Безусловен приход по жител

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
Pa ovoj ga ima kude nas, eve Albanci zimav platu svak mesec od administraciju a ne idev na rabotu. Mi ostanati plakamo danak za oni da legav i da zimav pare. Ziva istina.
--- надополнето: 17 октомври 2013 во 11:56 ---
Znaci ispravka (ovaj kajgana me nervira ne mi dava pravo da se izrazu.)
Si...p..tari a ne albanci !!!
Не се нервирај :D
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Еве еден текст на оваа тема од некој Хрватски професор

Temeljni dohodak spas je za kapitalizam


Iako ideja 'davanja novca ni za što' svim punoljetnim osobama sada većini građana djeluje apsurdno, uskoro će se svima činiti čak i nužnom, piše Zvonimir Šikić. Tvrdi da bi upravo isplata takvog temeljnog dohotka mogla biti korektor ekstremnih nejednakosti, spasiti za kapitalistički sustav, te da neće građane pretvoriti u dokone lijenčine


Temeljni dohodak je sustav socijalne sigurnosti u kojem svi građani regularno (mjesečno ili tjedno) dobivaju isti novčani iznos, bez obzira na njihove druge prihode. Obično se predlaže da taj iznos bude dostatan tek za puko preživljavanje, kako bi se ljude potaknulo da rade. Za sada ga nema nitko osim Aljaske, a i ta savezna država SAD-a isplaćuje ga u iznosu koji je nedostatan za preživljavanje.
Takvo "davanje novca ni za što“ većini je još uvijek neprihvatljivo, kao što im nije jasno ni „odakle novac za temeljni dohodak“. Još im je manje jasno da bi „temeljni dohodak mogao biti spasitelj kapitalizma“. No, krenimo redom.
Malthus je svoju slavnu teoriju „populacijske zamke“ objavio upravo u trenutku kada je ona prestala važiti. Od agrarne do industrijske revolucije ukupni je svjetski prihod bio dovoljan za rast svjetske populacije, ali ne i za rast njenog životnoga standarda (i to je bila ta “malthusova zamka”).

Od antike do 18. stoljeća gotovo bez promjena

Antički zemljoradnik kojega bi vremenski stroj prebacio u 18. stoljeće ne bi bio strašno iznenađen nastalim promjenama. Na vrhuncu rimske vlasti BDP je po glavi stanovnika iznosio 470 dolara, a do kraja 18. stoljeća popeo se na svega 660 dolara (sve u dolarima iz 1990. godine).

Sve se to promijenilo s industrijskom revolucijom. Razvoj tehnologije i kapitalističko poduzetništvo transformirali su svijet u 19. i 20. stoljeću. Došlo je do eksplozije stanovništva i životnoga standarda. Danas svjetski BDP po glavi stanovnika iznosi 7600 dolara, što je deseterostruko više od najveće vrijednosti koja je prethodila industrijskoj revoluciji. Bogatiji smo no što su naši preci mogli i sanjati.

Problem kapitalizma je nedostatak potražnje

Stari je problem bio kako preživjeti, kako osigurati hranu, utočište i osnovnu skrb. Taj nas atavizam još uvijek proganja (u obliku „strogih mjera štednje“, vidi okvir na kraju teksta), iako je danas stvarni problem dijametralno suprotan.

Nevjerojatna produktivnost kapitalizma dovela je do toga da mnogo više možemo proizvesti nego što možemo kupiti. Početkom 20. stoljeća za proizvodnju jedne tone čelika trebala su tri čovjek-sata. Ta tri čovjek-sata danas proizvode 1000 tona. Pred trideset godina TV oprema za živi prijenos koštala je 200.000 dolara, danas kvalitetniju opremu možete kupiti za 5000 dolara.

Takva bogata ponuda trebala bi dovesti do općeg blagostanja. Ipak ne dovodi, zbog “antimalthusove zamke”ograničene potražnje. Naime, ako možete proizvoditi sve više sa sve manje plaćenih radnika, tko će kupovati vaše proizvode?

Glavni problem današnjeg kapitalizma nije nedostatak ponude nego nedostatak potražnje.

Politika padanja mrvica s bogatih trpeza na siromašne ne rješava taj problem. No, mogao bi ga riješiti temeljni dohodak. On bi bio sigurnosna mreža za najugroženije, korektor ekstremnih nejednakosti, ali i spasitelj kapitalizma. Možda jedini način da se zaustavi spirala recesije.

Osiguranje trajne i konzistentne potražnje poduzetnicima bi vratilo uzdrmanu (i zapravo stalno labilnu) sigurnost investiranja i zapošljavanja. Bio bi to pravi lijek za glavnu boljku kapitalizma: premalu potražnju spram ogromne moguće ponude.

Ekonomske implikacije temeljnog dohotka bile bi očito pozitivne. No, mnogi dovode u pitanje njegove etičke implikacijekoje bi potom, kažu oni, mogle postati i ekonomske.

Prevelika efikasnost

Temeljni dohodak (iznos koji bi svaki građanin dobivao za osiguranje svojih temeljnih potreba) čini im se utopijskom ili čak apsurdnom idejom. No, uskoro će doći vrijeme kada će se danas apsurdna ideja svima činiti očito prihvatljivom, a potom i neizbježnom, čak nužnom.

Možda ne toliko zbog toga što će ispreplesti zaštitnu mrežu u koju će padati najsiromašniji građani ili što će ublažiti za društveno zdravlje sve bolniju segregaciju bogatih i siromašnih, koliko zbog čisto ekonomskih razloga. Temeljni bi dohodak lako mogao postati spasonosnom formulom kapitalizma (nije čudo da ga je propagirao i Milton Friedman).

Današnje kapitalističko-tehnološko ustrojstvo gospodarstva toliko je efikasno u proizvodnji dobara da zahtijeva sve manje rada. Na mikro razini to je fantastično, mnogo više outputa uz mnogo manje inputa. S manje troškova za radnu snagu produktivnost raste, a s njom i profiti. No, problemi se pojavljuju na makro razini.

Vaši su radnici moji kupci, a moji su radnici vaši kupci. Dakle, ako vi imate manje radnika (ili ih manje plaćate) ja imam manje kupaca. Moji poslovi će opadati, pa ću i ja zapošljavati manje radnika (ili ću ih manje plaćati). Zato će se i vaši proizvodi slabije prodavati, pa ćete morati otpustiti (ili još slabije plaćati) još više radnika itd.

Deficit potražnje proširit će se cijelim gospodarstvom, poput plimnog vala. Procjep između potencijalnog i aktualnogoutputa ekonomije sve će se više širiti.

Zato je temeljni dohodak možda jedini spas visoko automatizirane kapitalističke ekonomije. Njega će siromašniji i srednji sloj građana odmah potrošiti i to će stvoriti potrebnu potražnju koja će revitalizirati umrtvljeno gospodarstvo. Zapravo se ne radi o nikakvoj velikoj mudrosti, nego o prvoj godini studija ekonomije.

Građani neće postati lijenčine

Međutim, stvari ipak nisu jednostavne. Veliki je problem da političari (koji kao i većina građana nisu prošli prvu godinu studija ekonomije) ideju temeljnog dohotka još uvijek smatraju apsurdnom. Oni, naime, misle da bi nas temeljni dohodak pretvorio u lijenčine koje po cijeli dan leže na svojim sofama, jedu brzu hranu i bulje u TV stvarnost.

To je i glavni prigovor socijalnoj pomoći: one koji je dobivaju pomoć demotivira za rad. Naime, uglavnom se radi o ljudima koji ne mogu dobiti bolje plaćene poslove, pa je ono što bi možda i mogli zaraditi otprilike jednako onome što dobivaju kao socijalnu pomoć. Ta bi im zarada automatski ukinula socijalnu pomoć pa zato nisu motivirani da rade jer do istoga prihoda dolaze i bez rada.
No, temeljni dohodak baš rješava taj problem, jer rad i njime ostvarena zarada ne ukidaju temeljni dohodak. Dakle, on nas ne bi pretvorio u lijenčine (koje po cijeli dan leže na svojim sofama, jedu brzu hranu i bulje u TV stvarnost) nego bi nas, upravo suprotno, motivirao da radimo.

Budući da svoj temeljni dohodak zadržavate, radili ili ne radili, bili bogati ili siromašni, sigurno vam je bolje raditi nego ne raditi i zato ste motivirani da radite.

Temeljni dohodak poslodavcima je koristan i na mikro a ne samo na makro razini (što smo već objasnili), jer će lakše naći radnike koji su spremni raditi slabo plaćene poslove, povremene poslove, poslove sa skraćenim radnim vremenom, itd. Ukratko, poslodavcima toliko željenu „fleksibilizaciju rada“ tek bi temeljni dohodak učinio prihvatljivom većini radnika (a ne samo poslodavcima) pa bi je to konačno učinilo i politički prihvatljivom.

