Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Гагаузов напиша:
Чуповски цитира Сарафов /в'рховист/ неколко години след см'ртта на самија Сарафов /1907 г/...Тоја весник е от 1913 или 1914 г..това не са думи на Сарафов.
Много ти е елементарна л'жата...
И до ден днешен в б'лгарската армија нема офицери от друга националност, примерно турци
Кр'стьо Сарафов бил известен б'лгарин, а роднија му брат не бил б'лгарин, не знам как нормален човек може да верва на такива глупости.
Като Никола Карев, бил македонец, а роднија му брат Георги Карев бил б'лгарски кмет на Крушево през 1941-44 и убит без с'д и прис'да през 1948 като б'лгарин
За првото болдирано: Доказ дека НАЦИЗМОТ и ФАШИЗМОТ сеуште живее во Бугарија. Уште еден доказ дек Бугарија е Параноична држава која се плаши да признае дека има повќе етнички малцинства, доказ дека Бугарија е држава со граѓани од втор ред кои иако ги плаќаат истите даноци и ги извршуваат истите обврски кон државата некои работи не им се дозволени само зошто не се етнички бугари.

Само благодарејќи на вашите нацистички партии успеаа да бидат сите неонацистички партии во Eвропа да влезат во Европскиот парламент. ЕУ со сила си направи повеќе политичка отколку економска рак рана што туку така ве прими во своето јато. Следствено многу е јасно дека постои голема машиинерија за лоботомија во Бугарија чим турците, ромите и останатите малцинства меѓу кои се и македонците кои се ужат уште од мали нозе дека треба да бидат мазохисти во однос на бугарското мнозинство.

За второто болдирано, еве јас ќе ти кажам личен пример како е можно, таткото на Баба ми од прилеп имал двајца браќа, сите тројца родени во прилеп, едниот учи музички конзерваториум во Прага, и се преселува во софија каде што станува диргент на некој си таму од тие големите оркестри, себеси се смета за чистокрвен бугарин, ќерката негова исто така си се смета за чистокрвна бугарка. Другиот брат успеава да се вшмугне во дворот на Караѓоѓевиќ и дали ради финансиски или др. дпричини се декларира за србин, неговата ќерка сега себе си се смета за чистокрвна србинка и живее во белград. Таткото на баба ми останува во Прилеп се смета себеси за македонец како така и неговите 4 ќе рки се сметаат за чистокрвни Македонки и тоа никој неможе да им го спори, ниту братучедката од Србија ниту братучетката од Софија. Дали сега ти е јасно како можат двајца браќа да се чувствуаат различно на етничка основа или сеуште не е тоа сфатливо за твојот испран мозок дека секој мора да биде етнички ист со неговиот татако, мајка, брат или сестра?
 
Член од
24 февруари 2007
Мислења
8
Поени од реакции
0
Гагаузов напиша:
Чуповски цитира Сарафов /в'рховист/
Да ама вие го злоупотребуете зборот Врховист. Еве тука цитирам нешто за Врховниот комитет:

Многу е важно е да се спомене дека првиот ВМК, под раководсктво на Китанчев, не е великобугарска организација, туку организација којашто се бори за автономија на Македонија, ВМК станува великобугарска кога нејзин претседател станува Бугарскиот генерал Цончев. Целта на ВМК во тоа време е, преку чести навлегувања на чети во внатрешноста на Македонија, да се предизвика интервенција на Великите сили за исполнување од турска страна на познатиот чл. 23 от Берлинскија договор, со којшто на Македонија и се дава автономија. Командата на една од тие чети му е предадена на Борис Сарафов.
Една година подоцна, на петиот конгрес на ВМК, Сарафов е избран за претседател на ВМК. Додека тој е претседател, ВМК се претвара во организација што дава логистика на ВМОРО во внатрешноста - т.е. ВМК на ВМОРО му обезбедува инструктори, војводи, муниција, оружје, и д.р. До 1901 година Борис Сарафов работи во соработка и полно разбирање со раководителите на ВМОРО.
Во средината на 1901 година Сарафов го нарачува убиството на еден Романски новинар којшто шири пропаганда и клевети против ВМОРО. Односите меѓу Бугарија и Романија се затегнуваат, и Бугарската полиција го апси Сарафов. Додека Сарафов е во затвор, во ВМК (што дотогаш е организација што и помага на ВМОРО) се случува преврат, и на чело на организацијата застанува Бугаринот Иван Цончев, кој е генерал во Бугарската армија. Борис Сарафов, бидејќи во затвор, не може да направи ништо. Тогаш ВМК се обединува со Тракиската организација и се преименува во ВМОК (Врховен Македонско-Одрински Комитет). Сарафов за да спаси дел од пушките, му ги нуди на Делчев (од спомените на Борис Сарафов):
Делчев беше тука. За да му дадам последен доказ дека не сум му наклонет на Цончев, иако сме биле другари по служба, јас му предложив да ги земе илјадата манлихерки за внатрешноста, затоа што инаку ќе ги земат цончевци.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Борис_Сарафов
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Бугар, овој текст можев и јас да го напишам. Дај слика од оригиналот да видиме дали воопшто го има.

