Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

Член од
29 октомври 2005
Мислења
3
Поени од реакции
1
Imam citano vo stari stranski vesnici go pisuva kako eden od organizatorite na Ilindenskoto vostanie, no kako bugarin i vodac na bugarsko vostanie no toa e svetska neinformiranost vo togasno vreme nekoja dezinformacija
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Bugar (falanga): Dodeka nasite revolucioneri i dejci rabotele strogo konspirativno, Bugarite preku svojata telegrafska agencija i celiot drzaven aparat ste go taksirale Ilidneskoto vostanie kako bugarsko.

Dodadi na toa deka Turcija oficijalno gi narekuvala narodite spored crkovnata pripadnost (site pravoslavni za niv otprvin bile Grci) znaci spored crkvata koja im ja sozdala na Bugarite (Egzarhijata) otako ja ukinala nasata - nas taka ne narekuvala. Uste dodadi deka toj etnonim ni e nametnat od Grcite, plus deka Srbite ne-srpski orientiranite Makedonci gi narekuvale "bugarashi" -- i ete od kade nekoi stranski vesnici pravat takva greska.

No ima vesnici koi jasno ja uvidele situacijata. Eden od niv e "Die Zeit" br. 288 od 1902 godina:

"Sarafov raboti na toa Makedonija da dobie politicka samostojnost. Fakt e deka postoi izvesna razlika pomedju makedonskiot dijalekt i jazikot sto se zboruva vo Srbija ili vo Bugarija, poradi sto postoi zelba dijaletkot na ovaa provincija samostojno da se razviva. Vo taa smisla Sarafov ja dade devizata: Makedonija na Makedoncite!... Ako Sarafov seriozno misli za samostojnosta na Makedonija, nie mozeme samo da mu pozelame sreka vo negovite potfati vo idninata... Ako toj se zalaga negovata tatkovina da dobie avtonomija i ako pritoa gi odbiva velikobugarskite i velikosrpskite baranja, togas toj ja zasluzuva moralnata poddrska od Avstro-Ungarija..."
 
Член од
29 октомври 2005
Мислења
26
Поени од реакции
1
Sarafov ne moze da bide Heroj oti poradi nego se sluci nasiot najgolem poraz - Ilindenskoto Vostanie.

Preranoto krevanje na Vostanieto skapo ne kostase, a Sarafov i Garvanov go turkaa toa na Solunskiot Kongres.

P.S. Negovata bezocnost odi do tamu sto go iskoristuva patriotskiot napliv na emocii kaj gemidziite i gi snabduva so dinamit, samo situacijata pobrzo da pukne. Rezultatot od solusnkite atentati e samo zaludno zgasnati mladi zivoti i pustos po selata od turskiot asker!
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Sarafov odigral mnogu loso i nanesol ogromna steta na dvzenjeto. Da ne zaboravime deka Vostanieto e dignato predvreme bidejki Bugarite ja aktiviraat agenturata preku kretenot Ivan Garvanov i pravat paralelen kongres na VMRO vo Solun i posle uste eden za da dobijat legitimitet.

Tie voopsto ne bile ovlasteni da odlucuvaat, a i nemalo mnogu pretstavnici na ovie paralelni kongresi, no so ova bugarskata agentura uspeva gi menuva prvobitnite odlukiza toa kako da se vojuva.

Prvo se resilo (Goce, Dame, Jane, Djorce itn.) da se odi na gerilska vojna -- "ne nie da ja pobedime Turcija, ama ona nas da ne ne pobedi"!

So "novite" nelegitimni odluki na vrhovistite se ide na direktna vojna so Turcija. I sega na tie bugaromanski kelesi Sarafov im poveruval deka kje mu go stitat grbot so 200 bugarski "shtika" (vojnici) u direktna vojna so Turcija??

Posle koa videl deka e izlazan, se povrzal so use eden od trojcata bugaromanski kreteni -- Hristo Matov -- i ja dousral rabotata. Zatoa Jane Sandanski izdava smrtna kazna i gi ubiva dvajcata.

Bugaite resile da ja oslabnat Organizacijata na ovoj nacin, dodeka Egzarhijata sirela defetizam i velele da ne se diga vostanieto, Makedoncite da bidat mirni. Ne ime prv put, prethodno slicno napravile i so Gornodzumajskoto vostanie i so Razloskoto. Vsusnost site nasi bile vo shok koga cule deka se menuva strategijata, Dame Gruev kiksiral sto ne im opoinral na bugaromanite maksimalno, Jane, Dimo, Gjorce site pisuvaat vo svoite memoari deka gi "udrila grmotevica".

ZASTO SARAFOV NE REAGIRAL??? Goce znael sto se sprema, PLACEL koa uvidel deka Vrhovnite komiteti ja prevzemaat Organizacijata i toa na laga, a toj bil daleku, na teren, za da moze da reagira. Goce posle odi megju narodot, no ostricata e svrtena protiv nego kako na posledna precka na planovite na vrhovistite i na bugarskiot dvor. Mnogu osnovano e da se smeta deka e predaden za da bide ubien od niv.
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
Поентата на Даме Груев е цитирам: "подобро ужасен крај, отколку ужас без крај".

Се надевам ќе сфатите што го натерало да размислува така...
 
Член од
4 декември 2005
Мислења
179
Поени од реакции
3
Борис Сарафов е срам за македонскиот народ.

Исто како и Иван Гарванов, Ванчо Михајлов. Тодор Аалехсандров како и други македонски платеници на бугарскиот двор.
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Бил фигура, условно речено, но неговото влијание е повеќе штено за Македонското дело.

Сме имале проблем, а тој проблем се прелеал се до ден денес, и пак имаме поделби. Само тие “домородните“ се залагале и се уште се залагаат за Македонскиот идеал:

"Бугарите и Србите не се поднесуваат, секоj jа смета Македониjа за своjа сопственост. Да jа создаваат Македониjа за Македониjа немаат ни мала желба ни Србите ни Бугарите. Ентузиjасти за автономна Македониjа се среќаваат само меѓу македонските домородци. Ни на Србинот ни на Бугаринот автономиjата на Македониjа не им се допаѓа. ..."

(А.B. Амфитеатаров, "Белешки за ослободителното движење во Македониjа, во "Како jа видоа Македониjа: Руски публикации за Македониjа 1828-1913", Македонска книга, Скопjе, 1978 година, стр. 189).
 
Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
Борис Сарафов е офицер от б'лгарската армија, а брат му Кр'стју Сарафов е основател на театралното дело в Б'лгарија. Театралнија унивеситет в Софија се казва ВИТИЗ "Кр'стју Сарафов".
 
Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
TpH_Bo_OkO напиша:
Чуповски цитира Сарафов /в'рховист/ неколко години след см'ртта на самија Сарафов /1907 г/...Тоја весник е от 1913 или 1914 г..това не са думи на Сарафов.
Много ти е елементарна л'жата...
И до ден днешен в б'лгарската армија нема офицери от друга националност, примерно турци
Кр'стьо Сарафов бил известен б'лгарин, а роднија му брат не бил б'лгарин, не знам как нормален човек може да верва на такива глупости.
Като Никола Карев, бил македонец, а роднија му брат Георги Карев бил б'лгарски кмет на Крушево през 1941-44 и убит без с'д и прис'да през 1948 като б'лгарин
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Гагаузов напиша:
Кр'стьо Сарафов бил известен б'лгарин, а роднија му брат не бил б'лгарин, не знам как нормален човек може да верва на такива глупости.
Като Никола Карев, бил македонец, а роднија му брат Георги Карев бил б'лгарски кмет на Крушево през 1941-44 и убит без с'д и прис'да през 1948 като б'лгарин
Епа тука ти е грешката...

Прво, од каде знаеш дека Сарафов го нема кажано ова?

Второ, ако брат му бил во бугарската армија, тоа не го прави бугар! Немаш тапија за да тврдиш такво нешто!

Бугарските влади низ историјата, со нивните територијални претензии кон Македонија и нејзиното население, се служеле со најдолни лаги и ветувања кон народот дека ќе им помогне да се осамостојат....Кој ќе ја одбиел таа „помош“ бивал стрелан, бесен, УБИЕН!
 
Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
К'де ми е грешката ? Не брат му, а самија Борис Сарафов е бил офицер б'лгарската армија, а в б'лгарската армија никога до ден днешен не е имало офицери от друга националност освен б'лгарска. Това е написано от Чуповски, а не е написано от Сарафов, ако немаш ништо против. Чуповски нема ништо обшто с ВМРО. Знаеш ли е кој е подписал апела до б'лгарската д'ржава от штаба на Илинденското в'стание ? С'штија, Борис Сарафов.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
И тоа треба да докаже нешто? Идиотски е да кажеш дека на еден мултинационален микс наречен балкан, има етнички чиста држава...:tapp:

Прво почни од тоа па после натака по ред...

Башка сајтот на вашата армија ми шепна дека бугарија има „Трудови војски, в които служа нај-вече малцинствата (цигани и турци), които през периода на својата зад'лжителна служба са използвани като строителни работници на големи и по-малки обекти - заводи, п'тишта и други.”
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
201
Поени од реакции
1
В "Трудови војски" служеха нај-вече цигани,турци и б'лгари които имаха само основно образование и там ги обучаваха и им даваха професија.

А по темата за Сарафов кликни тук
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/mak_31_6-4.html
 

Kajgana Shop

На врв Bottom