Фирма во Словенија

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
За Словенија конкретно, зошто треба 6 месеци?
Да не е случајно за да се добие статус на жител (престој подолг од 186 дена)?
После треба да имаш регулиран постојан престој (жителство) за да можат да те праќаат на терен во Швајцарија, Германија, Скандинавските земји?

Знам дека минималната бруто плата во Словенија е 783,66 евра некаде, што може лесно да се покрие ако се работи некаде на терен по Запад.

Ме интересира проблематиката, бидејќи сакам да пробам нешто слично.
 
Член од
11 февруари 2013
Мислења
178
Поени од реакции
141
Немаат трошоци за да не вработат со мак пасош странците. Разликата со бугарски пасош е што они веднаш можат да почнат со работа, а кај нас има време на чекање поради документација и амбасади. Ако на некој му треба веднаш работник нема да ве вработи. Ако на некој му треба после 2/3 месеци тогаш може да ве вработат. За виза од Чешка незнам али имаш на секоја амбасада кај нас што ти треба документација за било каква виза. Чим имаш работен договор со Чешка фирма, нема амбасада која нема да ти даде работна виза. Постапката е во зависност од документацијата. Ако ги имаш сите документи, чекањето е месец ипол / два преку сила. Ако ти бараат дополнителен документ сето се пролонгира за уште две/ три недели. Работодавецот нема ни трошоци, ни трчања(зависно од земјата, претежно немаат освен некој документ дополнително ако не им бараат). Ти праќа договор за работа, ти мораш да пријавиш место на живеење, во договорот мора да стои висина на плата и време се разбира таа да е доволна за земјата во која одиш, евентуално познавање јазик од прв степен ако не ти треба јазик дополнителен и за тебе некои документи дипломи, извод на родени, државјанства такви ствари. И после два месеци добиваш виза на три месеци од амбасада, па кога ќе отидеш во земјата имаш продолжување на визата, веднаш треба да се упатиш кон општината каде има посебен сектор за странци кои работат на продолжување. Тие се трчкањата околу македонски пасош. И секој оној кој ве лаже дека за нас имаат незнам какви проблеми да не вработат насмејте му се. Единствена кочница е што ние веднаш неможеме да почнеме со работа. Туку ни требаат околу 3 месеци да средиме документација.
tocno taka mojot rabotodavec od tamu e makedonec ama nema , mnogu vreme za trcanje po institucii za viza pa se dogovorivme da mi pusti dokumenti jas od tuka da sredam se nadevam na uspeh bideki ke mi prati dogovor i ostanatite dokumenti sto trebaat. vo sekoj slucaj blagodaram za iscrpnata opservacija.
 
Член од
6 март 2014
Мислења
8
Поени од реакции
0
дали имате некој контакт или инфо за сезонска работа во Црна Гора и Грција?
 
Член од
20 април 2014
Мислења
247
Поени од реакции
136
Дечки да ве прашам дали можам да отворам Интернет-Маркетинг фирма во Словенија и да си плаќам данок за приходите кои ѓи зимам преку интернет маркетинг. И така регулирано да си живеам во Словенија? Имам другар со Словенски пасош може некако он да ми помогне да средиме за побрзо да се отвори фирма :D
Исто така колку време трае тој "картичка за легален престој и работа во ЕУ"
 
Последно уредено:
Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Леандра браво за темава. Алал да ти е за информацијата. Мој братучед минатата недела отвори фирма у Словениа за вработување на луѓе од Македонија. Успеа да извади работни визи за двајца наши роднини. И заминаа за Германија. Сега уште 10 роднини чекаат да средат папири и заминуваат за Норвешка. И платата иде преку словенската фирма. Господ здравје да ти дава.
 
Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Дали ова функционира со отварање на фирма во Бугарија, Романија или Хрватска?
 

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
309
знам еден кој е главен со оваа шема. Ама за жал човекот не врши работа на секого. Www.eures.eu и со среќа.
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Nekoj spomna za firma vo ceska I dkbivanje Pasos posle nekoie vreme?
Dali e Toa vistina I dali vazi Toa za slovenska firma/slovenski Pasos?
 
Член од
8 септември 2012
Мислења
63
Поени од реакции
31
I have been looking for this product/service and I found this one I am not sure about the quality or the origin of their offering. Has anyone have looked into this before? If you have any other options you know are worth the time to check out, please post them here. Thanks!
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
dali e vistina ova stogo citam po drugi forumi za slovenska firma,,i na jutube go objavuvaat,deka so slovenska firma moze dase raboti vo EU..mozeli toa nekoj damigo objasni vo forumov blagodaram
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
dali e vistina ova stogo citam po drugi forumi za slovenska firma,,i na jutube go objavuvaat,deka so slovenska firma moze dase raboti vo EU..mozeli toa nekoj damigo objasni vo forumov blagodaram
сосема точно и проверено....
многу едноставно, но сепак ќе речам дека зависи од стартниот капитал -кој мислиш да го вложиш
предностите се многу, почнувајќи од нејзината географска положба која би ти овозможила бизнис соработка со земјите од јужна Европа( што е и те како важно)
со отворањето на бизнис - во Словенија добиваш постојан престој , а и право на двојно државјанство
најпрво размисли кон што би се насочил
дали би отворил д.о.о или д.д или д.н.о. или к.д.д и тн
значи, ко што реков зависи од твојот стартен капитал
 

Kajgana Shop

На врв Bottom