Но и да даеш слика од оригиналот, и таму да пишува бугарско, неможеш однапред да тврдиш што дефинирале со поимот бугарски и што опфаќа дефиницијата на тој поим, како и тоа дека не знаеш дали со определена цела намерно е наведено нешто како бугарско.
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
wild_rider напиша:
Еден документ, напишан од Борис Сарафов во 1903 година:
Бугар, овој документ дури и да е валиден, не ви оди во прилог.

Како што пишува во првата реченица писмо за "помош до бугарската влада" значи Македонците бараат помош од бугарите, така што морало писмото да биде благонаклонето за бугарската влада т.е. бугарите да го слушнат она што сакаат, и да им дадат на знаење на бугарите дека Македонците им се лојални!

Тоа било дел од една тактика, дипломатија која ја применувале, не само Сарафов, туку и Мисирков и останатите македонци! Бидејќи Македонците знаеле дека нема да можат да ги истераат Турците сами, па така се надевале на помош од надвор, и секако биле залажувани од Србите, Бугарите па и Русите.

Тоа е тажната судбина на Македонците, никогаш не сме ја добиле ветуваната помош, туку само лажни ветувања!
 
Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
а зашто тогава не са писали до С'рбија и да се објават за с'рби..и зашто в'в всички други документи от Илинденското в'стание се објавјават за б'лгари зашто по това време има и в'стание в Одринско
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Пишувале и до Србија како не, само Македонците повеќе се надевале на помош од бугарија, бидејќи бугарските шпиунски служби во тоа време биле повеќе инфилтрирани во Македонија и Македонците повеќе им верувале нив. Башка и кога ќе видиш дека поголемиот дел од Македонските борци доаѓаат од источните краишта на Македонија треба да ти стане јасно.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Роден во с. Либјахово, Неврокопско (сега Гоцеделчевско) на 12 јули 1872 г. Се школувал во Солун, а потоа се префрлил во Софија каде во 1894 година го завршил военото училиште.

Во 1895 г. влегува во Македонија со чети, испратени од Врховниот комитет и го зазел градот Малник, во кој се одржал неколку дена (Мелничко востание).

Во 1899 година Борис Сарафов станал претседател на Врховниот македонски комитет во Софија.
На Смилевскиот конгрес бил избран за член на Главниот востанички штаб и ја имал задачата да го состави Востаничкиот дисциплинарен устав. За време на Илинденското востание Сарафов учествувал во повеќе битки во Битолско, Демирхисарско, Леринско, Костурско и други реони. По неуспехот на востанието, извесно време се повлекол во Бугарија, каде што со себе го понел и востаничкото знаме.

На 28 ноември 1907 година во Софија, заедно со И.Гарванов, бил убиен од Тодор Паница.

Za Boris Sarafov od mene.


