Агробизнис

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Eve vi eden podatok so brojki pa vie ako uspeete da ja vklopite makedonija vo toj biznis kazete.Videte vaka na ruskata vojska i se sleduva vino za sekoj obrok posto neznam kolku se brojcano ce odime so brojot na naselenieto 150 miljona da ne pisam nuli mislam deka se bidam povece razbirliv.A kapacitetot na vinarijata tikves e 80mil plus negotinskata povatdarie 60mil godisno ima pomali vinarii ama tolku se po 8 do 10mil e sega ade kazete rusite se otvoreni za sorabotka ama toa vino sto go imame nie ce mu stigne za edna den posle.Mozebi ne sum bas na temata ama blisku sum posto vakvi slicni ponudi ima mnogu ama kako da se iskoristat
а бе goran, ако ја фатиш таа логика Македонија да ги посее сите расположиви површини , парковите да ги претвори во зеленчукови градини...пола шуми во овоштарници....сите ридови во лозја........еден КИЕВ не може да нарани...да не збориме за другите:)
камо среќа да беше сметката 1 кокошка едно јаце дневно ...1000 кокошки =1000 јајца...па натака...
..тоа е комплицирана работа и бара доообро спотнување на столче барем од три министерства и пет агенции..и седум...
...затоа ми е смешна онаа будала на ТВ ...официјална будала...која објаснува како оној земјоделецон од Струмица треба дообро да планира за да напраи профит од своите домати...да прати побарувачка и да процени кои цени ќе бидат......јеби га...да не се залета да напраи повеќе од што може да продаде лево десно со тоа камионот...
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
...затоа ми е смешна онаа будала на ТВ ...официјална будала...која објаснува како оној земјоделецон од Струмица треба дообро да планира за да напраи профит од своите домати...да прати побарувачка и да процени кои цени ќе бидат......
Таа будала, а и сите останати будали можат да кркаат ќуспе до бесвест, фактичкиот проблем со струмичаните и нивниот домат е што самите не играат фер игра.

Еднаш ќе заебеш, втор пат, па кој те ебе третиот пат :)

Пакувањето струмичко е следно:

Гајбичка во која што долниот ред се трета класа, а горниот ред на домати се прва класа, и ги туркаат за извоз како прва класа, и такви им ги откупуваат.

А во договорот, хрватскиот откупувач убаво вика: Прва класа ќе ја откупам за таа цена, втора за таа цена, трета за таа. Нормално, од прва до трета се снижува откупната цена. Струмичане, паметњаковиќи, гураат и кало и бутур во прва класа, зимаат пари и се смеаат под брк со реченицата „заеба го абдало“, а не сфаќа дека сам се заебал со тоа што изгуби сигурен извоз. Па, после, Гвујо му е крив.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Таа будала, а и сите останати будали можат да кркаат ќуспе до бесвест, фактичкиот проблем со струмичаните и нивниот домат е што самите не играат фер игра.

Еднаш ќе заебеш, втор пат, па кој те ебе третиот пат :)

Пакувањето струмичко е следно:

Гајбичка во која што долниот ред се трета класа, а горниот ред на домати се прва класа, и ги туркаат за извоз како прва класа, и такви им ги откупуваат.
А и многу убав хибрид од домат извадоа само за на пазар, а за потрошувачот :bip:.
Доматите од таа сорта немаат вкус на домати туку на стебло од домат полни се со жила, однадвор изгледаат супер но кога ќе го пресечеш следува изненадување. Добри се за на пазарите затоа што имаат подолг рок на траење, ама не пасат трева луѓево догодина такви домати нема да се купуваат, ги заебаваат муштериите ама со тоа се заебале и трговци и производители.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
а бе goran, ако ја фатиш таа логика Македонија да ги посее сите расположиви површини , парковите да ги претвори во зеленчукови градини...пола шуми во овоштарници....сите ридови во лозја........еден КИЕВ не може да нарани...да не збориме за другите:)
Ако тоа се случи, и ако има вода и работна сила за да сето тоа оптимално се изведе до финален продукт, тогаш според претпоставката да се обработени и да се очекува принос од пола од нашите територии (ридови, планини, низини, котлини, речни долини), при просечен принос од 5 тони зеленчук и овошје од декар површина земја, ќе се добијат ни помалку ни повеќе туку 64 милиони тони храна. Ако сметаме дека просечен човек во светот има годишна потреба од 500 килограми овошје и зеленчук, тогаш од 64/0.5 следува дека со тие количини ќе можат годишно целосно да се снабдат пазари од 128 милиони жители. Киев нема ни 3 милиони жители, па затоа можам да констатирам дека математиката ти е погрешна, то ест дека немаш математика.
Ако Македонија има 100000 активно вработени земјоделски работници во сектор производство на овошје и зеленчук, тогаш Македонија на добра земја годишно (и тоа со презентниве ниски организациско-технолошки нивоа) може да произведува од 20 до 30 тони зеленчук и овошје по работник. Тоа, ако ја земеме бројката 25 тони, би било производство од 2 и пол милиони тони. Според потрошувачката математика од погоре, при просек 500 килограми по жител годишно потреби за зеленчук и овошје, ние со 2 и пол милиони тони ќе можеме да ја снабдиме цела Македонија + цел Киев и + нешто ќе ни остане. Тоа е веќе реално. Во Македонија работат минимум 200 000 земјоделски работници. Голем дел од нив се вклучени во примарно производство на млеко, млечни производи и месо, а голем број и во производство на тутун. Не сум сигурен, но во сектор производство на зеленчук и овошје од тие 200 000 може да отпаѓаат над 50 000 работници. Оттука, веќе имаме количини да го снабдиме цел Киев а Киев да не купи ништо од ниедно друго место, нели, според претпоставката.

Но господа, јас не ве обвинувам за вашето незнаење: вие не сте ни земјоделци, ни љубопитни економисти, ни пак математичари. Ги обвинувам оние свињи во Влада, кои сеуште немаат метод (немаат време?) да го пресметаат цело наше земјоделско производство, да ги ангажираат вистинските луѓе да интервенираат преку внимателно прибрани информации, преку труд да создадат добра клима за пазар – ете тие се тие кои се ретардирани. Ми е срам да ги гледам податоците од онаа бескорисна институција наречена државен завод за статистика, од оној инструмент на предавници, а веб страна министерството веќе одамна нема. Гледаме само аматери и глупаци и нивните перјаници честољупци. Проклети да се.
Таа будала, а и сите останати будали можат да кркаат ќуспе до бесвест, фактичкиот проблем со струмичаните и нивниот домат е што самите не играат фер игра.

Еднаш ќе заебеш, втор пат, па кој те ебе третиот пат :)

Пакувањето струмичко е следно:

Гајбичка во која што долниот ред се трета класа, а горниот ред на домати се прва класа, и ги туркаат за извоз како прва класа, и такви им ги откупуваат.

А во договорот, хрватскиот откупувач убаво вика: Прва класа ќе ја откупам за таа цена, втора за таа цена, трета за таа. Нормално, од прва до трета се снижува откупната цена. Струмичане, паметњаковиќи, гураат и кало и бутур во прва класа, зимаат пари и се смеаат под брк со реченицата „заеба го абдало“, а не сфаќа дека сам се заебал со тоа што изгуби сигурен извоз. Па, после, Гвујо му е крив.
Премногу гледаме ТВ и им веруваме на некои "филтрирани" медиумски информации. Треба малце поздраворазумски да размислуваме. Не дека нашите земјоделци се цвеќиња за мирисање. Но барем работат нешто во државава.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ако тоа се случи, и ако има вода и работна сила за да сето тоа оптимално се изведе до финален продукт, тогаш според претпоставката да се обработени и да се очекува принос од пола од нашите територии (ридови, планини, низини, котлини, речни долини), при просечен принос од 5 тони зеленчук и овошје од декар површина земја, ќе се добијат ни помалку ни повеќе туку 64 милиони тони храна. Ако сметаме дека просечен човек во светот има годишна потреба од 500 килограми овошје и зеленчук, тогаш од 64/0.5 следува дека со тие количини ќе можат годишно целосно да се снабдат пазари од 128 милиони жители. Киев нема ни 3 милиони жители, па затоа можам да констатирам дека математиката ти е погрешна, то ест дека немаш математика.
Ако Македонија има 100000 активно вработени земјоделски работници во сектор производство на овошје и зеленчук, тогаш Македонија на добра земја годишно (и тоа со презентниве ниски организациско-технолошки нивоа) може да произведува од 20 до 30 тони зеленчук и овошје по работник. Тоа, ако ја земеме бројката 25 тони, би било производство од 2 и пол милиони тони. Според потрошувачката математика од погоре, при просек 500 килограми по жител годишно потреби за зеленчук и овошје, ние со 2 и пол милиони тони ќе можеме да ја снабдиме цела Македонија + цел Киев и + нешто ќе ни остане. Тоа е веќе реално. Во Македонија работат минимум 200 000 земјоделски работници. Голем дел од нив се вклучени во примарно производство на млеко, млечни производи и месо, а голем број и во производство на тутун. Не сум сигурен, но во сектор производство на зеленчук и овошје од тие 200 000 може да отпаѓаат над 50 000 работници. Оттука, веќе имаме количини да го снабдиме цел Киев а Киев да не купи ништо од ниедно друго место, нели, според претпоставката.

Но господа, јас не ве обвинувам за вашето незнаење: вие не сте ни земјоделци, ни љубопитни економисти, ни пак математичари. Ги обвинувам оние свињи во Влада, кои сеуште немаат метод (немаат време?) да го пресметаат цело наше земјоделско производство, да ги ангажираат вистинските луѓе да интервенираат преку внимателно прибрани информации, преку труд да создадат добра клима за пазар – ете тие се тие кои се ретардирани. Ми е срам да ги гледам податоците од онаа бескорисна институција наречена државен завод за статистика, од оној инструмент на предавници, а веб страна министерството веќе одамна нема. Гледаме само аматери и глупаци и нивните перјаници честољупци. Проклети да се.

Премногу гледаме ТВ и им веруваме на некои "филтрирани" медиумски информации. Треба малце поздраворазумски да размислуваме. Не дека нашите земјоделци се цвеќиња за мирисање. Но барем работат нешто во државава.
Абе ти ептен озбилно си ја сфатил работава,си размислил ли зошто не досега така како што си множел?
 
S

smart ass

Гостин
А и многу убав хибрид од домат извадоа само за на пазар, а за потрошувачот :bip:.
Доматите од таа сорта немаат вкус на домати туку на стебло од домат полни се со жила, однадвор изгледаат супер но кога ќе го пресечеш следува изненадување. Добри се за на пазарите затоа што имаат подолг рок на траење, ама не пасат трева луѓево догодина такви домати нема да се купуваат, ги заебаваат муштериите ама со тоа се заебале и трговци и производители.
епа не велат џабе бе...хибрид не чини,убаво пиша трн-от си се знае како треба да оди,а и каде се откупниве центри....што стана оти друго чаре е само

 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ако тоа се случи, и ако има вода и работна сила за да сето тоа оптимално се изведе до финален продукт, тогаш според претпоставката да се обработени и да се очекува принос од пола од нашите територии (ридови, планини, низини, котлини, речни долини), при просечен принос од 5 тони зеленчук и овошје од декар површина земја, ќе се добијат ни помалку ни повеќе туку 64 милиони тони храна. Ако сметаме дека просечен човек во светот има годишна потреба од 500 килограми овошје и зеленчук, тогаш од 64/0.5 следува дека со тие количини ќе можат годишно целосно да се снабдат пазари од 128 милиони жители. Киев нема ни 3 милиони жители, па затоа можам да констатирам дека математиката ти е погрешна, то ест дека немаш математика.
Ако Македонија има 100000 активно вработени земјоделски работници во сектор производство на овошје и зеленчук, тогаш Македонија на добра земја годишно (и тоа со презентниве ниски организациско-технолошки нивоа) може да произведува од 20 до 30 тони зеленчук и овошје по работник. Тоа, ако ја земеме бројката 25 тони, би било производство од 2 и пол милиони тони. Според потрошувачката математика од погоре, при просек 500 килограми по жител годишно потреби за зеленчук и овошје, ние со 2 и пол милиони тони ќе можеме да ја снабдиме цела Македонија + цел Киев и + нешто ќе ни остане. Тоа е веќе реално. Во Македонија работат минимум 200 000 земјоделски работници. Голем дел од нив се вклучени во примарно производство на млеко, млечни производи и месо, а голем број и во производство на тутун. Не сум сигурен, но во сектор производство на зеленчук и овошје од тие 200 000 може да отпаѓаат над 50 000 работници. Оттука, веќе имаме количини да го снабдиме цел Киев а Киев да не купи ништо од ниедно друго место, нели, според претпоставката.

Но господа, јас не ве обвинувам за вашето незнаење: вие не сте ни земјоделци, ни љубопитни економисти, ни пак математичари. Ги обвинувам оние свињи во Влада, кои сеуште немаат метод (немаат време?) да го пресметаат цело наше земјоделско производство, да ги ангажираат вистинските луѓе да интервенираат преку внимателно прибрани информации, преку труд да создадат добра клима за пазар – ете тие се тие кои се ретардирани. Ми е срам да ги гледам податоците од онаа бескорисна институција наречена државен завод за статистика, од оној инструмент на предавници, а веб страна министерството веќе одамна нема. Гледаме само аматери и глупаци и нивните перјаници честољупци. Проклети да се.

Премногу гледаме ТВ и им веруваме на некои "филтрирани" медиумски информации. Треба малце поздраворазумски да размислуваме. Не дека нашите земјоделци се цвеќиња за мирисање. Но барем работат нешто во државава.
Она со КИЕВ само фигуративно , а ти се подзапали...:)
Во се слагам...најмного со она околу свињите и во буквален смисол во килажа кои ги имало во сите ВЛАДИ што ги паметам...,а паметам мноооогу долго...добра сметка праиш , ама сепак е од категоријата 1 кокошка=1 јајце дневно ..1000 кокошки х1000 дена =...итн.
но дефинитивно...секој кој се бутка за власт раскажувајќи родољубиви приказни е само дрчен борец за многу пари во џебот....ДЕФИНИТИВНО, ПОТВРДЕНО, ЗАПЕЧАТЕНО...:)
ps. МАТЕМАТИКА НЕ СЕ КОРИСТИ САМО ЗА БРОЕЊЕ ПАТЛИЏАНИ!!
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Она со КИЕВ само фигуративно , а ти се подзапали...:)
Во се слагам...најмного со она околу свињите и во буквален смисол во килажа кои ги имало во сите ВЛАДИ што ги паметам...,а паметам мноооогу долго...добра сметка праиш , ама сепак е од категоријата 1 кокошка=1 јајце дневно ..1000 кокошки х1000 дена =...итн.
но дефинитивно...секој кој се бутка за власт раскажувајќи родољубиви приказни е само дрчен борец за многу пари во џебот....ДЕФИНИТИВНО, ПОТВРДЕНО, ЗАПЕЧАТЕНО...:)
ps. МАТЕМАТИКА НЕ СЕ КОРИСТИ САМО ЗА БРОЕЊЕ ПАТЛИЏАНИ!!
Или ДОМАШНИОТ ЕСАП,НЕ ИЗЛЕГУВА НА ПАЗАР,проверено и потврдено.:toe:
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Абе ти ептен озбилно си ја сфатил работава,си размислил ли зошто не досега така како што си множел?
[FONT=&quot]Да, [/FONT][FONT=&quot]o[/FONT][FONT=&quot]збилно го сфаќам земјоделието и темата економија[/FONT][FONT=&quot],[/FONT][FONT=&quot] но на што мислиш поточно дека е тоа што не досега?[/FONT]

епа не велат џабе бе...хибрид не чини,убаво пиша трн-от си се знае како треба да оди,а и каде се откупниве центри....што стана оти друго чаре е само

:pos2:

Она со КИЕВ само фигуративно , а ти се подзапали...:)
Во се слагам...најмного со она околу свињите и во буквален смисол во килажа кои ги имало во сите ВЛАДИ што ги паметам...,а паметам мноооогу долго...добра сметка праиш , ама сепак е од категоријата 1 кокошка=1 јајце дневно ..1000 кокошки х1000 дена =...итн.
но дефинитивно...секој кој се бутка за власт раскажувајќи родољубиви приказни е само дрчен борец за многу пари во џебот....ДЕФИНИТИВНО, ПОТВРДЕНО, ЗАПЕЧАТЕНО...:)
ps. МАТЕМАТИКА НЕ СЕ КОРИСТИ САМО ЗА БРОЕЊЕ ПАТЛИЏАНИ!!
Математика и статистика во економијата се користи за многу други работи освен за броење патлиџани. Колку повеќе се користи толку подобар се има увид во деловните движења и силата на некое производство или пазар. Во прва линија математика се користи за план, и тоа за микро и макроекономски пресметки. Јас тука изложив една основна скица на претпоставки и ти благодарам што се сложуваш со изнесеното. Бројките се тие, додека против корупцијата и слабоста на институциите ќе треба допрва да се бориме и на мегдан да излагаме.
P.S. категорија пресметки од типот 1 кокошка = 1 јајце итн.. е најнормален начин за решавање логички задачи поврзани со производство, со дистрибуција, маркетинг и други практични аспекти при користење на капиталот.

Или ДОМАШНИОТ ЕСАП,НЕ ИЗЛЕГУВА НА ПАЗАР,проверено и потврдено.:toe:
[FONT=&quot]Домашниот есап при чист планинг вистина може да не излезе на пазар, и тоа од непредвидено лоши реколти или продажби и трошоци, но и од непланирано добар пласман или производство. А на лошо есапот обично излегува од нештедење, од нетрошење, или со еден збор од лоши технолошко-организациски вештини, т.е. слаби земјоделски улоги. Неводењето на напредно сметководство кај нашите земјоделци е симптома на негативни состојби и заостанатост (и многу други нешта). Но при нечиј стремеж за одење напред, при нечија прогресивна менталитет еднаш мора да се дадат бројките на еден оптимум, неговите параметри, граници и појдовни точки.[/FONT]
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
[FONT=&quot]Да, [/FONT][FONT=&quot]o[/FONT][FONT=&quot]збилно го сфаќам земјоделието и темата економија[/FONT][FONT=&quot],[/FONT][FONT=&quot] но на што мислиш поточно дека е тоа што не досега?[/FONT]


:pos2:


Математика и статистика во економијата се користи за многу други работи освен за броење патлиџани. Колку повеќе се користи толку подобар се има увид во деловните движења и силата на некое производство или пазар. Во прва линија математика се користи за план, и тоа за микро и макроекономски пресметки. Јас тука изложив една основна скица на претпоставки и ти благодарам што се сложуваш со изнесеното. Бројките се тие, додека против корупцијата и слабоста на институциите ќе треба допрва да се бориме и на мегдан да излагаме.
P.S. категорија пресметки од типот 1 кокошка = 1 јајце итн.. е најнормален начин за решавање логички задачи поврзани со производство, со дистрибуција, маркетинг и други практични аспекти при користење на капиталот.


[FONT=&quot]Домашниот есап при чист планинг вистина може да не излезе на пазар, и тоа од непредвидено лоши реколти или продажби и трошоци, но и од непланирано добар пласман или производство. А на лошо есапот обично излегува од нештедење, од нетрошење, или со еден збор од лоши технолошко-организациски вештини, т.е. слаби земјоделски улоги. Неводењето на напредно сметководство кај нашите земјоделци е симптома на негативни состојби и заостанатост (и многу други нешта). Но при нечиј стремеж за одење напред, при нечија прогресивна менталитет еднаш мора да се дадат бројките на еден оптимум, неговите параметри, граници и појдовни точки.[/FONT]
држи логиката..:) само знаеш како е, ако клинците како тебе не се претерано оптимисти, дека за својот живот ќе го сменат светот , а таквите во години како мене кои знаат дека секој кој мисли така е благо речено наивен.....тогаш нешто не е во ред ...,бидејќи баш таков треба да е редот на работите :)
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
држи логиката..:) само знаеш како е, ако клинците како тебе не се претерано оптимисти, дека за својот живот ќе го сменат светот , а таквите во години како мене кои знаат дека секој кој мисли така е благо речено наивен.....тогаш нешто не е во ред ...,бидејќи баш таков треба да е редот на работите :)
Добро чиче, така нека биди. Инаку воопшто не се сметам за оптимист. Всушност има голема разлика и меѓу оптимизам и оптимизам, и песимизам и песимизам. Имено, зад двата термина може да се крие извесна лажливост. :)
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
чипс од јаболко, еколошки сушен.....калибриран....со убава природна боја...има ли некој идеа за количини кои можат да се произведат у МКД и по која цена за тон???
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
чипс од јаболко, еколошки сушен.....калибриран....со убава природна боја...има ли некој идеа за количини кои можат да се произведат у МКД и по која цена за тон???
А ти знаеш како се прави чипс од јаболко? Мислам имаш еколошка сушара најдено? Купи добри јаболка по 14 денари за кило во големи количини, суши и види шо ќе излегува. Така ќе можеш да спремаш цена за пазар и да пресметуваш дали и како се исплаќа.
Значи како прв член од збирот трошок влегува набавка на јаболка од 14 000 денари за тон. А за да се произведе тон успешен квалитетен чипс спремен за пакување сигурно ќе ти требаат повеќе тона јаболка да купиш калибрирани. Ти требаат значи: јаболка, машини, сушара, дозвола за вршење дејност, индустриско пакување, вработени и пари за вработени, маркетинг и дистрибуција (за да враќаш пари и да бркаш профити - трошиш) и друго. Исто така ти треба и рецепт, то ест марифет.
Ако ти требаат 10 тона јаболка за да го произведеш првиот тон чипс, ако продаваш 100 грама чипс за 25 денари пакуван на малопродажен трговец, на кило чипс имаш при продажба на прво производство приход од 250 денари. Јаболката кои ја сочинуваат главнината на производот, од друга страна си ги набавил за 140 денари на кило чипс = 10 кила јаболка (можеби е многу?). Значи од старт се забележува поволна разлика од 110 денари. Какви ќе бидат другите трошоци сега немам информација. Најважно за добар профит тука е да се произведе што повеќе на (за) договорен, сигурен пазар.
А колку е моментално големопродажна на добри јаболка? Нуди некој?
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
А ти знаеш како се прави чипс од јаболко? Мислам имаш еколошка сушара најдено? Купи добри јаболка по 14 денари за кило во големи количини, суши и види шо ќе излегува. Така ќе можеш да спремаш цена за пазар и да пресметуваш дали и како се исплаќа.
Значи како прв член од збирот трошок влегува набавка на јаболка од 14 000 денари за тон. А за да се произведе тон успешен квалитетен чипс спремен за пакување сигурно ќе ти требаат повеќе тона јаболка да купиш калибрирани. Ти требаат значи: јаболка, машини, сушара, дозвола за вршење дејност, индустриско пакување, вработени и пари за вработени, маркетинг и дистрибуција (за да враќаш пари и да бркаш профити - трошиш) и друго. Исто така ти треба и рецепт, то ест марифет.
Ако ти требаат 10 тона јаболка за да го произведеш првиот тон чипс, ако продаваш 100 грама чипс за 25 денари пакуван на малопродажен трговец, на кило чипс имаш при продажба на прво производство приход од 250 денари. Јаболката кои ја сочинуваат главнината на производот, од друга страна си ги набавил за 140 денари на кило чипс = 10 кила јаболка (можеби е многу?). Значи од старт се забележува поволна разлика од 110 денари. Какви ќе бидат другите трошоци сега немам информација. Најважно за добар профит тука е да се произведе што повеќе на (за) договорен, сигурен пазар.
А колку е моментално големопродажна на добри јаболка? Нуди некој?
Hmmm..ti be mi naprai biznis plan..:) jas samo prasav dali ima nekoj ponuda i cena....zivotot go pominav vo sosema drugi PROIZVODSTVA...za da pocnam so cips od jabolka...:)
imase muabet za cips od jabolka ..koj verojatno bara i drugi fazi na prerabotka osven kupuvanje jabolka, mienje , lupenje , secenje, tretman so C vitamin, susenje i pakuvanje refus i na SITNO....,pa me interesirase dali vo Makedonija ima ponuda od takvo nesto.....i od suseno ovostie vo celina..., ZELENCUK???
 

Kajgana Shop

На врв Bottom