Dakle, slabo plaćene poslove tek bi temeljni dohodak mogao pretvoriti u realne poslove. Neki od njih su loši, ponižavajući i besmisleni u tolikoj mjeri da ih zaista ne bi trebalo promicati. Drugi su pak toliko ispunjujući i smisleni da ih je vrijedno prihvatiti i uz malu zaradu. No, tko će reći koji su koji? I za koga je koji koji?

To ne može odrediti neka birokracija za vrednovanje poslova. To svatko može odlučiti samo za sebe samog. Ali tek ako je dovoljno neovisan da donese takvu odluku. Netko sa slabim kvalifikacijama i na rubu gladi to sigurno nije. Ali netko tko ima zaleđe temeljnoga dohodka može donijeti takvu odluku

Odakle novac za temeljni dohodak

Naravno, osnovno i još uvijek neriješeno pitanje i dalje ostaje: „kako temeljni dohodak učiniti politički prihvatljivim“.„Davanje novca ni za što“ većini je još uvijek neprihvatljivo. Argument da “dobivaju svi” i da “svi dobivaju isto”, pa su u istoj situaciji kao i da nitko ne dobiva ništa relativno je jednostavan, ali je emotivno nedostatan. Previše vonja na socijalizam ili čak komunizam, a osim toga često želimo da susjedu bude gore nego nama, a ne da mu je samo jednako kao nama.

Drugi neriješeni problem jest: „odakle novac za temeljni dohodak“. Odgovor koji bi objasnio od kuda bilo koji novac i štoje uopće novac, toliko je neintuitivan da bar za sada nema nikakve šanse da uvjeri politički relevantnu većinu. Uvjerljivo bi bilo tek stvarno uvođenje temeljnog dohodka u nekoj zemlji ili regiji, koje bi se pokazalo uspješnim. Trenutno ga ima samo Aljaska, ali na razini od tek 2000 dolara godišnje.

Do tada možemo samo odgovarati protupitanjem „odakle novac za sanaciju svjetskog financijskog sustava“, ili činjenicom da su npr. švedski socijalni transferi 90 milijardi eura godišnje, što je 800 eura mjesečno po stanovniku.
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Да не помине веста незабележително....

Идејата за безусловен приход на секој жител ја сватиле озбилно во Финска.
Уште на последните парламентални избори, над 65% од кандидатите за пратеници ја подржале идејата. Инаку, по јавни анкети, над 70% од населението го подржува ова.

Дека не било само празни ветувања, по формирање на владата, се формира работна група
U novoosnovanom istraživačkom timu sudjeluju akademici sa Sveučilišta Tampere, stručnjaci utjecajnog Instituta za ekonomska istraživanje i think-tanka Tänk koji je ranije objavio svoj prijedlog pilot programa

Како и да е, после сите анализи, ги почнуваат припремите за дефинитно воведување. Во првата фаза ќе даваат по 550 евра, а понатаму по 800 евра

Finska bi uskoro mogla postati prva europska država koja će uvestibezuvjetni temeljni dohodak. Ova izvrsna vijest mogla bi biti povijesna prekretnica u načinu na koji danas poimamo socijalnu ulogu države.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Да не помине веста незабележително....

Идејата за безусловен приход на секој жител ја сватиле озбилно во Финска.
Уште на последните парламентални избори, над 65% од кандидатите за пратеници ја подржале идејата. Инаку, по јавни анкети, над 70% од населението го подржува ова.

Дека не било само празни ветувања, по формирање на владата, се формира работна група
U novoosnovanom istraživačkom timu sudjeluju akademici sa Sveučilišta Tampere, stručnjaci utjecajnog Instituta za ekonomska istraživanje i think-tanka Tänk koji je ranije objavio svoj prijedlog pilot programa

Како и да е, после сите анализи, ги почнуваат припремите за дефинитно воведување. Во првата фаза ќе даваат по 550 евра, а понатаму по 800 евра