"
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
а Тодор Паница бил?
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Тодор Паница бил од тајфата на Сандански...најверојатно купен од Бугарскиот царски двор и Михајлов...
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Vedna{ po formiraweto Makedonsiot komitet po~nal da ispra}a ~eti vo Makedonija ..Ovaa aktivnost bila podr`ana od bugarskata vlada i dvorot..Vo Makedonija bile ufrleni 600~etnici, rasporedeni vo 4~eti i nekolku pomali odredi.Vo sekoj odred se nao|ale oficeri na bugarskata armija i stari aramiski vojvodi koi go poznavale terenot..Privte dva odreda se raspadnele vedna{ po vleguvaweto na osmanska teritorija. Tretiot odred go zapalil ma{koto selo Despot, no negovite aramiski vojvodi se dale na pqa~ka i odredot se raspadnal. Najgolem uspeh postignal ~etvrtiot odred koj broel 65 lu|e, a bil pod komanda na Boris Sarafov. Ovoj odred vlegol vo gradot Melnik, pritoa ja zapalile zgradata na u}umatot, po{tata i nekolku turski ku}i. Potoa se povlekol vo Bugarija. Ovaa akcija bila nare~ena Melni~ko vostanie. @rtva na ova vostanie stanalo nevinoto naselenie od pirinska Makedonija, koe bilo izlo`eno na `estoki represii od strana na vlasta. Bugarija otkako uvidela deka posakuvaniot efekt e postignat ja prekinala podr{kata na ufrlenite ~eti.Pretsedatelot na MK Trajko Kitin~ev otkako svatil deka Mk i negovata akcija se zloupotrebeni od strana na Bugarija, po~inal od srcev udar. Vo Dekemvri 1895g. Mk bil preimenuvan vo Vrhoven Makedonski Komitet(VMK). Pretsedatel bil Danail Nikolaevi~, blizok ~ovek na knezot Ferdinand. Toga{ VMK projavil tendencija da se nametne kako ednistven rakovoden factor vo Makedonskoto osloboditelno delo. No Mro ve{to gi izbegnuvalo namerite na VMK bez da gi prekine kontaktite so nego. Pozna~ajna pomo{ Mro dobila od VMK koga nejzin pretsedatel bil Boris Sarafov. No nabrzo do{lo do zaladuvawe na odnosite, poradi ambiciite na Sarafov da go prevzeme rakovodstvoto na Mro.

Eve ne{to pove}e od mene za Boris Sarafov
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Веднаш по формирањето Македонсиот комитет почнал да испраќа чети во Македонија ..Оваа активност била подржана од бугарската влада и дворот..Во Македонија биле уфрлени 600четници, распоредени во 4чети и неколку помали одреди.Во секој одред се наоѓале офицери на бугарската армија и стари арамиски војводи кои го познавале теренот..Привте два одреда се распаднеле веднаш по влегувањето на османска територија. Третиот одред го запалил машкото село Деспот, но неговите арамиски војводи се дале на пљачка и одредот се распаднал. Најголем успех постигнал четвртиот одред кој броел 65 луѓе, а бил под команда на Борис Сарафов. Овој одред влегол во градот Мелник, притоа ја запалиле зградата на уќуматот, поштата и неколку турски куќи. Потоа се повлекол во Бугарија. Оваа акција била наречена Мелничко востание. Жртва на ова востание станало невиното население од пиринска Македонија, кое било изложено на жестоки репресии од страна на власта. Бугарија откако увидела дека посакуваниот ефект е постигнат ја прекинала подршката на уфрлените чети.Претседателот на МК Трајко Китинчев откако сватил дека Мк и неговата акција се злоупотребени од страна на Бугарија, починал од срцев удар. Во Декември 1895г. Мк бил преименуван во Врховен Македонски Комитет(ВМК). Претседател бил Данаил Николаевич, близок човек на кнезот Фердинанд. Тогаш ВМК пројавил тенденција да се наметне како едниствен раководен фацтор во Македонското ослободително дело. Но Мро вешто ги избегнувало намерите на ВМК без да ги прекине контактите со него. Позначајна помош Мро добила од ВМК кога нејзин претседател бил Борис Сарафов. Но набрзо дошло до заладување на односите, поради амбициите на Сарафов да го превземе раководството на Мро.

Еве нешто повеќе од мене за Борис Сарафов

-------------------

Текстот на Is no good конвертиран на кирилица за подобро да се чита.
 
Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Тодор Паница бил од тајфата на Сандански...најверојатно купен од Бугарскиот царски двор и Михајлов...
Да бе да :helou:. Затова Паница е застрельан от Мелпомена (Менча) Карничева в Виена. И случаjно година и половина година по-касно се омажва за Ванче Михаjлов :vozbud:.
Между другото, когато австриjската полициjа идва в Бургтеатар да jа арестува првите и неjни приказки зашто е убила Паница са "тоj бе един лош македонец"
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Да бе да :helou:. Затова Паница е застрельан от Мелпомена (Менча) Карничева в Виена. И случаjно година и половина година по-касно се омажва за Ванче Михаjлов :vozbud:.
Между другото, когато австриjската полициjа идва в Бургтеатар да jа арестува првите и неjни приказки зашто е убила Паница са "тоj бе един лош македонец"
Epa se potvrduva faktot gore deka panica ne e so vrhovistite..
Znae li nekoj od vas blgari dali Kosta i Todor Panica se nekakvi rodnini?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom