сопствени веб ресурси , брендови, долгорочни договори со рекламни, градежни, прехрамбени компании , со сопсвена вооружена стража...
За нив е доста привлечна оваа индустрија од проста причина што ги користат затворениците( новите робови) кои се малтене приковани на своите места, без право на избор, извршуваат работи за што се „платени„ по 17 центи на час, па можеби и до – по 1 долар во денот. При тоа работниците не протестираат, немаат право на користење одмор што е толку погодно за работодателите и сопствениците на крупните компании - и овој затворски бизнис процвета- на сите им се посака да имаат робови! почнале со изградба на нови и нови затвори , активно се приватизираат државните затвори , се склучуваат разно разни договори
Големите компании се во трка за склучување договори со америчките затвори. - IBM, Boeing, Motorola, Microsoft, AT & T, Wireless, Texas Instrument, Dell, Compaq, Honeywell, Hewlett-Packard, Nortel, Lucent Technologies, 3Com, Intel, Northern Telecom, TWA, Revlon, Маки, Пјер Карден, Target Stores Vicroria Secret, Nordsrom, - дел од нецелосниот список. Произведуваат се: од долна облека од “Victoria’s Secret” до делови за авионски компании.

Таквите коорпорации, како, например, AT&T, целосно се заинтересирани за процветување на овој тип затворски бизниса. Затворениците плаќаат за телефонски разговор 6 пати повеќе , отколку останатите.
Но, за тоа да им процвета овој бизнис неопходно е , затворите да им се преполни . па дури и приватните затвори склучуваат договори со државата каде бараат 90 до 100% заполнетост со престапници -затвореници и тоа за 20 години.!!:eek::eek: и сега претставете си како е можно во тие држави на Америка да најдете објективен - праведен судија:facepalm:

колку за представа:
- од 1990 до 2009 бројот на затвореници пораснал за 1600%
- во затворите во САД има повеќе од 2-х милиони затвореници, што е многу повеќе од било која држава . Ко, за пример,пола милион има помалку дури и во Кина, население што е 5-х повеќе отколку од САД.
Уште повеќе засилени им се и казните - во 13 нивни држави дејствува законот «три ударци», по кои на затворениците им се накалемуваат плус години затвор и тоа за секој престап одделно Пример -случај , кога за кражба на автомобил и два велосипеда осудениот добил 25 години затвор :cenzura::facepalm:
Плус си имаат и можност за импорт на затвореници.ако затворот им е преполн, вишокот затвореници можат да си ги експортираат. Можат да си ги изнајмуваат и празните ќелии- битно да им е се фул

повеќе прочитајте на http://www.globalresearch.ca/the-prison-industry-in-the-united-states-big-business-or-a-new-form-of-slavery/8289
 

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Како што имам читано по некои странски (повеќето американски) форуми (не политички медиуми или рекламни страници, туку форуми за рандом ствари), американчето се спрема за граѓанска војна, а не е ни чудно. Капитализам + робовладетелство + 90% од населението вооружано со огнено оружје = војна. Според мене дали ќе издржи уште 10 години да не се растури. Значи во Индија малолетници краделе и викале дека се полнолетни само за да одат во затвор, бидејќи има поубаво јадење од дома. Ова испадна покатастрофално од турски затвор и од времето на фараоните...
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Нов вид на ропство кое е најраспространето во САД
За мене не е проблем концептот, напротив мислам дека е добар принцип праксата да се натераат криминалците да заработуваат за лебот што го јадат. Наместо сите другите од општеството да им плаќаат престој и јадење на тие што најмалку го заслужуваат тоа.

Дури и покажаниот пример со драстични казни не ми изгледа проблематично:
кога за кражба на автомобил и два велосипеда осудениот добил 25 години затвор :cenzura::facepalm:
Не можам да чуствувам жал за некој што краде автомобили. Јас, како некој што нема намера да краде и да ги крши законите, подржувам строги казни за криминалот. Верувам кога малку ќе размислат, повеќемината ќе се согласат со оваа логика.
На крајот на краиштата, целта е да се спречи криминалот а не да се направат казните поприфатливи. Немој да крадеш автомобили (и велосипеди) и нема да одиш во затвор... не знам за вас, ама мене ова ми звучи како многу едноставен избор! :)


Но сега доаѓа проблемот со праксата во реалноста. Државата, и пред се општеството во САД се екстремно корумпирани на највисокото ниво на власта.
Тој факт во комбинација со строг казнено-поправен систем кој е конципиран да прави профит, доведува до опасност невини луѓе да го јадат стапот.

Тоа е проблемот.
Инаку концептот на евтина затворска работна сила е добар концепт. Се разбира, само ако државата и општеството не се корумпирани. Во тој случај не би требало невини луѓе да заглават во затвори само за да се обезбеди доволна количина од затвореници заради нивната евтина работна сила.



... американчето се спрема за граѓанска војна, а не е ни чудно. Капитализам + робовладетелство + 90% од населението вооружано со огнено оружје = војна.
Ова е причината за новите строги закони за огнено оружје кои забрзано ги носат во САД (која патем, забрзано станува полициска држава).



Не отварајте вакви теми, не давајте идеи......
И без тоа имаме преполни затвори со криминалци, пропалитети и џаболебари. Нека ги спрегнат да работат нешто наместо да прават ѓезмиња по келиите. ;)
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Добро филмче...
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Две различни теми се провлекуваат во самиот наслов на темата ( а и во водедниот пост) :

1. Затворска индустрија
2. Приватни затвори

Окулу “затворска индустрија“ апсолутно сум ЗА.
Треба да работат, треба да бидат минимално платени. Нека се употреби и зборот “робови“, ама лично не гледам ништо лошо во тоа да некој криминалец работи општествено корисна работа, од тешка физичка работа, како копање канали за тешки криминалци, па до лесна општокорисна работа, како помагање во пензионерски домови, противпожарни друштва, за некои кои заглавиле затвор поради ситна измама, сообракајки и сл.
Или затворот да рента затвореници на заинтересирани фирми кои би му плаќале надомест на затворот.

Ама, добар дел од ова постои и кај нас. Идризово има земјоделски комплекс каде затворениците одгледуваат крави, произведуваат млеко, имаат земја што ја обработуваат, имаат столарска работилница каде изработуваат разни производи шти ги продаваат. Мислам, можеби и грешам, дека и фирма може да изнајми работници од кај нив

За втората тема, приватни затвори, апсолутно сум ПРОТИВ.
Секаде каде што се работи за приватен бизнис, има само еден интерест : ПАРИ. Газдата на тој затвор нема да го интересира ништо освен профит. Може да заборавиме на воспитни мерки или социјализација на бивши осуденици. А се кладам дека наеднаш бројот на сторители на кривични дека ќе се “зголеми“ и казните ќе се покачат.
Мислам дека само во Америка постојат приватни затвори, како најкапиталистичка држава, ( и најслободната зенја ) нели, и еве како изгледа сликата на број на затвореници по број на жител


Не дај боже да дојде кај нас вакво нешто. Затоа и беше иронично пишано не давајте идеи.
 
Член од
10 јули 2014
Мислења
86
Поени од реакции
36
Zatvorite kaj nas se vekje privatni glavni akcioneri s mijalkov i albanska mafija. Za pari vo idrizovo polesno se naogja sekoja droga, prostitucija, sekakva hrana, mobilni, internet i sto ti dusa saka. Barem vaka danok kje plakaat.

Gesendet von meinem GT-S6310N mit Tapatalk
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Ако е точно пишувањево, комшиите растураат со затворска индустрија

U Hrvatskoj zatvorska ekonomija cvjeta
Od rada zatvorenika u hrvatskim kaznionicama i zatvorima tijekom prošle godine ostvaren je prihod nešto veći od 33 milijuna kuna. Od toga je oko tri milijuna pripalo zatvorenicima u obliku naknade za rad, pa je izgledno da su kaznionice i zatvori poslovali s dobiti, odnosno bolje nego dobar dio poduzeća ili čak i država, koja stalno ima manjak u proračunu

No posebno se ističu 'radnička' prava zatvorenika koja su više nego solidna u odnosu na radnike u vjerojatno dobrom dijelu naših poduzeća.

'Proizvodnja u zatvorskom sustavu nije usmjerena na dobit koliko na pripremu zatvorenika za život na slobodi.

Rad u zatvorskim radionicama, kako napominju, organiziran je u odjelima za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika. U sklopu njih zatvorenici obavljaju različite poslove: od obrade drva i metala, održavanja i eksploatacije kamena, a bave se i ugostiteljstvom, poljoprivredom i sličnim poslovima.

Tako, primjerice, Kaznionica u Lipovici-Popovači između ostalog proizvodi poljoprivredne proizvode kao što su paprika, rajčica, krastavci, krumpir, blitva, kelj, kupus, prokulica, luk, cvjetača, patlidžan, salata te jabuke, kruške, šljive i slično.

'Sukladno Pravilniku o radu i strukovnoj izobrazbi, popisu i opisu poslova zatvorenika te naknadi za rad i nagradi, zatvorenik koji radi ima pravo na naknadu za rad koja se obračunava i isplaćuje jednom mjesečno.
Naknada se obračunava za redovni rad, prekovremeni rad, rad na neradne dane i blagdane, smjenski i noćni rad.
Zatvorenik također ima pravo na godišnji odmor nakon 11 mjeseci neprekidnog rada te na bolovanje ako je bolestan.

Za rad u zatvorskim radionicama tijekom 2013. godine zatvorenicima je isplaćena naknada u iznosu nešto većem od tri milijuna kuna.
Prosječna naknada za rad iznosila je 615 kuna mjesečno, ali treba uzeti u obzir da se ne radi o poduzećima, već kaznionicama i zatvorima gdje zatvorenici imaju posebno uređen život.
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Hrvatima cvjeta biznis "iza rešetaka"

Hrvatski zatvori su od prodaje proizvoda i usluga koje proizvode zatvorenici ostvarili u prvoj polovini ove godine 1,9 miliona evra.

Trenutno je sedam odsto zatvorenika radno angažovano izvan kaznionica, 61 posto radi u zatvorima na pomoćno-tehničkim poslovima, a 32 procenta radi u radionicama poput poljoprivredne, metalske, grafičke i drvno-prerađivačke.
Najviše sopstvene prihode, imaju

zatvor u Lepoglavi - 601 hiljada evra,
zatvor u Valturi - 574 hiljade evra
zatvor u Požegi - 265 hiljada evra

Kaznionica u Valturi je jača od Lepoglave u prihodima od prodaje vlastitih proizvoda, i to mleka, mesa, povrća i đubriva. Zatvor u Lepoglavi je uspešniji u prihodima od usluga, među koje spadaju prodaja pića i priprema hrane, popravka i pranje automobila, zamena guma, izrada stolica i tov svinja.

***
Не знам дали некој има информација дали затворот во Идризово остварува сопствени приходи ?
Дали сеуште им работи фармата, земјоделското производтсво, столарска продавница ?
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
...незнам дали претпоставувате дека РОБОВИТЕ , доброволно и со радост оделе за робови??? А овде , ако се спомне робовладетелство , феудализам , многумина припаѓаат у транс...:):)
Агендите на глобалистичките свињи се баш тоа: 90% од човештвото кое ќе преживее селекција ... робови.. Операционализацијата на проектот е ствар на маштовитост , иницијатива , иновирање. Американските гледам пак предњачат со идеите.., а познато е огромен дел , ако не и апсолутно најголемиот на нововремените богатствата на англија, холандија , америка се баш од трговијата со робови и користењето на нивниот труд.:sneaky:
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Затвор како фабрика, работи во три смени се за извоз
Затворот во Ниш, Србија почна со изработка на електроделови за автомобили така што дневно затворениците изработуваат по 30.000 делови.

Дневното производство наскоро ќе се зголеми на 90.000, потврдуваат од затворот. Засега се работи 24 часа во текот на денот. Затворениците во погонот имаат 15 машини, а со набавка на нови ќе имаат 22 машини.

Целото производство е за извоз, а во затворот има и погон за текстил. Лани во тој погон се изработени производи во вредност од 45 милиони динари.

Освен ова, затворениците изработуваат и метални огради, мебел, клупи, сувенири, шаховски табли и кошници. Овој затвор има и свои стакленици за овошје и зеленчук, така што исхраната им е покриена, а она што е вишок се продава
 

Kajgana Shop

На врв Bottom