Русија - смена во надворешната политика?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Во врска со бродовите во близина на Австралија, единствената разлика сега е што тоа беше овојпат објавено од медиумите, за да се создаде некаква “застрашувачка“ слика за Путин.

Вообичаена е практиката на големите земји, да праќаат воени бродови, авиони и сл.свое воено присуство во релативна близина на државата во која престојува нивниот Претседатело, пред се’ од безбедносни причини.

Тоа не е првпат сега ниту во случајот на Путин, ниту пак тој е единствениот претседател кој има таква “заштита“. Прераспоредувањето на единиците на морињата има за секој прекуокеански престој на Обама, едноставно такви се протоколите.

Тоа што сега се работи за информациска војна и ваквите детали еднострано се прикажуваат со цел постигнување одредени цели, не треба никого да изненадува.
 
M

Mario Gómez

Гостин
In January-September 2014 the federal budget surplus rose as the weak Ruble led to higher than expected oil revenue while expenditure execution remained little changed. During the first nine months of 2014 the federal budget surplus increased to 2.1 percent of GDP from 1.4 percent a year earlier, well above the amended 2014 target of 0.4 percent. Oil revenue increased (by 0.6 percentage points to 10.5 percent of GDP), largely as a result of the depreciating Ruble.
Partly due to a weaker Ruble, industrial and agricultural activity picked up in September. Industrial production rose 2.8 percent growth in September, year-on-year, after stagnating in August. The recovery was broad-based with manufacturing output expanding by 3.6 percent and extractive industries by 2.4 percent. Import substitution due to the weaker Ruble and increased production in the military complex were key factors for this improvement. Agriculture output expanded by 16.6 percent in September, year-on-year as a result of a rich grain harvest and continued restrictions on food imports.
Russian Trade Surplus Increases as Putin Food Ban Curbs Imports

Russia’s Federal Customs Service reported yesterday that the trade surplus widened $8.6 billion in the first nine months from a year earlier to $164.7 billion. January-September imports fell 5.8 percent to $217 billion and exports slipped 1.2 percent to $381.3 billion, it said.

In retaliation for sanctions over Ukraine, Russia in August banned some imports of meat, fish and other food items from countries including the U.S. and the European Union.
www.worldbank.org

Кај е Дрданчо да ни раскаже од неговите бујни економски знаења за пропастот на Русија и другите дрн дрн работи.


Баш тоа што го кажував 2-3 месеци наназад, пораснале приходите од нафтената индустрија заради слабата рубља. А во исто време 80% од фракинг компаниите во Мјурика се едвај профитабилни, а допрва ако падне цената на нафтата ќе има проблеми а ќе ги вовлечат и банките пошо они го финансираа тој ризичен потфат. :D
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
КГБ не е Русиja, наполно нешто различно.
Да , не е само КГБ (ФСБ) Русија има уште многу што во неа ама факт е дека КГБ структурата управува со Русија . Во надворешната политика интересите им се идентични а на внатрешно поле има уште многу за работа . Но така е во 99% од светот .
Мислиш дека нивниот однос кон сопствениот народ е полош од односот на западните земји кон својот? Тешко , така или онака се се сведува на исто .
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да , не е само КГБ (ФСБ) Русија има уште многу што во неа ама факт е дека КГБ структурата управува со Русија . Во надворешната политика интересите им се идентични а на внатрешно поле има уште многу за работа . Но така е во 99% од светот .
Мислиш дека нивниот однос кон сопствениот народ е полош од односот на западните земји кон својот? Тешко , така или онака се се сведува на исто .
Прашането не е тоа,а фактот дека старите служби на СССР не претрпеха катарзис и не се очистиха от комунистичкото минато.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
„Владата во Москва се обидува да ја врзе Србија преку воената соработка и испораката на гас“, се вели во еден доверлив извештај за влијанието на Русија во Србија, пренесува весникот.

„Гасот за Србија, притисокот врз Босна и Херцеговина – владата во Берлин е загрижена поради руската политика на моќ на Балканот. Претседателот Путин очигледно се обидува да ги оддалечи земјите од Европската Унија“, пишува политичкиот неделник, повикувајќи се на доверлив документ на германското министерство за надворешни работи.

„Путиновата цел е балканските држави да ги стави под притисок или да се дистанцираат од членството на ЕУ, или, пак, како проруски членки да влијаат врз одлуките на Унијата“, изјавил политичарот за европски прашања во Христијанско-демократската унија Елмар Брок.

http://www.mkd.mk/svet/vesti/shpigel-putinovata-balkanska-strategija-go-alarmirashe-berlin
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Прашането не е тоа,а фактот дека старите служби на СССР не претрпеха катарзис и не се очистиха от комунистичкото минато.
Јелте ! Само они? Нејке да е , исти миленко е со сите постсоцијалистички структури . Разликата е во нивната ( руската ) автономност и немање потреба да го кријат тоа ! Додека вашите и нашите мали соцдиктаторчиња мораат да глумат демократи сосила , се знае поради кого !
 

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
http://vecer.mk/ekonomija/makedonija-kje-dobie-zabrana-za-izvoz-na-hrana-vo-rusija

Ако е ова вистина...треба да ни се даде вселенски орден за катаклизмична глупоќа.
Наместо да се искористи шанса за наредната земјоделска сезона државата и оние луѓе кои се како казнети со земјоделие....доаѓаме до ситуација каде заради цигански профитери, цела држава да го јаде стапот.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
5.978
Поени од реакции
11.151
Шведската армија потврди дека „рускиот“ авион што влегол во шведскиот воздушен простор во саботата всушност бил француски.

http://www.mkd.mk/svet/vesti/vo-shvedskiot-vozdushen-prostor-vlegol-francuski-avion-ne-ruski-kako-shto-velea
Како со подморницата нели?

Али не Русија спроведува пропаганда.:icon_lol:
Незнаат кај тераат...
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.225
Поени од реакции
78.821
Германија против Русија за нови граници во Европа



Меркел против Путин – тоа е битката на геополитичките гиганти за границите на Европа, пишува германски "Шпигел".


Според германскиот политичар Матијас Плацек, во иднина руското анексирање на Крим треба да биде усогласено со меѓународното право, така што ќе биде прифатливо за сите. Никој не треба да си мисли дека Русија би ја вратила независноста на Крим, а треба да се знае и дека населението таму не го сака тоа. Па, така јасно се откриваат заблудите на руската политика кон Западот.

При средбата на врвот на Г-20 в Бризбејн, канцеларот на Германија Ангела Меркел и рускиот претседател Владимир Путин, повторно застанаа еден спроти друг со своите ставови. Тие се двата политички субјекта, кои играат главна улога на сцената на европскиот политички театар.

Путин испраќа авиони и бродови на различни точки во светот. Меркел останува воздржана на тие чекори и го заострува конфликтот со својот говор за закана за европскиот мир и го предупредува Путин дека Европската унија нема да ја смени позицијата кон него. Ова е потврда дека ниту една од дете страни не сака разрешување на проблематичната ситуација.

Западната ароганција - ЕУ го укорува Путин за неговите дејствија и интереси во Украина, на Балканот и во источните земји од ЕУ и тоа на еден многу суптилен начин – со економски средства. Од гледна точка на Унијата, Русија не би можела да добие симпатии. Волек Руе, германски политичар, вели дека не познава никој, кој би го прифатил рускиот систем на државно управување.

Но, колку повеќе Западот покажува арогантност, толку повеќе исмеваниот „руски систем“ станува поатрактивен за Европјаните од земјите, кои не се од централниот или од западниот дел на стариот континент.

Тука се појавува освежувачкиот совет на Плацек, упатен до политиката во Вашингтон, во Брисел и во Берлин: „Попаметниот попушта“.

Но, тоа досега не се случило. Тој прави и една несреќна споредба и со Прибалтикот, кој во 1940 година беше анексиран од Русија – „Никој не се сомнева, дека мнозинството од населението на Крим се чувства потчинето на Русија“.

Зборот „анексирање“ би требало да се употребува многу внимателно.

Хамбуршкиот десничарски филозоф Рајнхард Меркел вели дека врз Крим не е применето анексирање, туку сецесија. Според него, не станува збор за разбојничко присвојување на територии или отцепување, туку само за посегање против украинското право.

Следејќи ги тие ставови може да се заклучи дека Путин многу итро победи во геополитичката битка. Човек најдобро би ги видел последиците од тоа во Вашингтон. Мотивите на руската политика во Украина, на Балканот и во источна Европа се јасни – Русија сака да биде сфатена како се’ поагресивна опозиција на западниот круг на влијание.

Реално, пак, Западот не може да избега од своето игнорирање, кое го манифестира пред светот – тоа е условот за функцијата дека западниот човек значително се разликува од Русите, поставувајќи ја политиката на едно ново морално ниво, што е занемарливо во случајот на политиките на влијание.




Не разбирам нешто. Германија сега е за да се врати Косово во Србија?
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
Во Германија ќе се следи за "проруска пропаганда" на интернет. Односно, "проруските" мислења по блоговите и форумите им станале сомнителни на луѓето задолжени за заштита на Уставот (колку што можев да разберам) па сега, ќе се бараат шпиони и платени агенти меѓу нив. За европските дебилни политичари и функционери е несфатливо Русија и нивната политика да има толкава поддршка кај нивното население.

http://www.contra-magazin.com/2014/11/deutschland-verfassungsschutz-ueberwacht-prorussische-positionen/
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom