Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
25 август 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
Za Vesnaaa
Имам слушнато за некоја руска клиника која ти прави трихограм( ти скубнуваат снопче коса, па се испитува деталлно и под електронски микроскоп ) и после тоа ти даваат терапија. Е сега имале некое преставништво и во Македонија аама каде, што како НЕ знам. Ова ми е така подслушнао од луѓе .

Е сеа незнам како нашиве др. даваат терапија без да направат трихограм. Оди и до клиника , дерматологија, побарајте ја др. Јованка она е баш спец. за коса

Sent from my X8 using Tapatalk 2
Благодарам за поддршката :) Инаку правев трихограм и кај Анчевски и на Клиника и резултатите не се страшни. Но страшно е што во земјава нема еден специјалист за коса. Дијагнозите ги даваат сите исти, значи ако го прочиташ целиов форум нема да згрешиш и ти со тоа што ќе кажеш два шампони против опаѓање на коса. Во денешно време на интернет и комуникација и напредна медицина нашите доктори се тапа. Можеби има исклучоци, ама за 1 година по сите болници и клиники не сретнав таков.
 

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
Трансплантацијата на коса е операција која подразбира преместување на коса и фоликули на влакна од подрачје со повеќе коса на подрачје со малку коса или без коса. Можат да бидат трансплантирани еден или повеќе прамени на коса. Оваа техника може да произведе природен изглед на челото и природна, густа коса на врвот на главата.

Фоликулите на влакната се отстрануваат од еден дел на главата. Косата тогаш се трансплантира во ситни перфорирани места или резови на ќелавото место.

Во повеќето случаи би требало да се извршат неколку операции со цел да се постигне посакуваниот резултат. За да се одржи здрава цирукулација на крвта, трансплантантите обично се распоредуваат во текот на првата операција. Во текот на следната операција, се користи повеќе коса за пополнување на празните простори.

Што да очекувате по операцијата?

Често, после трансплантирањето косата може да падне, но сепак на местото на трансплантираните фоликули ќе израсне нова коса. Тоа може да потрае некое време пред да се види резултатот – нов раст на коса.

Успехот и количината на пресадената коса на третираното подрачје зависи од бројот на фоликулите на коса кои ќе останат здрави по трансплантацијата. Веројатно би биле потребни уште неколку операции за да добиете потполна покриеност која ја посакувате. Лекувањето помеѓу операциите обично трае неколку месеци.

eве едно видео како изгледа тие што ги интересира погоре

 
Член од
23 август 2012
Мислења
40
Поени од реакции
13
Има еден лек ( од постар датум ) се вика нуларица .
Постоперативниот период трае неколку месеци , додека да се навикнеш кога ќе се погледнеш во огледало а и другите да не се изненадуваат кога ќе те видат:D .
Тој е најефикасниот лек пошто сите други бараат нерви време пари и на крај пак ќе си падне:)
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.170
Поени од реакции
15.981
Дај препорачајте некој шампон кој го минимизира паѓањето на косата.
 
Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.677
Дај препорачајте некој шампон кој го минимизира паѓањето на косата.
Alpecin шампон и лосион за да се зајакне влакното. Шампони алпецин имаш многу врсти ќе земеш кој ти одговара. Ама скапи се, двете чинат по околу 500 ден поединечно.
 
Член од
5 септември 2012
Мислења
136
Поени од реакции
21
Знае ли некој дали може да се користи Пилфуд ако косата е опадната пред 2-3 години или стриктно се користи само ако се забележи дека почнал процесот на опаѓање?
 

dsk

Член од
28 август 2011
Мислења
7
Поени од реакции
1
Znaci vesnaaaaaa spored tebe ne preporacuvash laserska terapija kaj Ancevski?
Nemashe nikakvi pozitivni rezultati. A so ampulite od Keramine?

Spomna deka i kaj Dr. Vais imash ideno. Kako si zadovolna od nea. Dali koristeshe neshto od kaj nea?

Denovive se pojavi interesen mk sajt za proizvodi za kosa http://101hair.mk/

Interesni proizvodi ima , mozebi nekoj imal iskustvo so nekoj od istite pa bi bilo pozelno da go spodeli.

poz :)
 
Член од
25 август 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
Znaci vesnaaaaaa spored tebe ne preporacuvash laserska terapija kaj Ancevski?
Nemashe nikakvi pozitivni rezultati. A so ampulite od Keramine?

Spomna deka i kaj Dr. Vais imash ideno. Kako si zadovolna od nea. Dali koristeshe neshto od kaj nea?

Denovive se pojavi interesen mk sajt za proizvodi za kosa http://101hair.mk/

Interesni proizvodi ima , mozebi nekoj imal iskustvo so nekoj od istite pa bi bilo pozelno da go spodeli.

poz :)
Zdravo,
Mene terapijata na dr.Ancevski voopsto ne mi pomogna. Znaci nitu kosata prestana da mi pagja, nitu nova kosa mi raste. Keramineto go koristev i samponot i ampulite i maskata i imav zgolemeno opagjanje (znaci kaj ancevski koga gi pravev terapiite sestrite sto gi rabotat terapiite mi kazaa deka keramineto i ne odgovara na site-valda ja sum edna od tie)
Terapijata na dr Vajs ne ja pocnav-mi preporaca sampon, ampuli, laser (nesto slicno kako kaj ancevski)
i bidejkji do sega ispitav se , hormoni, krv, zabi...site mi kazaa deka e najverojatno od stres, i sega si odam na joga, koristam pilfud 2%, merc, maska od luk+pantenol+jajce+ad+limon i se molam da mi ostane kosa na glavava
toa e toa
ako najdes lek te molam kazi
pozdrav
 
Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
Ако може некој да ми одговори дали може да се комбинира Пилфуд 5% и Alpecin шампон или лосион? Дали има некоја корист од комбинирањето?
 
Член од
10 септември 2012
Мислења
47
Поени од реакции
17
Дали во државава Р.Македонија или во соседството постои соодветен доктор за да дијагностицира од што ти паѓа косата и да ти даде соодветна терапија? Ако постои таков доктор, клиника специјализирана ве молам пишете!
Моето искуство за 1 година опаѓање на коса е следно:
Косата почна да ми паѓа лани во јуни, мислев дека е од стрес бидејќи имав една хируршка интервенција, но косата постојано ми паѓаше.
Лани август бев кај др. Анчевски ми даде Мерц таблетки и Алпицин шампон (Алпицинот инаку пред него ми го препорача мојот фризер). Резултати никакви, ноктите ми се подобрија-зацврстија, косата ништо.
Во ноември отидов во Дермамедика кај др.Пешиќ, ми препиша Мерц таблетки, Алпицин шампон и 10 ласерски третмани. Резултат од ласерот косата станува пожива, се поднамали опаѓањето но нови влакна нема.
Во април оваа година бев кај др.Ирена во Воена болница, ми препиша Мерц таблетки + Биотин, Шампон Плантур 39, Пилфуд 2%. Од се ова не го користев Пилфудот оти читав по форуми дека ако еднаш почнеш да го користиш доживотно ќе го користиш. Резултати никакви-косата и понатака паѓа.
Во јуни бев во Државна клиника кај др.Весна, ми прпиша пантенол, синодерм гел и анафаза шампон.Резултат зголемено паѓање на косата.
Во јули пак кај др.Анчевски, ми препиша Керамине терапија (шампон, маска, ампули) + 8 третмани со ласер кај него во ординација. И од ова жив ужас. Косата во прамени почна да ми паѓа. Некој викаат дека умрените влакна побрзо паѓаат, за да се ослободи место за новите. Но за 2 месеца терапија од Анчевски јас ново влакно не видов.
Бев и кај др.Вај, ми препиша терапија која сеуште не сум ја земала зошто жената ми кажа се зависи од организмот.
Во меѓувреме пробував со сите рецепти од лук, рицинус, ад капки, пантенол...искрено ми се смачи.
Инаку за 1 година ги испитав сите хормони по 2 пати (дури и хормоните што не се испитуваат во мк, туку крв се праќа во странски лаборатории)- се е ок, АНА тестот е ок, немам полицистични јајници или било какви други гинеколошки проблеми, крвната слика ми е одлична, не работам со хемикалии, стресот е нормален како кај сите што живеат во ск во 21 век.
Темето веќе ми се гледа на главата, не ми се излегува од дома, а кога сум надвор ич не се чуствувам убаво, во депресија сум.
Ако навистина некој имал ваков проблем и го решил или нашол добар лекар било во земјава или во странство ве молам пишете!
Однапрет многу ви благодарам
--- надополнето: 25 август 2012 во 03:57 ---