Finska bi uskoro mogla postati prva europska država koja će uvestibezuvjetni temeljni dohodak. Ova izvrsna vijest mogla bi biti povijesna prekretnica u načinu na koji danas poimamo socijalnu ulogu države.
..ај сеа и ти..Југославија беше првата која ги почна тие анализи (побарај некои "рани радови" на Корчуланската школа).., па ја утепаа ко последна селска џукела...,а и ден денешен некои пацери овдешни ја пљукаат ..због тоа што им кажале дека е тоа модерно...:sneaky:
Zvonimir Šikić сигурно е студент на некој од тие професори , од кои некои требаа глатко да добијат нобелова за економија , да не беа родени во ќуше....
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.051
Поени од реакции
6.657
види сега,Русија се дига одново што би можело да значи ново разнебитување на западниот капитал и повеќе давање власт на народот со цел да ги брка западните влијанија

ова само онака уз муабет,ќе видиме што ќе се случува наредните години..........
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Кога ќе речам дека парите не постојат и се без покритие, дека колку сакаат толку можат да пуштат во оптек. Луѓе не веруваат мислат парите се заработуваат, пазарен систем дрн мрн фрн.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Кога ќе речам дека парите не постојат и се без покритие, дека колку сакаат толку можат да пуштат во оптек. Луѓе не веруваат мислат парите се заработуваат, пазарен систем дрн мрн фрн.
..парите се "заработуваат" само откако ја добиле функцијата на стока. Т.е. откако почнале да се купуваат и продаваат. Пред тоа биле средство на размена и можеле да се добијат само на два начина, да се разменат за реален производ или друго добро-услуга или да се земат со насилие илити пљачка.
Финоќата на денешниот систем кој е во функција е што се фиктивни, со тоа што некој..читај приватна американска банка ракоположена за тоа( како и што со кои методи сега не анализираме) ги емитира колку и требаат за да го фикса -дрогира светот да би играл онака како нејзините газди свират. И така е малтене од втората светска војна навака.... Практично целиот свет денес функционира на еден или друг начин , со помош на она што се спомнува погоре како безусловен приход, иако за сега истиот е солидно условен...
Националните банки се само локални дилери и сензори за состојбите од прва рака...ништо друго.
Затоа се смешни коментарите..: до кога ќе се задолжуваме...;)
Веројатно додека не решат дал ќе не прават само марионети, робови или едноставно паштета....
За друго треба многу ум, идеа , напор, воља и мнооогу пожртвувана работа. А за тоа веќе нема кој, дури и на ниво на свет се е веќе замастено, пијано, забегано, дрогирано или едноставно со мазен измиен мозок.....потонато во конформизам и мрза :sneaky:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.268
..парите се "заработуваат" само откако ја добиле функцијата на стока. Т.е. откако почнале да се купуваат и продаваат. Пред тоа биле средство на размена и можеле да се добијат само на два начина, да се разменат за реален производ или друго добро-услуга или да се земат со насилие илити пљачка.
Финоќата на денешниот систем кој е во функција е што се фиктивни, со тоа што некој..читај приватна американска банка ракоположена за тоа( како и што со кои методи сега не анализираме) ги емитира колку и требаат за да го фикса -дрогира светот да би играл онака како нејзините газди свират. И така е малтене од втората светска војна навака.... Практично целиот свет денес функционира на еден или друг начин , со помош на она што се спомнува погоре како безусловен приход, иако за сега истиот е солидно условен...
Националните банки се само локални дилери и сензори за состојбите од прва рака...ништо друго.
Затоа се смешни коментарите..: до кога ќе се задолжуваме...;)
Веројатно додека не решат дал ќе не прават само марионети, робови или едноставно паштета....
За друго треба многу ум, идеа , напор, воља и мнооогу пожртвувана работа. А за тоа веќе нема кој, дури и на ниво на свет се е веќе замастено, пијано, забегано, дрогирано или едноставно со мазен измиен мозок.....потонато во конформизам и мрза :sneaky:
Интересно би било кога би се вовело злато као платежно средство и тоа златни монети и да не постои друг начин на плаќање освен во кеш (вреќичка полна со злато), нема трансакциони, нема жиро, нема картици... колку шо имаш во чекмеџето - то ти е...
И за држава и за фирми и за луѓе
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Интересно би било кога би се вовело злато као платежно средство и тоа златни монети и да не постои друг начин на плаќање освен во кеш (вреќичка полна со злато), нема трансакциони, нема жиро, нема картици... колку шо имаш во чекмеџето - то ти е...
И за држава и за фирми и за луѓе
...ко у каубојските филмови и банките на дивиот запад...???
Дојаваш у гратчето , оставаш златото на чување у банката и за дел од него купуваш локална валута со која плаќаш локално. Кога си одиш си го земаш златото, а пред да одјаваш за остатокот од локалната валута си купуваш злато.... :)
И тоа малтене важело до некои години на 20 век , кога Рузвелт ги укинал сите тие локални и ја натерал цела америка и практично светот да користи долар по цена од 35 $ за унца злато , кое тој го ставил под свое и до сега никој веќе не го видел... .
А сепак и таму и до ден денешен НАЈРВРДА валута е златниот АвстоУнгарски дукат кој сеуште се кова во Виена...;)
Проба нешто у последно време Гадафи, ..............виде како безмилосно од одма го утепаа.....
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
После Финска, еве ги Холанѓаните и Швајцарците поозбилно на темава...

Швајцарија ќе им дава месечно по 2000 евра на граѓаните
Швајцарија ќе биде првата држава во светот чии граѓани ќе гласаат на референдум дали сакаат да добиваат гарантиран приход од 2.500 швајцарски франци (околу 2250 евра), без разлика дали работат или не.

Референдумот ќе се одржи во јуни. Иницијативата за него е на група општественици, меѓу кои и поранешниот претседател на парламентот Освалд Сиг.

И покрај примамливиот предлог, само 2% од луѓето ќе ја напуштат работата во случај на позитивен глас, а 8% ќе го разгледаат во зависност од околностите.


Nizozemci za temeljni dohodak - ljudi će dobiti 900 eura i htjet će raditi

Vodstva nizozemskih gradova Utrechta, Tilburga, Groningena i Wageningena razmatraju uvođenje temeljnog dohotka od oko 900 eura, koji bi zamijenio razne socijalne pomoći, a sve s ciljem da se ljude potakne da razmišljaju o tome što žele raditi, možda da pokrenu kakvu tvrtku ili rade nešto na pola radnog vremena.

U testnoj će fazi projekta ljude podijeliti u četiri grupe:
- u prvoj će ljudima davati oko 900 eura, neće ništa tražiti zauzvrat i dopustit će im da rade koliko žele;
- u drugoj će tražiti od ljudi da volontiraju, a novac će se oduzeti onima koji ne budu željeli raditi;
- u trećoj će ljudi osim temeljnog dohotka dobivati još novca ako budu volontirali;
- u četvrtoj će dobivati temeljni dohodak, ali neće smjeti raditi.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.051
Поени од реакции
6.657
Член од
12 март 2009
Мислења
19.808
Поени од реакции
15.731
http://www.mkd.mk/makedonija/partii/pavle-trajanov-minimalna-plata-300-evra

глас на разумот и проста математика - ако е потрошувачка кошница 500 евра на 4 члено семејство, минималната плата не треба да биде помала од 300 евра
а што кажуваат работодавателите ?? па самите газди на фирми се водат на мали плати...
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
па самите газди на фирми се водат на мали плати...
Сигурно не мислиш дека тоа е затоа што самите газди сакаат мали плати ?
Или мислиш ?

Не заебавај.
Несакаат луѓето да плакаат поголеми придонеси, за да не им отидат парите во стиропор. А парите ќе си ги извадат на други начини.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.808
Поени од реакции
15.731
а што кажуваат работодавателите ?? па самите газди на фирми се водат на мали плати...
бујрум отвори фирма, државата дава поволности !!...Па има случаи самиот газда и работник и конструктор....се, само економист мора професионалец да земе... не е лесни да бидеш газда...еве, пријави ја жената што го чисти станот или жена што чува дете или стар човек...
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
бујрум отвори фирма, државата дава поволности !!...Па има случаи самиот газда и работник и конструктор....се, само економист мора професионалец да земе... не е лесни да бидеш газда...еве, пријави ја жената што го чисти станот или жена што чува дете или стар човек...
Абе сеа, не е темава колку е успешна власта и какви поволности дава дражавата да отвориш фирма.
Муабетот е дали за похуман живот, за посоцијално општество, државата треба да дава, пример по 50 евра на секој жител, пример над 21 година ? Чисто да имаат луѓето сигурни пари за леб и лекови

Истовремено да ги укине сите субвенции ( земјоделски, соларни системи, купи куќа, социјални, трето дете,пето дете, незнамкои...), да го растерети буџетот од нишај врата-административци. Или да прераспредели пари од буџетот наместо, пример, пратеници од дијаспората, ( само гласањето ја чини државата 2 мил. евра ), да се укинат патни трошоци на пратениците, да се укине репрезентација, користење на службени возила вон работно време......., .
Многу ?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom