После хаосот што го направив вчера во кујна, мајка ми потенцираше да си купам тесто за тортиљи. Арно ааама... саат ипол вртев низ населба и не можев да најдам. Пиле од млеко мислам дека полесно ќе најдев.
Како и да е. Ако некој случајно го интересира рецептот за тестото нека каже, оти сега ме мрзи да пишувам.
Ги печев во тепсија, затоа што немав толку големо тавче. Патем цела тепсија уз пат се искриви.
Ги полнев со пилешко месо, пропржено со бело вино, павлака, зденка, кромид, маслинки, кари, вегета, оригано и ѓумбир. Малку претерав изгледа со павлаката, потечно искочи.
Не било многу тешко да се похуваат зденки. И тоа од лево е салата со зелка, салама, мајонез, зачини и глупости.
И четири саати, окапев во кујна. Дури и јамболијата ја изгорев. Али не ги пробав. ТИБАМ ДИЕТА И СВЕ ТИБАМ! Иначе тестото слично е како тоа за пишии/гезлемини.
После хаосот што го направив вчера во кујна, мајка ми потенцираше да си купам тесто за тортиљи. Арно ааама... саат ипол вртев низ населба и не можев да најдам. Пиле од млеко мислам дека полесно ќе најдев.
Како и да е. Ако некој случајно го интересира рецептот за тестото нека каже, оти сега ме мрзи да пишувам.
Ги печев во тепсија, затоа што немав толку големо тавче. Патем цела тепсија уз пат се искриви.
Ги полнев со пилешко месо, пропржено со бело вино, павлака, зденка, кромид, маслинки, кари, вегета, оригано и ѓумбир. Малку претерав изгледа со павлаката, потечно искочи.
Не било многу тешко да се похуваат зденки. И тоа од лево е салата со зелка, салама, мајонез, зачини и глупости.
И четири саати, окапев во кујна. Дури и јамболијата ја изгорев. Али не ги пробав. ТИБАМ ДИЕТА И СВЕ ТИБАМ! Иначе тестото слично е како тоа за пишии/гезлемини.
Овој пат се решив за Ледени коцки, се надевам одговара.
Овој рецепт е од тефтерот на мајка ми и е испробан мал милион пати.
Пандишпан:
6 јајца; 6 лажици шеќер; 6 лажици брашно; 1 пециво; 2 лажици какао
Најпрво се матат белките со шеќерот, а потоа се додаваат жолчките. Потоа брашното со пецивото и на крај какаото, се меша со лажица.
Шербет:
200 гр. шеќер; 1 чаша вода; 3 лажици рум
Филот:
1 л. млеко; 9 лажици шеќер; 1 ванила; 12 лажици густин; малку млеко; 200 гр. маргарин; 200 гр. шеќер во прав
Млекото да зоврие со шеќерот и ванилата. Густинот на страна се меша со малку млеко и се додава во млекото. Тоа треба да се олади. На страна се меша маргаринот со шеќерот во прав. Се меша се' заедно и се прелева пандишпанот.
И на крај се прелева со чоколадо.
Јас искрено ја имам испробано оваа рецепта. Само што се зезнав, бидејќи немав трпение да се олади густинот и се појавија грутчиња. Брза кучка, слепи кучиња раѓа. Видов дека има доста интересни комбинации, со цимет, лимон... изборот е ваш, и ајмо да видиме засукани ракави.
Коцките се на пат ,изненаџење за моите кога ќе стигнат дома [DOUBLEPOST=1417200222][/DOUBLEPOST]Еве ги мојте ледени коцки , по рецептата на @shumecha.tableta ,немав рум и во шербетот изрендав кора од порткал и супер вкус има !
Во тестото покрај каКао ставив и една лажица нескафе
Кората е тоа што остана врз тестото
Еве ги и моите ледени коцки. Нешто превкусно. Во пандишпанот не ставив какао, што може и да се примети, а за филот користев само 6 лажици густин, но и 2 пакетчиња шлаг.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.