Јас бев кај др Анчевски пред една гдина кога и започна да ми паѓа косата (100 тина влакна на чешлање ми паѓаше). Ми препиша Алпицин шампон и Мерц таблетки, опаѓањето стивна но не престана и немав нови влакна. По 1 година (крај на јуни) повторно ми се појави опаѓање на косата и пак бев кај др Анчевски. Ми ја даде терапијата со Керамине (шампон, ампули и маска) и 8 третмани со ласер кај него во ординација.Третманите траеја 1 месец (се оди 2 пати неделно по 1 час, косата ти ја мијат со шампон, ти ставаат маска па ампули, на крај доаѓа ласерот од 15 мин). Еден третман чини 1200 ден. Веќе во вториот месец ми се појави енормно опаѓање на косата, што значи ако ја пипнам ми паѓаат 100 влакна а не да ја чешлам. Ужас. Му кажав на Анчевски и ми даде плус Пилфуд од 2%. Колку што читам по форумов и без третманите на Анчевски Пилфудот имал дејство. Така што незнам колку е добро да се оди кај Анчевски, моето искуство е вакво.
Поздрав, ако најдеш некој нормален лекар во земјава или било каде те молам пиши.
Luge,
Najprvin mi e drago sto se prikluciv na forumot.
|Se iznacitav milion problemi poraki, soveti iskustva:)))
Da pocnam od pocetok, i jas pred nekolku godini pocnav da ja gubam svojata kosa. Custvoto e uzasno. Normalno kako sekoj mald covek vednas pocnav so doktori, soveti, no moram da vi kazam deka najgolemoto i najdobro iskustvo go nauciv tokmu na netot. Istrazuvav tolku mnogu na pocetokot pa se do den denes. Ovde gore procitav neko kako prasuva dali Dr Vais bila dobra?? PREVARA!!! pa taa neznae da pomnozi dva po dva!! Ova ne go kazuvam tukutaka tuku od moe sopstveno iskustvo. Bev pred nekolku godini vo nejzinata kao ordinacija, mi dade kako uste preventivno sprecuvanje na opaganje na kosata nekoi ampuli terapii intenzivni kao i plus mi preporaca laserski tretmani. Lugeto moze mislat deka nie imame problem i deka se bi napravile d ago resime. Da imame problem i s ebi napravile da go resime istiot. AMA ne i nekoj d apravi BUDALI od nas! ampulite koi sto gi kupiv uste togas posle nekolku emseci gi najdov u COSMO u grcija (i den denes mozete da gi vidite tamu se prodavaat) i toa po cena od 1 evro!! A mene mi gi prodade okolu 100 evra! Za laserskiot tretman prasajte ja Dr Vais kolku dioden e nejziniot laser?? Ke vi kaze EDNO dioden:))) otvorete google, ukucajte Hair Laser Treatments, i sami proucete da vidite kade stignal svetot 400 DIODEN Laser momentalno e revolucija vo Klinikite protiv opaganje na kosata u SAD. Epa sega sporedete 1-diode3n i 400 dioden i svatete dali nekoj ve manipulira ili ne. Tolku vo vrska so nea, od sopstveno iskustvo.

Sto se odnesuva do problemot koj sto go imav, tolku mnogu proucuvav i prasuvav, Aha, zaboravibv da napomenam VERUVAM isklucivo vo KLINICKI DOKAZANI tonici, preparati ili bilo sto drugo a nikako FALENI a nedokazani, i vtoro samo PRIRODNI klinicki dokazani proizvodi nikako Minoksidil, Rogaine ili Propecija, ako me prasate zasto? Otvorete na oficijalnata strana na FDA (amerikansko biro za hrana i lekovi) i vnimavajte da ne vi ispadne i taa kosa sto aj iamte koga ke procitate kakvi se sporedni efekti imaat ovie hemikalii !!
Da se navratam na sebe... Veke ne mi paga voopsto kosata, strukturata na samoto vlakno e odlicna, izgleda zdravo prirodno i gusto. Neznam dali smeam ovde da napisam sto i kade kupuvav i sto e dobro bidejki moze ke go smetaat istoto za marketing..valjda ako mi dozvolat bi obajsnil:)))
 

dsk

Член од
28 август 2011
Мислења
7
Поени од реакции
1
Martin-sk aj pls napishi shto ti pomogna tebe. nema da bide marketing bidejkji site slobodno pishuvaat za iminja na prozivodi i ordinacii na ovaa tema.

Bidejkji gledam imash iskustvo vo borba so problemov pls preporacaj slobodno proizvodi ili ordinacii tretmani i sl.

Site od forumov ke ti bideme blagodarni :)

pozdrav(y)
--- надополнето: 10 септември 2012 во 19:47 ---
a zaboraviv,
prethodno spomnav za sajtot http://101hair.mk

neznam dali nekoj go razgledal gi ima i na FB

.

nudat mnogu proizvodi megju koi i laseri derma roller neshto so ultrazvuk mnogu losioni ampuli. http://101hair.mk/proizvodi.html

Bi bilo ubavo nekoj da kaze dali znae za shto se raboti ili pak mozebi ima koristeno nekoi od proizvodite
 

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.302
Martin-sk aj pls napishi shto ti pomogna tebe. nema da bide marketing bidejkji site slobodno pishuvaat za iminja na prozivodi i ordinacii na ovaa tema.

Bidejkji gledam imash iskustvo vo borba so problemov pls preporacaj slobodno proizvodi ili ordinacii tretmani i sl.

Site od forumov ke ti bideme blagodarni :)

pozdrav(y)
--- надополнето: 10 септември 2012 во 19:47 ---
a zaboraviv,
prethodno spomnav za sajtot http://101hair.mk

neznam dali nekoj go razgledal gi ima i na FB
.

nudat mnogu proizvodi megju koi i laseri derma roller neshto so ultrazvuk mnogu losioni ampuli. http://101hair.mk/proizvodi.html

Bi bilo ubavo nekoj da kaze dali znae za shto se raboti ili pak mozebi ima koristeno nekoi od proizvodite
некако не ми е сигурна странта и јас ја гледав
 
Член од
10 септември 2012
Мислења
47
Поени од реакции
17
Martin-sk aj pls napishi shto ti pomogna tebe. nema da bide marketing bidejkji site slobodno pishuvaat za iminja na prozivodi i ordinacii na ovaa tema.

Bidejkji gledam imash iskustvo vo borba so problemov pls preporacaj slobodno proizvodi ili ordinacii tretmani i sl.

Site od forumov ke ti bideme blagodarni :)

pozdrav(y)
--- надополнето: 10 септември 2012 во 19:47 ---
a zaboraviv,
prethodno spomnav za sajtot http://101hair.mk

neznam dali nekoj go razgledal gi ima i na FB
.

nudat mnogu proizvodi megju koi i laseri derma roller neshto so ultrazvuk mnogu losioni ampuli. http://101hair.mk/proizvodi.html

Bi bilo ubavo nekoj da kaze dali znae za shto se raboti ili pak mozebi ima koristeno nekoi od proizvodite
DSK kaj ja najde stranava????
--- надополнето: 10 септември 2012 во 20:25 ---
eve ke go spodelam moeto iskustvo...

pred okolu 5 godini pocna da stanuva ocigledno deka kosata mi paga... primetiv po toa sto so raka da prjdam niz kosata ispagaa vlakna....
najprvin pojdov kaj Dr.Vais..i vi raskazav pogore za tripot sto zenata go pravi/.
po toj neuspesen obid resiv deka u drzavav nema nekoj koj bi mzoel d ami pomogne i poveke veruvav vo doktorite nadvor od mkd... prvata stanica mi bese BELGRAD...
bev na pregled u DHI klinikata... smetav deka treba i da presadam kosa bitno d ane ja izgubam.. tamu imase nekoja doktorka od Grcka..me pregleda i mi rece deka sum premlad i deka ova opaganje e pocetno i da mi presadi kosa presadenata kosa nema d aopaga ama taa ne ke mzoe da go zapre paganjeto i oslabuvanjeto na nepresadenata kosa.. me preporaca u klinika u London..zainav London... tamu isto me pregledaa neznam pod mikroskop nesto geldaa ova oan ne gi bas naj razbrav sto pravea i doktorot mi preporaca deka enajdobro d apocna so sampon nautro i navecer ednas mienje ne samponiranje dvapati, posle toa da stavam maska za skalp ednas nedelno i serum obavezno nautro i navacer. mi objasni deka zaradi podobra penetracija treba dsa zemam scalproller, nesto kao iljandici iglicki koi pravele tolku minijaturni kanalcinja za d amoze serumot da navleze dlaboko do dermisot bas kaj folikulot. me posovetuva i ako sum vo moznost da pravam lasersi tretmani kaj niv ama posto nemzoev da sedam so emseci mi rece kao opcija d asi kupam ili alserski cesel FDA aprooved ili Helmet posebno vtorotoo bidejki imA MNOGU POVEKE DIODI (ASUSTINATA NA SPESNIOT TRETMAN E VO BROJOT NA DIODI I BRANOVATA DOZLINA NA KOJA EMITUVAAT SVETLINA)....
od togas se e vo red.... megutoa imase eden bi mozelo da se narece problem..
posto sum imal alopceija androgenetika.. mi rece deka morma postojano da ja odrzuvam kosata bideki vo sprotivno bi rizikuval d aja izgubam... zaebanoto u sve bese sto morame da se grizime z anea cel zivot ako sakame d aja imame...
 

dsk

Член од
28 август 2011
Мислења
7
Поени од реакции
1
Martin-sk stranata 101hair.mk ja najdov slucajno mi izleze reklama na FB.

Na stranava primetiv imaat scalproller i laser. e sega neznam od koja firma e mozes da go vidish ima sliki i objasnuvanja.

Ti ne koristish minox i slicni proizvodi. Aj pls kazi iminja na proizvodite shto gi koristish i dali moze da se najdat vo mk. Ako ne sakash tuka pls pishi mi vo privatna poraka.

a Helmet e tip na laser?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom