Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Е. Галкина. Кон прашањето за улогата на Велика Бугарија во етнополитическата историја на Источна Европа.

Studia Slavica et Balcanica Petropolitana. 2011.


Цитати плус некои појаснувања и корекции
''Не подлежи на сомнеж големата улога на подоцносарматските и други ираноjaзични племиња од Источна Европа во формирањето на средновековната бугарска државност.''

Нема како да е поинаку бидејќи самите прабугари се дел од подоцносарматските племиња.


''Археолошката култура на Првото бугарско царство се развива во голема мера на сарматски темели.''

Не треба коментар. На сите археолози им е добро познат факт.


''Краниолошките серии (од прабугарски некрополи во Дунавска Бугариja) се слични со оние од сарматските некрополи во Северен Кавказ.''

Па тоа е е нормално откако јадрото на прабугарите - главното царско племе Уногундури е населувало токму Северезопаден Кавказ (околу бреговите на реката Кубан и Азовско Море).


''Пенковската култура е хетерогена'' ...''Во денешно време повеќето историчари сметаат Пенковската култура за словенска и поконкретно на племенскиот сојуз на Антите.''

Самиот етноним Анти не е словенски. Антите се племенска унија од сармато - алански и словенски племиња.


''Тајна за изучување на Пенковската култура се јавува Пастирската населба (Пастырское городиште) на Днепар каде се откриени металуршки и керамички традиции кои немаат словенски корени. Во овоj археолоши локалитет се пронајдени 4 градби во форма на jурти и 6 полуземлjaнки кои немаат словенска припадност. Овие станови имаат директни аналози во куќички од Маjaцката населба оставени од Алани или блиски до нив етноси.''

Близките до Аланите етноси се Бугарите кои заедно со Аланите и Хазарите се во основата на Салтово - маjацката археолошка култура.


''Аналогии на пастирската керамика биле пронајдени не само во Салтово но и во Молдавија и во Бугарија (во Плиска столица на Дунавска Бугариja)'' ... ''В. В. Седов утврдува дека формирањето на Антскиот племенски сојуз e врз основа на асимилирано ираноjaзично население што е останато уште од Чернjaховската култура (но таквата асимилација на овој ирански компонент не се следи што зборува за можно мирен соживот).''

Иранскиот компонент всушност е сармато - алански кој особено не е чисто ирански зашто тука улога имаат и тохарски племиња кои мигрираат од земјите на денешна северозападна Кина кон Кавказ. Дел од оваа компонента (тохарската) се Бугарите, заедно со сродните Хазари и Берсили.


''Блиската интеракција на локалните уседнали жители по реката Дњепар со номадите од Северното Црноморие е докажано археолошки од материјалите на О. М. Приходнjук кој претпоставува дека овие поволни мирни сојузнички односи се утврдени во хронолошките и територијални рамки на Велика Бугариja VII в.''

Велика Бугариja e племенски сојуз доминиран од племето Уногондури што во овој момент потчинува Савирите (предците на Чувашите), Котрагите, Уногурите, Берсилите. Аланите во Централен Кавказ и Хазарите по источните делови на Кавказ и бреговите на Каспиското Море задржуваат својата самостојност и влегуваат во сојузни односи со Авари и Турки. Овие сојузи се насочени против бугарската држава и доведуваат до нејзиниот крај. Главното племе Уногундури предводено од Аспарух напушта Северозападен Кавказ и доаѓа кон Балканот.


''Пастирската култура има континуитет во Дунавска Бугариja - во Плиска, Добруџа, Разделна. Исто така таму се присутни и словенски артефакти поврзани со Пенковската култура Тоа дава основа на бугарските историчари да сметаат дека словенски и сармато - алански племиња од Дњепар од териториите на Велика Бугарија мигрираат на Дунав заедно со племето на Аспарух. Општо земено податоците од археологијата и антропологијата зборуваат дека хунските туркоjaзични елементи се мал дел од мигрантите на Дунав.''

Тука авторката греши како става Бугарите во групата на ''хунските туркоjaзични елементи''. Самите Бугари се дел од сарматските племиња од Кавказ, пред сè од тохарската комппонента на сарматите заедно со Хазарите и Берсилите. Хуните пак воопшто не се Турки, но тоа е друга тема.


''Етничкиот елит во Велика Бугарија бил се разбира бугарски. Но главното е огромното значење на Велика Бугарија за формирање на етничкиот идентитет на племиња, кои биле дел од нејзината структура. Едни успеале да задржат етничкиот си идентитет други вероjaтно после распадот на племенскиот сојуз прифатила етнонима на неговиот елит - Бугари.''

''Судејќи според археолошките податоци Бугарите на Дунав предводени од Аспарух припаѓале главно на северноирански и словенски племиња.''

Под северноирански треба да се разбира сармато - алански племиња.Северноирански не е точна и целосно коректно дефиниција за Сармати и Алани бидејќи во нивната комплексна етногенеза влегуваат и тохарски племиња заедно со Jaси (наследници на азиските Усуни - Wusun, познати во античка Европа како Jaзиги, предци на денешните осетинци кои се нарекуваат сами себе Аси, Оси) и Масагети.

http://suzhdenia.ruspole.info/node/3546#_ftnref47

Како заклучок може да се изведе дека соживотот меѓу Бугари и Словени при очигледна политичка и воена доминација на Бугарите не било нешто ново и непознато за двата народа.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Пеньковскаја_культура

http://www.archaeology.ru/Download/Tretyakov/Tretyakov_1971_Chto_takoe.pdf
 
Последно уредено:

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Не дека Миленко Неделковски е некаков експерт во историската наука кој заслужува коментар, но сепак треба да видиме дали неговите тврдења за Бугарите се вистинити.

Во една од последните емисии, тој тврди дека прабугарите се племе чии јазик се состоеше од само осум зборови. Тоа само по себе е смешно бидејќи и најпримитивните племиња како бушмените во Африка имаат илјадници зборови во јазикот.
https://www.youtube.com/watch?v=qb4Wf4AGYfY

Кажано накратко Миленко апсолутно самоуверено тврди дека Бугарите се примитивни дивјаци од турко-монголско потекло кои личели на Атила хунот - Бичот божји, имале јазик од осум зборови и не се разликувалe многу од дивите ѕверови.

Професионалните лингвисти и историчари веќе имаат различно мислење за темата (пра)бугари.

Кои се прабугарите ?
Каков бил нивниот јазик и дали навистина е целосно исчезнал ?
Што значат имињата на прабугарските владетели ?

Да дадеме зборот на професионалните лингвисти :


Сведоштва од ономастиката

Означени се источноиранските лични имиња во историската ономастика на Бугарите. Токму тие сочинуваат огромниот дел од не само во хуно-бугарскиот период, но и во периодот на Дунавска Бугарија, на пример :

Аспарух - Предложена е етимологија на основа на аланскиот збор *aspurg - раса легендарни коњи и е прикажана сличност со аланските имиња Аспарук, Аспаурук, Аспурак (Aspuraces) ''господар на бели коњи''.

Винех - што се толкува со вкупно иранското *wēn/win - гледам, wēnāk (името значи внимателен сo добар поглед)

Вунд - име на предводник на кавкаските Бугари споменат од ерменските хроничари. Произлегува од дигорското (осетинско) windæ - со репрезентативен и убав изглед.

Кардам - Предложена е етимологија од аланското *кард - меч и соодветното аланско и грузиско име Kartham. (треба да се додаде и општоиранското *ama - рака кон етимологијата предложена од авторот)

Крум - слично со името на владетелот на Хионитите во Согдиана - Грумбат.

Расате - од khotanese language rrāsāte - владетел по право.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_of_Bulgaria

Тервел - етимологија на базата на памирскиот збор terbiel - воспитан, со добри манири.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tervel_of_Bulgaria

Умор - од sogdian language xum`r [xumar] - подкрепа, надежда.

Кубрат - од општоиранското *xub - добро дело.


Сведоштва од лингвистиката

Источноиранските јазични реликти во прасловенскиот jaзик делумно наследени и во старобугарски многу пати се привлекувале вниманието кон себе.

старобугарски Бог' - од праиранскиот збор *baga - судбина. Во bactrian language bogo - Бог, parthian language baγ - God.

старобугарски гатати (плач) - во турански (источноирански) *gata - пеење, avestan language gaθa - пеење.

старобугарски кот'ц' (клетка, оклопна место) - од сарматскиот збор *kata - подземно, вкопано место.

старобугарски коумир, кумир - од осетинското гумери, гуымиры - џин, идол.

старобугарски крагоуи, прасловенски *korgujь (птица грабливка) - во алански jaзик *karg - орел од источноиранското *karkasa.

старобугарски к'нига, прасловенски к'нига - од сарматскиот збор *kunig, *kunuga - ракопис.

старобугарски мозг' мозок - avestan language *mazga, осетински mağz - мозок.

старобугарски скор', прасловенски *skor' брз - во осетински jaзик ск'æрын - гонам.

старобугарски ч'ртог', чертог, прасловенски *čьrtog' -од персискиот збор čār-tāg - четириаголен покрив, купола.

старобугарски шоум', прасловенски *šum' бучава - во осетински sym - звук.

Александар Шапошников; Етимологиja на jaзиковите реликти од Северното Црноморие; Институт по руски jaзик В. В. Виноградов Руска академија на науките; Дисертација за добивање на степен доктор на филолошки науки.

Jaзикови реликти од хуно-бугарски вид. стр 699

http://www.academia.edu/8949716/јазыковые_древности_Северного_Причерноморьја
 
Последно уредено:

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Една група амулети поврзани со миграцијата на Бугари од Кавказ кон Балканот.



Зарина Албегова
Амулети во форма на коњ и коњаник во Северен Кавказ и на реката Дон.

http://www.academia.edu/1851697/З.Х.Албегова_Царикаева_В.Б._Ковалевскаја._2012._АМУЛЕТЫ_В_ВИДЕ_КОНЕј_И_ВСАДНИКОВ_В_ПАМјаТНИКАХ_СЕВЕРНОГО_КАВКАЗА_И_СРЕДНЕГО_ДОНА
 
Последно уредено:

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
За потеклото на името Аспарух - географски и етнокултурни карактеристики

The Cambridge History of Iran. Vol. 3 (1), Part 4: Iran and her neighbours (Cambridge UP, 1983) by David M. Lang, Professor of Caucasian Studies, University of London

With regard to proper names, the situation in Georgia is more complicated, partly as a result of the Greek and Roman settlements around the Black Sea coastline. During the period under review, a number of Parthian and Sasanian names feature in the annals of Georgia, such as Varaz-Bakur, Parnavaz, Mihran and Farsman (Farasmanes), also Mihrandukht and Bakurdukht. Alongside these we encounter other Iranian names like Artag, Ksefarnug and Asparukh, which have more in common with the Iranian steppe world of the Scythians and Alans, which extended down into North Caucasia. Asparukh was one of the prominent viceroys (pitiakhsh) of Iberia about A.D. 200: it is interesting to find this name cropping up later as that of a famous Sublime Khan of the Bulgars, who migrated from the North Caucasus in the 7th century and invaded the Balkans in the reign of the Emperor Constantine IV (A.D. 680-81).



Intaglio sardonyx ring bezel of the pitakhsh (governor) Asparukh of Iberia, c. 200 A.D., 2 x 2 x 1.8 cm. From Armazi.
http://www.kroraina.com/caucas/asparukh_iberia.html
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.625
Поени од реакции
7.657
Во јазикот на јужните балкански Словени има најмногу ирански зборови, но има и чисто скитски како куче - dog[DOUBLEPOST=1461155946][/DOUBLEPOST]
Toгаш зошто велите дека куче е збор од бугарско потекло???

http://groznijat.tripod.com/b_lang/bl_double.html

На скитски куче е spako.

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/27_Scythians/ScythianWordListSourcesEn.htm

Овде имаш бугарски речник. За жал не е наведен зборот за куче, но затоа е наведен поимот кучиња како погрден назив (оimeklar).

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/Djagfar_Tarihi/Volume2/DjagfarTarihiV2P9En.htm

Најсродниот јазик на бугарскиот - чувашкиот за куче го користи зборот jytă.

http://samahsar.blogspot.mk/p/chuvash-english-dictionary_21.html

Oдлучете се!
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Toгаш зошто велите дека куче е збор од бугарско потекло???

http://groznijat.tripod.com/b_lang/bl_double.html
На скитски куче е spako.
Зборот *spaka - dog по потекло е западноирански, median language σπάκα ‎(“dog”), од западноиранските јазици влегува во ерменски aspak - dog.

Скитскиот збор за куче е *kuti - собака, словенскиот е пес.

О словаре Абаева
http://kladina.narod.ru/dremin/dremin.htm

Овде имаш бугарски речник. За жал не е наведен зборот за куче, но затоа е наведен поимот кучиња како погрден назив (оimeklar).

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/Djagfar_Tarihi/Volume2/DjagfarTarihiV2P9En.htm
''Джагфар Тарихи'' не е историски извор, тоа е фалсификат составен од Фархат Нурутдинов.
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.625
Поени од реакции
7.657
Зборот *spaka - dog по потекло е западноирански, median language σπάκα ‎(“dog”), од западноиранските јазици влегува во ерменски aspak - dog.

Скитскиот збор за куче е *kuti - собака, словенскиот е пес.

О словаре Абаева
http://kladina.narod.ru/dremin/dremin.htm



''Джагфар Тарихи'' не е историски извор, тоа е фалсификат составен од Фархат Нурутдинов.
Сепак, не одговори на прашањето зошто велите дека куче е збор од бугарско потекло, како што се тврди во делото на Петер Добрев. Фалсификат е тоа?:unsure:
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Сепак, не одговори на прашањето зошто велите дека куче е збор од бугарско потекло,
Се претпоставува по патот на логиката дека скитскиот збор - куче (кути) е влезен во современиот бугарски јазик од јазикот на прабугарите. Откако се знае дека не е словенски збор и не е автохтон значи најверојатно е прабугарски.

Од сите словенски јазици само во руски и бугарски (исто и во македонски) се среќава зборот куче. Во руски се среќава формата кутёнок - мало кутре и собака од иранското *spaka - dog. Словенскиот збор за куче е *пес.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Го има и во хрватски јазик како “куја“ а во српскиот е исто - кучка.
Во португалскиот (го имам слушнато во бразилски филм) е во иста форма - “кучка“.На хинди (санскрит) е “кутја“ што е скоро исто како кучка.
Така да сигурно не е прабугарски... :)
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.625
Поени од реакции
7.657
Се претпоставува по патот на логиката дека скитскиот збор - куче (кути) е влезен во современиот бугарски јазик од јазикот на прабугарите. Откако се знае дека не е словенски збор и не е автохтон значи најверојатно е прабугарски.

Од сите словенски јазици само во руски и бугарски (исто и во македонски) се среќава зборот куче. Во руски се среќава формата кутёнок - мало кутре и собака од иранското *spaka - dog. Словенскиот збор за куче е *пес.
древнобугарски: етх' [ eth ] – куче; dog
Инаку на пратурски куче е ɨt, а на чувашки jɨd'.

An Etymological Dictionary of Altaic Languages
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
древнобугарски: етх' [ eth ] – куче; dog
Тоа е календарски термин од азиски цикличен календар. Не е сигурно дали имињата на животните се целосно бугарски. Тоа е термин и ништо повеќе. И имињата на модерниот календар не се словенски - декември, јануари, јуни, септември. По истата логика излегува дека Словените се со римско потекло бидејќи користат римски имиња на месеците. Патем 90% од имињата на животните во овој календар се со индоевропска етимологија.

Цитираj авторот на овој реченик бидејќи повеќето примери дадени во него не се коректни.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.625
Поени од реакции
7.657
Тоа е календарски термин од азиски цикличен календар. Не е сигурно дали имињата на животните се целосно бугарски. Тоа е термин и ништо повеќе.
Што е тогаш сомор од цикличниов календар, стр. 14?

http://suvar.org/books/mudrak_o._a._zamyetki_o_yazihkye_i_kulyturye_dunayskikh_bulgar.pdf

Инаку, во сите туркиски јазици, за куче претежно се вели ит или ет. Зошто бугарскиот би бил исклучок?
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Што е тогаш сомор од цикличниов календар, стр. 14?
Сомор е скитски збор. Тоа е сигурно бидејќи се јавува во повеќе од една лингвистичка група од индоевропското семејство - балтска и иранска.

Т.В.Гамкрелидзе;Вjaч.Вс. Иванов
''Индоевропејскиј јазык и индоевропејцы. Реконструкција и историко-типологическиј анализ прајазыка и протокультуры'' стр 523
лит.(литвански) Sarmuö, sermuo ‘горностаj’(Mustela erminea) , Sarmonys ‘ласка’, латыш,(латвиски) semulis ‘горностаj
http://ksana-k.ru/?p=16

Middle Persian samōr and Parthian simōr.
سمور samūr The Scythian weasel or marten, the sable; also the fine skin or fur of that animal;
http://dsalsrv02.uchicago.edu/cgi-bin/philologic/getobject.pl?c.3:1:5992.steingass

Има и други примери во кои Мудрак греши бидејќи бара само сличности во туркските jaзици без дури да се сомнева дека постои друго можно потекло.

Шегор - вол, бик. Мудрак бара потеклото во туркското *sigɣr ', но зборот е скитски и влегува во алтајски јазици од соседните скитски дијалекти. Види книгата на Т.В.Гамкрелидзе;Вjaч.Вс. Иванов стр 519
''в том числе и в значении тотема восточных иранцев-саков (saka. скиф.), ср.осет.(осетински) sagолень’ при säka ‘ветвь’,сук’, др.-инд. säkhä ‘ветвь’, ср. рус. соха, сохатыј ‘лось’''

Дванш - зајак. Мудрак обидува да го спореди со турксото *tabɫ(ɣ)an кое звучно нема никаква врска со зборот дванш. Сепак како погледнеме кон sanskrit language наоѓаме зборот धावन dhâv-ana 1. running, galoping; от каде станува јасно какво е всушност потеклото на зборот дванш - иранско е и е поврзано со брзото трчање на животното.
http://dsalsrv02.uchicago.edu/cgi-bin/app/macdonell_query.py?qs=धावन&searchhws=yes

Мудрак греши и со етимологијата на зборовите тох, теку и дохс.

Дохс е свиња. Има прецизни совпаѓања во иранските јазици (jaзгулемски / сариколски) во келтски tosg - a tusk; from the English.
http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb39.html

Теку не е птица, а овца / овен, коза од индоевропскиот корен *t’euk[h] ‘тјануть’, ‘вести’ лат. dücö ‘веду’
Т.В.Гамкрелидзе;Вjaч.Вс. Иванов
''Индоевропејскиј јазык и индоевропејцы. Реконструкција и историко-типологическиј анализ прајазыка и протокультуры'' Индоеврпски називи на домашните животни. стр 585

Овој календар настанал во контактната зона меѓу античките кинези, турките/монголците и скитите. Нормално е во јазикот на Скити, Сармати и Алани да има некаков процент зборови со алтаjско потекло како во туркските и монголските jaзици се откриваат голем број ирански и тохарски.
 
Последно уредено:
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
52
кутёнок :D те таков сбор нема у рушнјаците.
От дек'го измисли ова.
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
кутёнок
От дек'го измисли ова.
Словенските зборови - кутёнок , куче, собака се најблиски до скитското kuti, курдското kūčik и персиското spaka.

http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?basename=\data\ie\vasmer&first=6841&morpho=0&root=config

Старословенскиот збор - пес
http://www.classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Vasmer-term-9527.htm

собака
http://www.classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Vasmer-term-12404.htm
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom