Јаболковиот оцет - apple cider vinegar ( добиен исклучиво од диви планински јаболка) -е најмоќниот природен универзален лек. Поседува исклучителни антибиотски и антивирусни својства, многу посилни од оние на антибиотиците со таа разлика што нема негативни ефекти врз организмот. Многу болни луѓе, кога би знаеле за овој лек, би ги отфрлиле сосема фармацевтските лекови од употреба. Се разбира, доколку се употребува правилно: во 300 мл. топла вода ( не потопла од тоа што да може да се пие) се ставаат 2-3 супени лажици јаболкова киселина, а потоа со додава третина кафено лажиче сода бикарбона и мешаме, по што настапува пенеење на напитокот ( на овој начин се неутрализира киселоста). По потреба додаваме уште малку сода бикарбона со врвот на лажичето, и повторно мешаме се додека не се уверме дека нема повеќе пенеење, односно додека PH вредноста на напитокот не дојде до 7.0. За болни се пие на гладно, голтка по голтка, во текот на 15 мин., а потоа половина час ниту се јаде ниту се пие. И така 3 пати во денот, 5 дена по ред, а потоа се прави пауза од 2 дена и пак одново. За здрави луѓе се пие 1 во денот, најдобро на наутро, и секогаш на гладно.